La pas prin Târgoviște: atracții de neratat în oraș

Orașul Târgoviște este capitala județului Dâmbovița, fiind așezat de-a lungul râului Ialomița. Arhitectura sa medievală surprinde printr-o foarte bună conservare, cu accente culturale specifice. Unele dintre artefactele aflate la Muzeul de Istorie din Târgoviște datează chiar din Epoca de Piatră. Travelminit îți prezintă cele mai frumoase dovezi arhitecturale ale unui oraș care freamătă de istorie.

Curtea Domnească 

Curtea Domnească din Târgoviște a avut în trecut rol administrativ, fiind atât locuința domnitorului și a familiei sale, cât și locul în care erau cazați oaspeții. Tot aici se țineau ședințele divanului, se eliberau documente și, uneori, aveau loc procesele de judecată. În acest complex de edificii se află bisericile, băile comune și casele domnești. Un alt rol extrem de important pe care această cetate l-a avut este cel defensiv.

Biserica Mare Domnească

Clădită de domnitorul Petru Cercel, Biserica Mare Domnească este proiectată având 3 părți principale: cupola, pronaosul cu aspect vechi și o arcadă ce delimitează partea exterioară. Conform tradiției din Țara Românească, această biserică este ctitorită după modelul cruce greacă înscrisă, asemănătoare Bisericii Domnești din Curtea de Argeș. Cu toate acestea, Biserica domnească este mai mare decât alte monumente similare construite în sec. al XVI-lea. 

Turnul Chindiei

Turnul Chindiei, cel mai important obiectiv din Curtea Domnească, este de secole simbolul orașului Târgoviște. În caz de asediu, acest turn feudal avea rol defensiv, fiind un excelent punct de observare. Construit încă din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, datează încă din timpul lui Vlad Țepeș, conform istoricilor. Se spune că micile spații deschise, ca niște ferestre, erau folosite pentru susținerea armelor. Turnul avea și rol de închisoare domnească.  

Casa Dionisie Lupu

În urma cutremurului din 1802, când Mănăstirea Dealu a fost extrem de avariată, domnitorul Constantin Ipsilanti decide o serie de donații care să-i extindă acesteia suprafața și utilitatea. Astfel, s-a hotărât construirea a două case mari, una dintre acestea fiind actuala Casă Dionisie Lupu, care de-a lungul timpului a avut numeroase întrebuințări: internat școlar, poliție, sau sediu al comandamentului german în timpul Primului Război Mondial. 

Târgoviște este o destinație turistică încărcată de simbolistică istorică și vestigii ale unei societăți românești incipente. Intră pe www.travelminit.ro și descoperă frumusețea orașului medieval Târgoviște și te vei simți parte a unei lumi de film.     

Dacă vrei să explorezi mai multe colțuri de țară, e musai să ajungi în Țara Lăpușului, una dintre cele mai frumoase zone din România. Intră aici și descoperă principalele obiective turistice.