Brasov – ghid de oras

Brasov 2Brasovul este unul dintre cele mai pitoresti orase din tara. Cadrul natural ce inconjoara orasul il ajuta sa se incadreze cu usurinta in lista celor mai frumoase orase montane de pe tot continentul, iar istoria si bogatia culturala sunt adanc impregnante in fiecare piatra de cladire si metru din superbele piete ale orasului. Brasovul este un loc pe care cei ce il viziteaza nu il uita niciodata si in care cei ce nu il viziteaza regulat sunt probabil deja locuitori ai acestei superbe comori din munti.

Cazare in Brasov

Brasovul este unul dintre centrele culturale, economice si turistice ale tarii, fiind mereu in atentia dezvoltatorilor de lanturi hoteliere, pensiuni si chiar agroturism in zonele marginase. Aflat in imediata apropiere a unor superbe statiuni montane precum Poiana Brasov, orasul are una dintre cele mai complete oferte de cazare din intreaga tara: pensiuni asezate in locatii pitoresti, hoteluri de lux, vile in mijlocul naturii sau apartamente inchiriate in regim hotelier in zonele comerciale ale orasului.

Cu doua hoteluri de 5 stele si peste 15 hoteluri de 4 stele, Brasovul se inscrie cu usurinta pe lista oraselor cele mai moderne si bine dotate pentru a primi turistii din intreaga lume, egalat poate doar de Constanta si de capitala.

La hotelurile de 5 stele precum Aro Palace, o noapte de cazare porneste de la 460 de lei, iar la una dintre pensiunile de o stea precum Guesthouse Gina preturile incep de la 110 lei pe noapte. Pentru cazare si mai ieftina exista numeroase oferte particulare in regim hotelier.

Cafenele in Brasov

Brasovul este recunoscut pentru cafenelele si ceainariile din oras, perfecte pentru micul dejun dar si pentru relaxare dupa o zi de plimbari prin superba piata a Sfatului sau intre numeroasele obiective turistice ce pot fi vizitate in oras.

Pentru a ramane in atmosfera bavareza a orasului, micul dejun sau gustarea dintre doua vizite la obiectivele turistice din oras se poate lua la German Backery COME BACK, un loc unde totul este mereu proaspat, bio integral si to go (de luat la pachet), iar cafeaua este gustoasa. Sandwich-uri cu mozzarella si croisante cu unt se pot gasi chiar in Piata Sfatului.

Pranz si cina

Pentru pranz si cina in Brasov alegerea este ceva mai grea pentru ca orasul este plin de restaurante de exceptie, cu specific dintre cele mai diverse. Bucataria internationala dar si bucataria romaneasca sunt ridicate la rang de arta in cele mai celebre restaurante din oras.

Bistro de l’Arte, unul dintre comorile ascunse ale centrului istoric al orasului este situat intr-una dintre cele mai vechi cladiri din Brasov, iar design-ul interior preia inspiratia de acolo: separeuri intime, atmosfera eleganta, de inspiratie clasica si mancare excelenta din bucataria lumii.

Sergiana pe de alta parte, restaurantul de pe strada Muresenilor este dedicat celor indragostiti de bucataria autohtona si isi asteapta oaspetii cu jumari, ceapa si paine proaspata de casa, din partea casei.

Meniul haiducesc da preparatelor denumiri pe masura, ce imbie la pofta de mancare si voie buna. Pranzul sau cina la restaurantul Sergiana devin la fel de mult o calatorie culturala precum si una gastronomica.

Principalele obiective turistice din Brasov

Brasovul poate tine chiar si cei mai experimentati calatori si iubitori de comori ascunse ocupati pentru mai mult decat un sejur de o saptamana. Adesea turistii ce aleg Brasovul drept destinatie de vacanta an de an sunt uimiti sa descopere lucruri noi la fiecare vizita, desi orasul ramane mereu neschimbat odata cu trecerea timpului.

1. Biserica Neagra

Biserica Neagra ce a fost ridicata in centru Brasovului in secolul XIV este un superb lacas de cult in stil gotic de dimensiuni impresionante, avand aproape 90 de metri lungime pe aproximativ 40 de metri latime. Biserica Neagra si-a pastrat denumirea in urma incendiului devastator ce i-a mistuit zidurile. Aceasta nu este doar cel mai mare lacas de cult in stil gotic din Romania, ci si cel mai mare lacas de cult de acest gen din intreg sud-estul Europei, putand sa adaposteasca peste 5.000 de persoane. Tot aici se afla si cel mai mare clopot din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa, cantarind 6.300 de kilograme.

Biserica Neagra poate fi vizitata pe timp de vara (15 iunie – 15 septembrie) intre 10:00 si 17:00 si pe timp de iarna (16 septembrie – 14 iunie) intre 10:00 si 15:30.

2. Strada Sforii

Cea mai ingusta strada din intreaga Europa, strada Sforii, aflata intre strada Cerbului si strada Poarta Schei este atestata in documente inca din secolul XVII si are o latime aproximativa de 1,2 m si o lungime de 80 de metri. Parcurgerea strazii Sforii este aproape ca un ritual pentru toti cei ce viziteaza Brasovul pentru prima oara.

3. Piata Sfatului

Superba Piata a Sfatului din Brasov dateaza din anul 1520 cand orasul a fost atestat ca targ. In centrul pietei se afla Casa Sfatului, construita in anul 1420 si vechea Primarie in care astazi opereaza Muzeul de Istorie. Piata Sfatului este principalul punct de promenada, intalnire si plimbare pentru majoritatea turistilor din Brasov si are in apropiere numeroase cafenele si restaurante pentru petrecerea timpului liber.

4. Cetatuia de Straja

Cetatuia de Straja cunoscuta si ca Dealul Cetatii a fost construita ca punct strategic de aparare a cetatii medievale Brasov, fiind ridicata incepand cu secolul XV cand aici exista un simplu turn de veghe la care s-au adaugat numeroase alte elemente precum un bastion de lemn si patru turnuri noi.

Restaurata in 1981, astazi cetatuia serveste drept complex turistic cu specific medieval.

5. Tampa

Fie ca timpul o permite sau nu, o urcare pana pe Tampa este un prilej excelent de a admira superba panorama a orasului. Multe dintre cele mai reusite poze cu Brasovul au fost facut de pe Tampa, la 995 metri altitudine, cu 400 de metri deasupra orasului. Pe timp de seara vederea este superba insa trebuie tinut cont de programul telecabinei si de ultima coborare a acesteia, in timpul saptamanii fiind la ora 18:00, iar in weekend la ora 19:00. Pretul unui drum cu telecabina dus-intors este de 15 lei pentru adulti si 8 lei pentru copiii sub 12 ani.