Cu fauna si flora uimitoare, cu peisaje pitoresti si cu un relief spectaculos, Muntii Apuseni sunt, cu siguranta, o destinatie turistica de neratat in tara noastra. Cu toate ca, in zilele noastre, auzim mai des de Tara Motilor pentru mult-controversata Rosie Montana, o zona ce, de altfel, este de o frumusete de neasemuit ce trebuie pretuita ca atare, aceasta parte a Romaniei este fermecatoare, inainte de toate, pentru rezervatiile sale naturale, pentru pesterile desprinse parca din decorurile filmelor SF si pentru cascadele-i racoritoare.
Sunt multe de vazut in Apuseni. Daca insa ai doar cateva zile la dispozitie pentru a explora aceasta parte a Carpatilor, noi iti recomandam sa vizitezi urmatoarele locuri:
Pestera Ursilor. Localizata in comuna Pietroasa, in satul Chiscau, aceasta pestera are o lungime impresionanta de 1, 5 kilometri. Accesibila pentru turisti doar pe o portiune de 488 de metri, restul fiind permis doar pentru documentari stiintifice, pestera este faimoasa pentru urmele si fosilele de urs de caverna gasite aici, specie despre care stim ca a disparut acum 15 000 de ani. Tot in Pestera Ursilor s-au descoperit fosile de leu, ibex, capra neagra si hiena de grota. Fascinanta pentru uimitoarele-i formatiuni de stalagmite si stalactite, dintre care merita mentionate Lacul cu Nuferi, Mastodontul, Palatele fermecate, Casuta Piticilor, Portalul si Draperiile din Galeria Ursilor, aceasta pestera merita, cu siguranta, o vizita.
In apropiere de Pestera Ursilor exista cateva pensiuni ce abia isi asteapta musafirii. Informatii despre aceste pensiuni gasesti aici: http://bit.ly/2tnWCUu
Detunata Golasa. Considerata a avea unul dintre cele mai bizare si atractive peisaje din Carpati, aceasta rezervatie naturala este un adevarat spectacol al fortelor naturii. Mai exact, Detunata Golasa reprezinta niste iviri de bazalte ce-au luat conturul unor maguri vulcanice, avand poalele imbracate de paduri verzi de conifere.
Denumirea provine de la faptul ca imaginea bazaltelor pare a fi “golasa”, iar partea vestica a peretelui este compusa din coloane de un censiu foarte inchis. Totodata, numele “detunata” aminteste de vuietul vantului ce trece printre fragmentele gigantice de bazalt, care suna precum tunetul in timpul unei furtuni.
Destul de greu accesibila, Detunata Golasa se gaseste in nordul Muntilor Metaliferi, aproape de satul Bucium-Sasa. Cazare in zona gasesti aici: http://bit.ly/2K7CUXj
Pestera Poarta lui Ionele. Cu un portal ce masoara 17 metri in inaltime, aceasta pestera asezata intr-un loc extrem de pitoresc este vazuta ca fiind una dintre cele mai inspaimantatoare atractii naturale ale Apusenilor. Sculptata in calcare albe si formata dintr-o galerie cu traseu abrupt, pestera impresioneaza inca de la intrare, unde un parau iese spinten dintr-o stanca.
Localizata in versantul drept al Vaii Ordancusa, undeva unde altitudinea este de 800 de metri, Pestera Poarta lui Ionele poate fi accesata prin Valea Ariesului, plecand din comuna Garda de Sus si luand-o pe un drum forestier de 2,5 km ce pleaca tocmai din centrul comunei spre Pestera Scarisoara.
Locuri de cazare bune in apropiere de Pestera Poarta lui Ionele poti gasi aici: http://bit.ly/2I6oVfo
Ghetarul de la Vartop. Pasionatii de istorie veche vor fi, cu siguranta, incantati sa viziteze acest loc misterios gasit in comuna Arieseni. Locuita candva de oameni in perioada Preistoriei, Ghetarul de la Vartop te infioreaza imediat ce pasesti inauntrul sau. Fiind cuprinsa de intuneric, vei fi nevoit sa aprinzi lanterna pentru a putea vizita pestera cum se cuvine. Astfel, ii vei putea observa variatele-i formatiuni imprastiate intr-un décor intim si divers.
Desi destul de scurt, culoarul pesterii poate fi o adevarata provocare pentru vizitatori: are urcusuri, coborasuri si te obliga sa mergi fie culcat, fie in genunchi, fie aplecat printre zidurile sale umede. Ghetarul de la Vartop este faimos atat pentru aspectul sau terifiant, dar mai ales pentru faptul ca gazduieste urme de picior ce apartin unor oameni de Neanderthal, vechi de 62 000 de ani! Uimitor, nu?
Cele mai bune locuri de cazare in apropiere de aceasta pestera fascinanta poti gasi aici: http://bit.ly/2tmwLfu