Exploreaza satele cehesti din Banat

Sursa foto: Daniel Puscau/Shutterstock.com

Pare greu de crezut, insa in sudul Banatului traieste o comunitate ceheasca bine inchegata, care a reusit sa isi pastreze traditia si cultura. Pe cale de disparitie, aceasta comunitate reuseste sa atraga o multime de turisti, uimiti de faptul ca a reusit sa ramana inchisa, tinand departe romanii, sarbii sau tiganii.

Multi spun ca satele cehesti din Banat reprezinta un fenomen unic in Europa, tocmai datorita faptului ca au reusit sa isi pastreze neatinsa cultura. Explicatia este simpla: sunt sate destul de izolate, in care se patrunde cu greu. 

Cu toate ca sunt izolate, nivelul de viata de aici este unul occidental. Locuitorii lor beneficiaza de iluminat stradal, de asfalt ca in palma si de servicii precum internetul sau telefonia fixa. 

Cate sate sunt si cum se numesc?

Situate in judetul Caras Severin, numara nu mai putin de 6 localitati: Sfanta Elena, Gernik, Bigar, Ravensca, Sumita si Eibenthal. 

Peisajul oferit de fiecare dintre cele 6 sate este unul impresionant iar odata ce intri in vorba cu localnicii poti sa descoperi in cel mai pur mod posibil cultura ceheasca. Turistii sunt foarte incantati si de arhitectura locuintelor care are o valoare inestimabila

Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii despre cele 6 sate inainte de a ajunge sa le vizitezi?

  • Desi exista de aproape 200 de ani, de cand imperiul Habsburgic a colonizat Banatul, satele nu au reusit niciodata sa se integreze foarte bine in Romania.
  • Locuitorii de aici se ocupa exclusiv cu agricultura. Fiecare gospodarie are cai, vaci, porci, pasari si produce legume si fructe. 
  • Cel mai mic dintre sate este Ravensca. Acesta numara doar 130 de persoane, numar care scade de la un an la altul. In 1990, numarul locuitorilor de aici era de 300. 
  • Toate cele 6 sate beneficiaza de sprijin din partea guvernului ceh, motiv pentur care sunt dezvoltate din punct de vedere economic, cultural, social si educativ.
  • Cei mai multi turisti sunt cehi, atrasi de natura, de aerul curat si de mancare. Foarte multi vin cu cortul, insa au aparut si din ce in ce mai multe pensiuni. Daca vrei sa vizitezi satele cehesti si sa stai confortabil, poti gasi pensiuni aici!
  • Eibenthal si Gernik sunt in fiecare an gazde ale unui festival open air foarte interesant, la care participa numeroase formatii muzicale din Cehia. 
  • Locuitorii satelor cehesti din Banat sunt numici ” Pemi ” de catre ceilalti oameni ai locului. Cuvantul deriva din “boemieni “, adica locuitori ai Boemiei, loc de unde provin cehii.

Ce poti sa faci daca ajungi sa vizitezi cele 6 sate cehesti?

In primul rand, te poti bucura de prezenta oamenilor, de natura impresionanta si de povestile si istoria locului. Poti vizita bisericile catolice din zona si poti face drumetii.

O plimbare cu bicicleta poate sa fie o varianta excelenta prin care poti surprinde esenta satelor, mai ales ca strazile sunt foarte bune.

Evident, nu trebuie sa ratezi nici partea culinara. Aici vei putea gusta o multime de preparate cehesti delicioase, multe dintre ele gatite direct de localnici.