Legenda Mărțișorului

Vestirea primăverii prin dăruirea de mărțișoare este una dintre cele mai cunoscute și cele mai iubite tradiții din cultura românească. Astăzi vom vorbi mai multe despre legenda care stă la baza acestui obicei îndrăgit și despre originile sale. Să începem!

Cea mai cunoscută legendă asociată mărțișorului este cea a Babei Dochia și a trecerii de la iarnă la primăvară. Baba Dochia locuia împreună cu fiica sa vitregă, pe care o disprețuia. Într-o zi de iarnă, bătrâna își trimise fiica la râu, să spele o haină foarte murdară, crezând că acest lucru nu îi va fi cu putință. Nereușind să spele haina babei, fata începuse să plângă, fiind zărită, în tot acest timp, de către Mărțișor, un bărbat tânăr și frumos. Înduioșat de lacrimile fetei, Mărțișor îi oferi o floare cu petale roșii și albe, spunându-i că are puteri magice și că, dacă va spăla haina cu ea, aceasta va deveni curată. Fiica făcuse întocmai cum îi spusese Mărțișor, iar haina devenise albă ca zăpada.

Citește și: 3 destinații perfecte pentru deconectare și relaxare

Când se întoarse acasă, Baba Dochia era uimită să vadă haina curată și, observând floarea cu petale roșii și albe, o întrebă pe fiica vitregă unde o găsise, întrucât era iarnă. Fiica tăcu, iar baba plecase să vadă cu ochii ei dacă venise primăvara. Ea urcă pe munte, luând cu ea oile și cele 12 cojoace. În timp ce urca pe munte, baba găsise o monedă, pe care o legă cu un fir de lână. 

Pe parcursul călătoriei, renunță treptat la cojoace pe măsură ce se încălzește vremea, crezând că primăvara a sosit. Dar iarna reapăruse brusc, iar Dochia și oile sale înghețară, transformându-se în stânci. Aceste stânci, conform legendei, pot fi văzute și astăzi pe muntele Ceahlău. 

Tradiția mărțișorului, care derivă din această legendă, implică oferirea unor mici obiecte (de obicei, un fir alb și unul roșu împletite, cu diverse simboluri) în prima zi a lunii martie, ca un simbol al trecerii de la iarnă la primăvară și al speranței pentru un nou început.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.