„Adapostit intr-o vale inconjurata de munti, ridicat in apropierea unui lac glaciar, Hotelul de Gheata este probabil cea mai in voga destinatie de acest gen”, scriau anul trecut realizatorii celebrului ghid de calatorii Fodor’s. Subiectul descrierii era Hotelul de gheata de la Balea Lac, clasificat anul trecut pe locul 3 in Topul Fodor’s al celor mai spectaculoase locuri de cazare sculptate in gheata (primele doua erau ocupate de un sat din Finlanda si un complex din Canada).
Hotelul de gheata de la Balea Lac a „aparut” pentru prima data, ca si destinatie turistica si spatiu de cazare, in iarna anului 2005 – 2006, fiind nu doar primul de acest gen din tara, ci si primul din Europa de sud – est. Nici nu-i de mirare ca prima sa aparitie in peisajul hibernal romanesc a atras in jur de 3.000 de turisti, romani si straini deopotriva. Ulterior au inceput sa „rasara” Biserica de gheata (2006), un Ice Restaurant si un Ice Bar (2009) si chiar un Winter Park, pentru amatorii de schi si snowboard.
Numarul turistilor cazati in hotelul de gheata construit la peste 2.000 m altitudine crestea de la un an la altul si, implicit, crestea si faima locatiei, astfel ca – in timp – hotelul s-a transformat intr-un adevarat brand pentru Masivul Fagaras. Un brand care a atras ca un magnet interesul organizatorilor de spectacole, concerte, documentare si videoclipuri.
Un spatiu inedit de cazare, aer curat, peisaj spectaculos si multe obiective turistice in apropiere. Ce-ti poti dori mai mult de la o locatie?
Cum este construit Hotelul de gheata
Locatia este cat se poate de naturala si de ecologica, fiind construita din materiale oferite de natura, care se intorc in natura. Cum iernile se intind la Balea Lac pe aproape o jumatate de an, gheata exista din abundenta. Blocurile mari de gheata care se folosesc la constructia zidurilor hotelului sunt decupate in fiecare an din Lacul Balea si lipite cu zapada de pe versant, care este folosita, de altfel, si pe post de material de finisaj al peretilor. Interiorul este luminat cu ajutorul instalatiilor cu leduri ecologice, pentru ca acestea nu degaja caldura. In plus, pozitionate strategic, creeaza de fiecare data efecte deosebite.
Frumusetea si unicitatea Hotelului de gheata vine insa din faptul ca forma sa difera in fiecare an; in fiecare sezon, constructorii vin cu o tema noua: in sezonul 2014 – 2015, de exemplu, tema aleasa este „Zodiacul”. Tema este transpusa atat in decorul camerelor, al restaurantului si al barului sculptat in gheata, cat si in suita de evenimente organizate in jurul sau.
Turistii vor fi cazati sezonul acesta (in limita locurilor disponibile) sub semnul Berbecului, Leului, Capricornului sau intr-una din camerele rezervate celorlalte noua zodii – fiecare camera va avea cate un semn zodiacal sculptat in gheata. Alaturi de hotel vor fi construite alte trei camere de tip iglu, unite de un hol central si coridoare, precum si Biserica de Gheata (devenita deja celebra).
Daca alegi sa mergi impreuna cu prietenii, veti avea la dispozitie paturi, blanuri si saci de dormit, astfel incat somnul sa va fie linistit. In holul central al hotelului vor fi amenajate barul si restaurantul hotelului (mancarea va fi servita pe platouri de gheata si veti bea din pahare din gheata sculptata).
Asa ca, daca vrei ceva cu adevarat unic, o combinatie intre aventura si distractie, atunci petrecerea unor zile libere in Hotelul de gheata de la Balea Lac este cea mai buna alegere.
Cand se deschide sezonul 2014 – 2015
Pe 20 decembrie. Si daca nu mai gasesti locuri libere de Craciun sau Revelion, nu te intrista: petrecerile continua pana in aprilie 2015 sau chiar in mai, daca vremea tine cu el.
Cum ajungi si cat costa o noapte de cazare
Avand in vedere ca pe perioada iernii (adica exact cand functioneaza Hotelul de gheata), circulatia pe Transfagarasan este inchisa, indiferent daca vii cu masina dinspre Sibiu sau dinspre Brasov, trebuie sa folosesti DN1. In apropiere satului Scoreiu este un sens giratoriu, unde vei vedea un indicator spre Balea Lac. Vei merge cu masina doar pana la Cascada Balea, de unde vei lua telecabina pana la Balea Lac – si la Hotelul de gheata.
Program telecabina: zilnic intre orele 9:00 si 17:00 (15 minute interval)
Tarife: 50 lei adulti; 20 lei copii pana in 12 ani; 5 – 10 lei bagaj de mana
Cu avionul. Cel mai apropiat aeroport este cel din Sibiu, aflat la o distanta de 77 kilometri de Balea Lac. Hotelul de gheata de la Balea Lac dispune si de servicii de transfer de la/spre aeroporturile din orasele apropiate sau Bucuresti, dar in anumite conditii: rezervarea este obligatorie si se face cu cel putin doua saptamani inainte de sosire.
Cateva tarife: Sibiu aeroport – Balea Cascada (670 lei), Targu Mures – Avrig (1.545 lei), Cluj-Napoca – Avrig (2.215 lei), Bucuresti – Avrig (2750 lei)
Adresa hotel: strada Gheorghe Lazar nr.39, Avrig, Sibiu
Tarif: camera dubla costa 440 de lei/noapte, iar un iglu 660 de lei/noapte.