O tura in Cheile Jietului – judetul Hunedoara

Cheile JietuluiDespre Valea Jiului ai auzit, dar cat de cunoscuta iti este aria naturala din aceasta regiune – Cheile Jietului? Este o zona mai putin cunoscuta din Romania, dar care te uimeste inca de la prima intalnire. O zona cu chei inguste, abrupte, cascade si munti pe care aproape ca-i simti cum cad peste tine.

Zece hectare adunate brazdate cu stanci alcatuiesc rezervatia naturala Cheile Jietului din judetul Hunedoara, declarata zona de interes national. Rezervatia este situata pe raza orasului Petrila, un oras vaduvit de economia nationala, dar binecuvantat cu frumuseti naturale. Acolo se intalnesc versantii abrupti ai Parangului si formeaza aceste chei inguste si nu foarte lungi, dar deosebit de frumoase. Peisajul format in jurul lor completeaza tabloul mirific al zonei si imbata orice fotograf venit sa capteze bucati din aceasta frumusete naturala.

Pe timp de vara, Cheile Jietului sunt asaltate de alpinisti si de turistii amatori de drumetii, desi versantii salbatici se pot lauda ca ascund inca multe trasee montane nebatatorite si pesteri neexplorate.

Apa limpede si zgomotoasa a Jietului te insoteste in drumul tau printre aceste frumuseti. De-o parte si de alta a soselei, ici-colo vezi cate-o cascada nascuta din topirea zapezii de pe versanti, care te bucura cu limpezimea si cu susurul ei. Cascada Muncelul are o cadere impresionanta de apa, de aproximativ 30 de metri.

Cheile Jietului masoara aproape 11 km in lungime si au doua “halte”: una la kilometrul 4 de la intrarea dinspre Petrosani spre Caldarea Mija, si una la kilometrul 9,3 – in dreptul Cabanei Groapa Seaca. Asa-numita zona “La Clesti” te lasa mut de uimire; este una dintre cele mai impresionante portiuni din Cheile Jietului, in care valea se ingusteaza atat de mult, incat iti da senzatia ca la un moment dat, peretii se inchid in fata ta.

Atunci cand strabati Cheile Jietului, vei trece pe langa cabanele Cheile Jiet, Mija, Groapa Seaca si Obarsia Lotrului. Si daca tot ajungeti in zona, merita sa vizitati si Manastirea Jiet, aflata la numai la un kilometru distanta de capatul estic al cheilor, sau Lacul Vidra.

Cum ajungi la Cheile Jietului?

Cheile Jietului se intind pe teritoriul orasului Petrila, care este strabatut de drumul national DN 7A Petrosani-Voineasa, care face legatura intre judetele Hunedoara si Valcea. Practic, drumul leaga Transalpina de Petrosani.

Ce poti sa faci in zona?

Ai o multime de variante de petrecere a timpului liber: poti sa optezi pentru drumetii montane, trasee pe bicicleta (mountain biking sau enduro), alpinism sau rafting pe apele Jietului. Sau poti sa te bucuri pur si simplu de o plimbare placuta si reconfortanta printre Cheile Jietului, inarmat doar cu rucsacul si aparatul de fotografiat. Si de o plimbare cu masina pe soseaua Transalpina, unde vei intalni alte obiective turistice interesante. Pe timp de iarna, zona este excelenta pentru ski.

Unde poti sa te cazezi?

Daca vrei sa te opresti pentru o noapte sau doua in zona Cheilor Jietului, poti sa optezi pentru cazare la o pensiune din statiunea Voineasa, comuna Baru sau Santamaria-Orlea.

Pensiunea Bella Venere, Voineasa
Asezata la poalele muntilor, pe malul raului Voineasa, pensiunea Bella Venere se bucura de o zona linistita, ideala pentru petrecerea unui weekend relaxant si reconfortant in mijlocul naturii. Locatia are 7 camere cu baie proprie, cadita cu dus, televizor (program satelit), balcon sau terasa, conexiune WiFi in camera. De asemenea, in curtea pensiunii exista un gratar si un restaurant cu terasa.
Tarif*: 80 de lei camera dubla/noapte, fara mic dejun

Hotel ZAN****, Voineasa
Situat in localitatea Voineasa din judetul Valcea, hotelul de 4* are o pozitie privilegiata, fiind amplasat pe malul raului Lotru, la poalele muntilor (650m altitudine). Hotelul ofera camere elegante, amenajate cu stil, care ofera calatorilor o ambianta placuta, departe de poluarea si zgomotul orasului. Cele 20 de camere sunt dispuse pe trei nivele (camere Twin la primele doua si camere matrimoniale la cel de-al treilea etaj), iar accesul la fiecare nivel se face cu liftul sau pe scara interioara. In plus, hotelul dispune de un restaurant cu terasa, care serveste preparate din bucataria internationala. Daca esti pasionat de sport, trebuie sa stii ca hotelul are o sala de fitness complet utilata si un teren de fotbal cu nocturna.
Tarif*: 260 de lei/noapte camera dubla cu mic dejun

Nota: *tarifele sunt valabile pentru weekend-ul 28 – 29 noiembrie 2015.