Mangalia – ghid de oras

Plaja MangaliaMangalia este una dintre cele mai accesibile statiuni de la malul Marii Negre. Asezata aproape de extremitatea sudica, orasul Mangalia este preferat de nostalgicii litoralului de demult, litoralul pentru toti, neschimbat fortat dupa modelul statiunilor de lux de peste hotare.

Mangalia este linistita, primitoare si autentica. Aici nu exista cluburi zgomotoase, parcarile nu sunt pline de masini de lux, plaja este curata, iar intrarea in apa este lina. In locul teraselor unde muzica bubuie pana la ore tarzii ca in alte statiuni, in Mangalia exista un numar mare de restaurante elegante si discrete.

Cazare in Mangalia

In Mangalia optiunile de cazare sunt modeste ca numar, insa tocmai din acest motiv orasul este mult mai linistit si mai putin aglomerat decat celelalte statiuni suprasaturate cu turisti in perioada estivala.

Pe faleza exista doar cateva hoteluri dintre care unul se afla in imediata apropiere a unei terase pescaresti si nu se bucura de recenzii intocmai favorabile datorita muzicii care deranjeaza in weekend pana dupa miezul noptii.

Cel mai bine cotat hotel din statiune este Hotelul Corsa Mangalia de 4 stele situat pe str Teilor nr 11. Hotelul ofera facilitati de cazare la cele mai inalte standarde, avand apartamente si camere mobilate modern, dotate cu televizor, televiziune prin cablu, aer conditionat si internet wireless. Oaspetii au acces la terasa si gradina insa pentru parcare se percepe o taxa de 7 lei/masina/zi.

Unde se mananca in Mangalia

Chiar daca Mangalia este mai saraca in materie de numar de terase si optiuni de luare a mesei, proprietarii de restaurante si localuri din zona compenseaza prin calitate.

Restaurant Marinas din Mangalia, deschis zilnic pana la miezul noptii este un restaurant cu specific romanesc si international unde se pune in mod egal accent pe gust, prezentare si pret. Preparatele traditionale si cele de inspiratie internationala sunt pregatite cu aceeasi atentie pentru detaliu ce multumeste chiar si cei mai pretentiosi gurmanzi. La restaurantul Marinas aflat la doar o strada distanta de hotelul Corsa oaspetii descopera un alt motiv pentru care Mangalia merita sa devina destinatia preferata de vacanta. In putine locuri de pe litoral se mananca atat de bine si atat de ieftin.

Autoservirea Callatis amplasata ultracentral este una dintre cele mai comode variante de a lua masa rapid la o pauza intre orele de plaja si plimbarile prin superbul oras-statiune. Pe langa autoservirea cu preparate traditionale, locatia dispune si de un restaurant a la carte si ofera inclusiv servicii de catering.

Timp liber

1. Plaja Mangalia

Plaja Mangalia este una dintre cele mai curate si mai linistite de pe intreg litoralul romanesc. Si aici se practica obiceiul plajelor private cu sezlonguri, insa preturile sunt accesibile, iar turistii care aleg sa ramana la varianta clasica a cearceafului sunt in general tolerati.

Intrarea in apa marii este lina, nedepasind o adancime de 1.20 – 1.30 metri pentru o distanta de aproximativ 30 de metri catre larg. Din acest motiv Mangalia este, alaturi de Mamaia, una din destinatiile ideale pentru familiile cu copii mici.

2. Herghelia Mangalia

Infiintata in 1928 cu obiectivul principal al inmultirii si protejarii rasei Pur Sange Arab in tara, Herghelia de la Mangalia este una dintre cele mai vechi si mai mari herghelii din tara, cunoscuta in intreaga Europa de sud-est. Aflata la 5 km nord de Mangalia in imediata apropiere a liniei de coasta, herghelia cu cele 5 grajduri, 1 hipodrom, 1 baza hipica si 1 baza de agrement este ideala pentru orice iubitor de cai.

La herghelia de la Mangalia turistii pot lua cursuri de echitatie si pot participa la spectacole si concursuri ecvestre.

Preturi calarie:

  • Pur Sange Arab: 80 lei/ora
  • Ponei: 40 lei/ora
  • Plimbare cu trasura: 80 lei/ora

Preturi vizita:

  • Adulti: 10 lei
  • Elevi, studenti: 2 lei

3. Muzeul Callatis

  • Adresa: Sos Constantei, nr 23

Muzeul de arheologie Callatis din Mangalia detine singurul papirus din intreaga tara, ajuns inapoi in Romania dupa jumatate de secol in care acesta s-a aflat la Moscova fiind considerat irecuperabil.

Muzeul Callatis se autodescrie drept o institutie publica de cultura care colectioneaza, restaureaza, cerceteaza si conserva importante vestigii arhitecturale din perioada neolitica, greaca si romana. In patrimoniul muzeului se afla un numar de situri arhitecturale extrem de interesante din zona, iar in cladirea muzeului sunt expuse vase ceramice, vase de sticla, inscriptii, diverse obiecte de metal pretios, monede, bijuterii si chiar fragmente arhitectonice.

Alaturi de papirusul care reprezinta cel mai vechi document din tara, muzeul din Callatis prezinta vizitatorilor si mormantul in acare acesta a fost descoperit.

Ore de vizita:

  • Vara: 8:30 – 19:30
  • Iarna: 8:30 – 16:30

Preturi:

  • Adulti – 5 lei
  • Elevi, studenti, pensionari – 2.5 lei

4. Ruinele Cetatii Callatis

Ruinele cetatii din Callatis se afla intre Sanatoriul Balnear, Casa de Cultura, intrarea in portul comercial si strada Constanta. Desi nu au fost niciodata valorificate din punct de vedere turistic sau arheologic asa cum ar fi meritat un loc de o asemenea valoare cultural istorica, ruinele stau inca marturie coloniei grecesti care se afla in aceste locuri in sec IV i.e.n.

Turistii din Mangalia mai pot vizita astazi zidul din perioada romana, bucati dintr-o basilica de secolul V e.n. si elemente de urbanism romano-bizantine. Desi ruinele cetatii au fost declarate monument istoric, acestea nu sunt amenajate turistic si nici nu exista taxa sau program de vizita.

5. Muzeul Marinei

Deschis in anul 2004, muzeul Marinei din Mangalia se afla in cladirile dezafectate ale fostei cazarme. Muzeul este dedicat tehnicii navale din perioada 1952-2000 si este dispus pe doua sali ce gazduiesc o colectie de tehnica militara si obiecte de patrimoniu ale Marinei Militare Romane.

Exista in cadrul Muzeului Marinei din Mangalia si o biblioteca impresionanta dedicata special lucrarilor de specialitate. In curtea muzeului este organizata o expozitie de artilerie.

6. Portul Turistic

Nici un sejur in Mangalia, oricat de scurt nu trebuie sa se incheie fara a vizita portul turistic unde se pot admira vasele ancorate si se poate opta pentru o plimbare cu salupa pe diverse trasee ce urmaresc obiectivele principale din zona: portul militar, farul genovez sau corabia scufundata.

Plimbarile cu aceste salupe dureaza in general intre 1 si 2 ore si au preturi accesibile.

In zona portului turistic se pot cumpara suveniruri tematice.