Hotelul de Gheata de la Balea Lac, o atractie turistica unica in Romania

Sursa foto: Ion Sebastian/Shutterstock.com

In judetul Sibiu, undeva in centrul Muntilor Fagaras, unde altitudinea depaseste 2000 de metri, se gaseste un lac glaciar de o frumusete uluitoare, denumit Balea, ce atrage anual zeci de mii de turisti veniti din toate colturile lumii. Vara, vizitatorii obisnuiesc sa poposeasca la Balea Lac atunci cand traverseaza pitorescul Transfagarasan sau cand sunt in incercarea de a cuceri Moldoveanu, cel mai mare varf montan din Romania, iar iarna, dupa ce temperaturile scad sub zero grade Celsius, ajung la Balea Lac in special pentru a vizita faimosul Hotel de Gheata, unicul hotel realizat 100% din blocuri de gheata din Europa de Est.

Indraznetul proiect a luat nastere in anul 2005. Atunci, proprietarii hotelului au hotarat ca, in fiecare an, sa vina cu un design nou si cu decoratiuni diferite. Practic, hotelul se reface in fiecare ianuarie si se inchide la fiecare final de luna martie, folosindu-se doar gheata si zapada atat ca materiale de constructie cat si pentru realizarea mobilei si decoratiunilor.

Materia prima pentru construirea acestui “palat de clestar” este furnizata din Lacul Balea, care se gaseste la altitudinea de 2034 de metri, aproape de Transfagarasan, unul dintre cele mai frumoase drumuri din intreaga lume.

Cum se ajunge la Hotelul de Gheata:

Accesul la hotel se poate face cu masina, deoarece drumul este dezapezit in mod constant, insa cea mai convenabila si recomandata metoda de a ajunge aici este urcand cu telecabina, care se poate lua chiar de langa hotelul Balea Cascada. Costul unui bilet urcare-coborare pentru telecabina este de 25 de lei pentru adulti, iar pentru copii este de 15 lei. Aceasta functioneaza zilnic, intre orele 9:00 – 17:00.

Cei care au pofta de mai multa miscare si se simt in forma, pot ajunge la Hotelul de Gheata urcand pe jos din zona Balea-Cascada, care se gaseste la altitudinea de 1234 de metri, pana la Balea Lac. Aceasta metoda este insa recomandata doar persoanelor cu experienta in drumetiile montane pe timp de iarna, in special alpinistilor si montaniarzilor, deoarece distanta si diferenta de nivel prin care vor trece sunt destul de mari.

Ce presupune vizitarea Hotelului de Gheata:

Inainte de toate, trebuie sa stii ca, pe timp de iarna, hotelul functioneaza atat ca obiectiv turistic cat si ca loc de cazare. Insa pentru ca are un numar foarte mic de camere, rezervarile trebuie facute in avans. Daca nu prinzi loc in Hotelul de Gheata, poti opta pentru o cazare la Cabana Balea – Lac sau la Cabana Paltinul.

Hotelul este practic un ansamblu de cladiri facute din gheata, ce include: principala cladire a hotelului, unde se gasesc 12 camere de cazare, barul si restaurantul, alte camere de cazare sub forma de igloo si o biserica de gheata.

Chiar daca incaperile si piesele de mobilier sunt realizate din gheata, nu trebuie sa iti faci griji ca vei ingheta de frig. Conditiile de cazare sunt optime pentru odihna vizitatorilor. Paturile, desi sunt si ele facute din gheata, dispun de saltele si saci de dormit care vor asigura un somn odihnitor si caduros. In  fiecare camera se gaseste, pe langa un pat dublu, o masa cu scaune (tot din gheata, desigur).

Restaurantul si barul: Pentru ca vizitatorii sa aiba parte de o experienta completa, administratorii acestui fascinant obiectiv turisitic s-au gandit sa le ofere la restaurant si la bar mancare si bautura servite in farfurii si pahare din gheata.

Biserica de gheata: Venind in completarea acestui uimitor complex din gheata, biserica alaturata hotelului a fost construita dupa modelul Bisericii de la Malancrav. Aceasta dispune de un altar impresionant, infrumusetat cu sculpturi de gheata in alto-relief.

Vizitarea Hotelului de Gheata se poate face zilnic, intre orele 9:00 – 17:00, contra unei taxe de 10 lei. Pentru a innopta intr-o camera dubla, vizitatorii trebuie sa scoata din buzunar 400 de lei, dar daca vor sa se cazeze intr-o camera de tip igloo, trebuie sa plateasca 600 de lei pe noapte.