Monumentul de la Adamclisi – Trofeul lui Traian

Razvan Iosif/Shutterstock.com

Razvan Iosif/Shutterstock.com

Monumentul de la Adamclisi este unul dintre cele mai importante vestigii antice de pe teritoriul Romaniei. El dateaza inca de pe vremea dacilor si a romanilor si a fost ridicat pentru a sarbatori victoria romanilor asupra dacilor din anul 102.

Istoric

In Dobrogea se afla numeroase centre arheologice care gazduiesc dovezi ale existentei civilizatiei dacice, romane si grecesti pe teritoriul tarii noastre. Numita in antichitate Scythia Minor, regiunea din sud-estul Romaniei de astazi reprezinta un adevarat muzeu in aer liber. Unul dintre cele mai importante vestigii care se gasesc pe teritoriul Dobrogrei este cel din localitatea Adamclisi ridicat in cinstea lui Traian.

Situat la numai 60 de kilometri de Constanta, la marginea localitatii Adamclisi, monumentul care poarta numele de Tropaeum Traiani a fost ridicat in cinstea lui Traian la finalul razboiului purtat cu dacii. Pe langa monumentul de la Adamclisi, pentru a sarbatori victoria, Traian a mai inaltat o alta structura, in Roma, care se numeste Columna lui Traian.

Pe ambele structuri sunt prezentate scene din razboiul care a avut loc intre anii 101 si 102. Constructia impunatoare a fost conceputa si ridicata sub supravegherea celebrului arhitect si inginer grec Apollodor din Damasc care s-a ocupat de numeroase constructii de pe vremea aceea.

Structura monumentului de la Adamclisi

Monumentul are o forma cilindrica, construit in trepte, baza avand diametrul de aproximativ 40 de metri. Metopele, suprafetele impodobite cu basoreliefuri, care redau luptele dintre romani si daci sunt in numar de 54 in zona mediana. Metopele au forma dreptunghiulara si o inaltime de aproximativ 150 de centimetri.

In varful monumentului se afla un trofeu cu doua fete, imbracat in armura clasica, cu arme de lupta. La baza mini-statuetei se afla trei prizonieri, doua femei si un barbat.

Cum ajungi la monumentul de la Adamclisi?

Fiind in apropierea orasului Constanta, monumentul este usor de gasit. Din Bucuresti, in dreptul localitatii Cernavoda este necesar sa parasiti autostrada si sa va indreptati catre Adamclisi. Drumul pe care trebuie sa il parcurgeti include localitatile Rasova si Ion Corvin.

Cauti cazare in zona? Intra aici!