Invata despre traditiile populare romanesti vizitand urmatoarele 5 muzee in aer liber

Sursa foto: Arts Crafts/Shutterstock.com

Chiar daca, in ziua de azi, traditiile si obiceiurile pe care strabunii nostri le respectau cu strictete au cam fost date uitarii, exista cateva locuri pe meleagurile romanesti in care urme ale vietii traditionale romanesti, in cel mai curat stil, sunt pastrate cu sfintenie, ca testament pentru secolele ce vor veni. Aceste locuri ne demonstreaza ca viata simpla pe care o duceau taranii de odinioara nu era deloc monotona sau lipsita de farmec, ci plina de culoare, haz si de lucruri interesante.

Ne referim, desigur, la muzeele noastre etnografice in aer liber, care acumuleaza creatia de veacuri a romanului autentic ce se inconjura doar de lucrurile necesare vietii obisnuite. 

Departe de perfectiune, lumea satului romanesc ne cucereste cu o lume ce apartine intru totul taranului, fiind rezultatul muncii sale, un amestec desavarsit de arta si stradanie. 

Daca simti dorul valorilor culturii traditionale si doresti sa faci o calatorie in timp pasind prin ulitele unui sat autentic romanesc, iti recomandam sa vizitezi urmatoarele 5 muzee in aer liber:

1. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Chiar in inima Bucurestiului, pe malul Lacului Herastrau, vei descoperi o mica Romanie ce te plimba prin mai multe sate din toate regiunile sale istorice. Circa 300 de gospodarii cu case si anexe, curti, ateliere, mori de vant si de apa, grajduri si biserici din Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat si Dobrogea iti vor dezvalui secretele taranilor de alta data. Peste 300 000 de obiecte impartite in 16 subcolectii insumeaza intreaga expozitie a muzeului. 

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti a fost inaugurat in data de 10 mai 1936 chiar in prezenta regelui Carol al II-lea, iar de atunci a devenit una dintre cele mai mari atractii turistice din capitala. 

Locuri de cazare in Bucuresti gasesti aici!

2. Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA

Se spune ca este cel mai frumos muzeu etnografic in aer liber din Romania. Intins pe o suprafata de 96 de hectare, din care expozitia propriu-zisa ocupa 42 de hectare, Muzeul ASTRA din Sibiu este cel mai mare muzeu in aer liber din Europa, oferind o lume fascinanta cu peste 300 de cladiri traditionale si mai bine de 15 000 de obiecte ce apartineau candva strabunilor nostri.

Este o adevarata placere sa te plimbi pe aleile muzeului, in jurul unei vegetatii luxuriante ce ne aminteste de aerul curat cu care obisnuiam sa ne inconjuram altadata. 

Muzeul se gaseste in rezervatia naturala “Dumbrava Sibiului” si functioneaza din 1963, cand a fost infiintat de catre o echipa la conducerea careia se afla Cornel Irimie.

Locuri de cazare in Sibiu gasesti aici!

3. Muzeul “Arta Lemnului” din Campulung Moldovenesc

Muzeul Arta de la Campulung Moldovenesc adaposteste o colectie etnografica de o valoare imensa, specializata in conservarea si prezentarea obiectelor din lemn specifice Obcinilor Bucovinei, asa cum au fost ele concepute, faurite si utilizate de oamenii ce populeaza cele peste o suta de localitati din zona.

Muzeul a fost inaugurat in 1936, insa orientarea tematicii sale catre civilizatia lemnului a avut loc abia in anii 1970. Colectia sa este compusa aproape in totalitate din obiecte din lemn precum unelte, mori de apa, piese de mobilier, prese de ulei, etc. Sectiunea in aer liber se prezinta sub forma unui sat moldovenesc, cu case, porti si alte elemente specifice unei gospodarii din nordul Moldovei.

Locuri de cazare in Campulung Moldovenesc gasesti aici!

4. Muzeul Satului Banatean

Muzeul Satului Banatean este o marturie a civilizatiei populare traditionale a romanilor si minoritatilor ce convietuiesc in aceasta regiune, practic o pagina de istorie deschisa a Banatului.

In expozitia muzeului gasim peste 13 000 de obiecte de patrimoniu, inclusiv tesaturi (costume populare, covoare, stergare, etc), ceramica, icoane si piese lucrate in lemn. Colectia cuprinde, de asemenea, obiecte de uz casnic facute din metal sau din alte materiale, dar si unelte si recipiente utilizate in stravechiile ocupatii ale banatenilor, respectiv vanatoare si pescuit, pictura naiva, albinarit.

Locuri de cazare in Banat gasesti aici!

5. Muzeul Satului Maramuresean, Sighetu Marmatiei

Maramuresul este plin de atractii turistice uimitoare. Iar Muzeul Satului Maramuresean este una dintre ele. Situat in pitorescul Sighetu Marmatiei, acest muzeu in aer liber ne plimba prin istoria regiunii, in toate anotimpurile ei. Explorandu-l, avem impresia ca pasim pe ulitele satelor maramuresene de acum cateva sute de ani. 

Muzeul este structurat in asa fel incat sa arate ca un adevarat sat maramuresean; are ulite principale, poteci si “parlazuri” ce constituie structura intima a asezarii, o biserica si multe gospodarii complexe. Locuri de cazare in Maramures gasesti aici!