Frumusetile Transfagarasanului, cel mai spectaculos drum din intreaga lume

Sursa foto: DaLiu/Shutterstock.com

Cunoscut si sub numele de DN 7C, Transfagarasanul traverseaza Muntii Fagaras, unind barajul Vidraru (judetul Arges) de Carnisoara (judetul Sibiu). Spectaculosul drum a fost construit in doar 4 ani jumate, din luna martie a anului 1970 pana in septembrie 1974 si are lungimea de 90 de kilometri. Construirea acestuia a fost realizata, in cea mai mare parte, de trupele de geniu ale Armatei Romane.

Traseul Transfagarasanului este considerat unul dintre cele mai spectaculoase si incantatoare din intreaga Europa si nu numai, atat datorita inaltimii la care se afla (altitudinea maxima pe care o atinge este de 2042 de metri), cat si datorita peisajelor pitoresti ce il inconjoara, dar mai cu seama numeroaselor serpentine pe care, atunci cand le strabati, iti dau impresia ca te afli intr-un roller coaster.

De asemenea, drumul Transfagarasanului ne duce spre o sumedenie de atractii si obiective turistice, printre care 27 de viaducte, un tunel de 887 de metri (cel mai lung din Romania), lacuri de o frumusete ireala si cascade fascinante.

Iata cateva cuvinte despre principalele atractii turistice intalnite pe Transfagarasan:

Balea Lac. Este, cu siguranta, cel mai popular obiectiv turistic de pe Transfagarasan, fiind totodala cel mai inalt punct al traseului. Zapada din jurul lacului se gaseste chiar si in luna august, conturandu-i o imagine desprinsa parca din povesti. Balea este un lac glaciar, are peste 11 metri adancime, iar in jurul sau se gasesc o serie de cabane unde turistii pot ramane peste noapte. Mai mult, in perioada iernii, in apropiere de lac se amenajeaza un hotel de gheata, cu bar din gheata, mobilier din gheata si chiar si o biserica, tot din gheata.

Valea lui Stan. Acest canion spectaculos, cel mai frumos din toată Romania, desi pare o adevarata provocare pentru vizitatori, poate fi strabatut destul de usor daca esti echipat corespunzator pentru drumetiile de munte. Parcurgerea traseului dureaza in jur de 4 ore si se face in circuit, atat intrarea cat si iesirea acestuia gasindu-se chiar pe marginea soselei Transfagarasan. Valea lui Stan te va duce printr-o multitudine de locuri pitoresti, cu stanci abrupte, cascade uimitoare si specii de plante interesante.

Cascada Capra. Denumita si Cascada Iezerului, aceasta cascada situata pe versantul sudic al Fagarasului, la altitudinea de 1960 de metri, are o cadere de apa spectaculoasa ce masoara mai bine de 40 de metri. Cascada este aprovizionata de lacul glaciar Capra si are un debit atat de mare incat nu ingheata aproape niciodata decat in iernile foarte geroase.

Barajul Vidraru. Este, alaturi de lacul de acumulare Vidraru, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice de pe Transfagarasan, fiind situat intr-un loc pitoresc, in care minunatiile naturii se contopesc omogen cu una dintre cele mai ingenioase si impunatoare lucrari facute de mana omului. Barajul Vidraru a fost ridicat in 1965, fiind in anul constructiei al optulea cel mai inalt baraj de pe continent. Acesta masoara 160 de metri in inaltime si are cateva puncte de belvedere ce ofera vizitatorilor imagini splendide ale Fagarasului si Transfagarasanului.

Manastirea Curtea de Arges. Curtea de Arges este singurul oras situat pe traseul Transfagarasanului, astfel ca merita o scurta vizita, in special pentru a vedea Manastirea Curtea de Arges, despre care am citit in celebra legenda a Mesterului Manole. Manastirea a fost construita la inceputul secolului al XVI-lea si a fost ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab, fiind in prezent locul de veci al membrilor familiei regale romanesti.

Transfagarasanul este un drum splendid pe care trebuie sa il viziteze toti romanii cel putin o data in viata. Ne duce prin peisaje pitoresti, ne scoate in cale obiective turistice importante si ne fascineaza prin serpentinele sale naucitoare. Daca nu l-ai vizitat, iti recomandam cu toata caldura sa o faci cat mai curand.

Locuri de cazare in apropiere de Trasfagarasan gasesti in acest link!