Istoria Palatului Banffy din Cluj-Napoca

Sursa foto: Constantin Iosif/Shutterstock.com

Situat in municipiul Cluj-Napoca, superbul Palat Banffy, cunoscut drept una dintre cele mai impresionante fortificatii din partea de vest a Transilvaniei si una dintre cele mai frumoase cladiri ale Clujului, gazduieste din 1951 Muzeul de Arta al orasului.

Aceasta bijuterie arhitectonica realizata in stil baroc a fost ridicata in perioada secolului al XVIII-lea, mai exact intre anii 1774 – 1785, de catre arhitectul Johann Eberhard, cu scopul de a crea un edificiu cu o mare insemnatate in partea de vest a tarii. 

In prezent, impozanta cladire este inclusa in lista monumentelor istorice, fiind recunoscuta drept una dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Romania.

Dar Palatul Banffy nu este admirat doar pentru splendida-i infatisare, ci si pentru colectiile de arta pe care la gazduieste, motiv pentru care, in fiecare an, ii trec pragul zeci de mii de vizitatori. In patrimoniul muzeului gasim o serie de elemente de pictura, arta decorativa si grafica, cu opere semnate de unii dintre cei mai mari artisti romani ai tuturor timpurilor, cum ar fi Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Camil Ressu, Theodor Pallady, Vasile Popescu si Dimitrie Paciurea. Operele sunt expuse in 20 de camere, pe anumite categorii si in functie de insemnatate. Merita mentionat, de asemenea, ca Muzeul National de Arta din Cluj-Napoca a fost inclus in anul 1997 pe lista fortificatiilor nominalizate la premiul EMYA, la categoria muzeul european al anului. 

In ceea ce priveste etimologia palatului, numele acestuia provine de la titlul de ban pe care il detineau mai multe familii din perioada secolului al XVIII-lea. In schimb, din anul 1787, contele Banffy Gyorgy a fost proclamat guvernator al Transilvaniei, astfel ca, incepand cu aceasta perioada, palatul a fost folosit ca resedinta a sa, folosindu-l in totalitate dupa bunul sau plac.

Dupa moartea contelui Banffy Gyorgy, care a avut loc in anul 1822, palatul a trecut in posesia copiilor sai. 26 de ani mai tarziu, fortificatia a trecut in proprietatea statului, iar din anul 1956 a devenit locul de gazda al Muzeului National de Arta, devenind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oras si totodata una dintre cele mai fotografiate cladiri.

Stiai ca?

Unii dintre cei mai de seama oaspeti ai Palatului Banffy au fost imparatul Franz Joseph al Imperiului Austro-Ungar impreuna cu imparateasa Elisabeth, cunoscuta mai mult sub denumirea de Sissi, precum si pianistul Franz Liszt, unul dintre cei mai renumiti compozitori de muzica romantica.

Cladirea Palatului Banffy a avut parte de o restaurare majora intre anii 1960 – 1970, care i-a conturat aspectul pe care il putem admira in prezent. 

Este un monument de mare importanta nationala, facand parte din categoria (A) in lista cladirilor de patrimoniu arhitectural si artistic national.

Este cea mai reprezentativa cladire in stil baroc din regiunea Transilvaniei.

Adresa: Piata Unirii, nr. 30, Cluj-Napoca

Program: Miercuri – Duminica, intre orele 10:00 – 17:00.

Taxa de intrare:  

– pentru expozitia permanenta: 8 Lei;

– pentru expozitiile temporare: 6 Lei;

– pentru 3 expozitii la alegere + expozitia permanenta: 15 Lei.
Locuri de cazare in Cluj-Napoca gasesti aici!