Judetul Alba – cele mai frumoase locuri de vizitat

Cetatea Alba Carolina, foto Radu Bercan

Radu Bercan

Judetul Alba este unul dintre cele mai frumoase zone din Transilvania, in care peisajele de poveste nu sunt o raritate, istoria se simte inca la tot pasul, iar localnicii se mandresc cu oaspetii lor si-i rasfata cu tot felul de bunatati traditionale delicioase. O plimbare prin acest judet te poarta prin cateva locuri minunate, perfecte pentru o vacanta relaxanta in natura.

Travelminit iti propune, la sfarsitul acestei veri, o escapada in judetul Alba si cele mai frumoase locuri de vizitat. Vrei sa stii care sunt?

Chiar daca vei opta pentru un traseu de doua zile prin judetul Alba sau un sejur de o saptamana, odata ajuns in zona nu ai cum sa ratezi o vizita la Cetatea Alba Carolina, cetatea-simbol a Ardealului, construita in perioada 1715-1738. Este cel mai important obiectiv turistic al judetului si unul dintre cele mai impresionante. Restaurata recent, cetatea a fost, este si va fi unul din martorii tacuti ai istoriei orasului. Farmecul de alta data a fost scos din nou la suprafata – pentru a cata oara? – odata cu ultima renovare, care a durat cativa ani buni. Nimeni nu se plange insa de acest lucru, cata vreme astazi poti sa vezi si sa-ti imaginezi care era viata cetatii de tip Vauban, dincolo de zidurile ei. Impresionante sunt traseele turistice create: Traseul celor Sapte Porti, Traseul celor Trei Fortificatii, Traseul Sudic, Estic sau Nordic, precum si Traseul Neamului Romanesc. Nu degeaba a primit titlul de Destinatie europeana de Excelenta.

Cetatea Alba Carolina adaposteste in incinta sa alte cateva atractii turistice importante: Muzeul National al Unirii, Obeliscul, celula lui Horea, Catedrala Reintregirii (lacasul de cult in care au fost incoronati regii Ferdinand si Maria), Catedrala Romano-Catolica si Biblioteca Batthyaneum.

Biblioteca Batthyaneum este ea insasi un obiectiv interesant, cata vreme acolo vei vedea o parte din Evangheliarul de la Lorsch, scris cu litere de aur, si anume prima parte a Tetraevanghelului (cealalta parte este expusa la Vatican, iar copertile Evangheliarului sunt laLondra si la Roma). Construita in stil baroc la 1798, cladirea bibliotecii a avut mai multe destinatii de-a lungul istoriei: biserica, spital al armatei, observator astronomic si, in cele din urma, biblioteca. Cea mai de pret colectie a bilbiotecii a apartinut episcopului Batthyány Ignác si este compusa din 18.000 de bibliografii si manuscrise datand din secolul XIX. Aula Magna, cea mai impozanta sala a Bibliotecii Batthyaneum, este amenajata si acum la fel ca la sfarsitul secolului XVIII, in asa-numitul stil Zopf (un amestec de stiluri rococo si neoclasic).

Alaturi de lucrarile episcopului Batthyány Ignác, biblioteca pastreaza in jur de 600 de incunabule extrem de valoroase, 19.000 de documente, 1230 de manuscrise si 50.000 de volume.

In judetul Alba exista o adevarata salba de cetati declarate monumente istorice si de arhitectura pe care merita sa le vizitezi. Una dintre ele este Cetatea Calnic, inscrisa pe lista patrimoniului Mondial UNESCO si foarte bine conservata, insa nici Cetatea Greavilor (cea de la Garbova) nu trebuie ratata: constructia laica a fost ridicata in secolul XIII, fiind unul dintre cele mai vechi monumente transilvane. Poti sa vizitezi, daca vrei, Cetatea Trascaului, construita la 1296 de subvoievodul Thoroczkay, dar si ceea ce a mai ramas din cetatea dacica de la Capalna.

Esti adeptul plimbarilor in natura? Atunci ai ales foarte bine judetul Alba ca destinatie pentru vacanta ta. In zona exista Rezervatia Scarita-Belioara si Parcul Dendrologic de pe Dealul Mamut – un loc superb, de care te poti bucura in voie pedaland pe bicicleta inchiriata de la centru.

In apropierea comunei Ighiu vei intalni Iezerul Ighiel, o frumoasa arie protejata din sudul Muntilor Trascau. Lacul natural te va fascina datorita coloritului oferit de padurea care-l inconjoara si care-si reflecta frumusetea sezoniera pe luciul apei. In Rezervatia naturala Iezerul Ighielului ai ocazia sa vezi – la ea acasa – floarea de colt.

Tot in judetul Alba sunt doua zone spectaculoase: Cheile Rametului si Cheile Aiudului, doua rezervatii naturale complexe, de o frumusete rara, cu relief diferit. Cheile Aiudului sunt preferate de alpinisti si amatorii de senzatii tari, care vor sa incerce in acest areal zborul cu parapanta.

Poiana Narciselor de la Negrileasa este, de asemenea o arie protejata, in care creste rusculita – o planta protejata de lege. Rezervatia apartine de comuna Bucium, iar poienile cu narcise se intind pe versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor si pe versantul nord-estic al muntelui Valcoi.

O excursie prin judetul Alba nu este completa fara o plimbare pe Soseaua Transalpina, supranumit si Drumul Regelui, pe Valea Raului Sebes. Peisajele sunt atat de frumoase incat iti taie respiratia, mai ales la altitudini mari. Daca vrei sa te bucuri de frumusetea zonei, incearca sa te cazezi la Cabana Transalpina Ranca. Ca alternativa, iti oferim alte trei sugestii de cazare in Alba Iulia.