Petrosani – locul pentru o vacanta de vis

Pestera Bolii - PetrosaniSituat intre munti, monumente naturale deosebit de interesante si paduri seculare, Petrosaniul este punctul de plecare spre o vacanta de vis. In maxim 30 de minute poti ajunge in statiuni montane perfecte pentru sporturile de iarna, la pesteri superbe sau la muzee care iti prezinta istoria unei zone controversate.

Daca mergi dinspre Bucuresti spre Petrosani, primul lucru care iti va atrage atentia va fi Defileul Jiului. Este unul dintre cele mai frumoase defilee ale Romaniei si prezinta cateva elemente cu adevarat unice si interesante. Situat pe drumul national 66, acesta ofera privitorului o flora si o fauna foarte bogata, precum si cateva elemente create de om, cu adevarat uimitoare. Din 2005, acest defileu este declarat Parc National si arie protejata.

Daca alegi sa calatoresti cu trenul, de-a lungul celor 33 de km de defileu salbatic, sapat de Jiu, vei trece prin 43 de tuneluri sapate in munte, cele mai multe tuneluri din Romania. Tot pe defileu, te poti opri si la Manastirea Lainici, cea mai vizitata manastire din judetul Gorj.

Dupa un teritoriu salbatic, in care muntii se revarsa spre tine din stanga si din dreapta, ajungi in depresiunea Petrosani, de unde posibilitatile se deschid, la fel cum se deschide intreaga depresiune. Fiind cel mai mare oras din Valea Jiului, Petrosaniul iti ofera posibilitati de cazare de cea mai buna calitate, restaurante si viata de noapte. In plus, toate acestea sunt la preturi mult mai mici decat in alte orase.

Nu viata urbana atrage insa turistul care ajunge pe aici, ci imprejurimile. Statiunile montane, pesterile si obiectivele istorice transforma zona Petrosani intr-o zona de neratat.

Care sunt partiile pe care le ofera Petrosaniul?

Cea mai apropiata statiune de Petrosani este statiunea Parang, care este situata la doar 10 km de centrul orasului si dispune de 9 partii, doua telescaune si numeroase unitati de cazare, pentru toate gusturile.

Domeniul schiabil Parang este intr-o continua dezvoltare, dorindu-se a deveni unul dintre cele mai mari domenii de schi din sud – estul Europei. Aici se vor simti bine atat schiorii profesionisti, deoarece au la dispozitie partii cu lungimi de peste 3 km si dificultate mare, cat si schiorii incepatori, deoarece exista partii cu dificultate mica.

Pentru cei care ajung vara in Parang, sau cei care nu isi doresc sa schieze, drumetiile pot fi un mod de a-ti petrece vacanta. Pe langa peisajele deosebite, Parangul ofera nu mai putin de 40 de lacuri glaciare, denumite Perlele Parangului.

Daca iti doresti o statiune mai moderna, la 30 de km de Petrosani, dupa un drum foarte frumos brazdat de Cheile Jietului si o portiune din Transalpina, poti descoperi Transalpina Ski Resort, o statiune moderna, care a fost inaugurata in 2012 si care beneficiaza de una dintre cele mai frumoase partii din Romania. Situata deasupra lacului Vidra, partia de ski Mioarele pare ca porneste direct din lac, incantand toti turistii care ajung aici. Din pacate, unitatile de cazare din zona nu sunt intr-un numar atat de mare, asadar, daca vrei sa te cazezi, o poti face fie in Petrosani, fie in Voineasa. Pe viitor se doreste ca domeniul skiabil Transalpina Ski Resort sa aiba peste 80 de km de partii si un numar foarte mare de unitati de cazare.

Statiuni precum Straja sau Pasul Vulcan pot si ele sa atraga turistii dornici de schi si sa le ofere experiente cu adevarat deosebite.

Cei pasionati de sporturi extreme, altele decat schiatul, pot sa incerce o multime de astfel de sporturi, tot in aceasta zona. Catarari pe munte, parapanta sau rafting pe Jiu, toate aceste sporturi sunt disponibile pentru turistii cu spirit aventurier si sunt oferite de persoane experimentate si pasionate.

Ce alte obiective turistice mai gasesti in Petrosani?

Turistul ajuns in Petrosani poate sa descopere mult mai mult decat o zona cu domenii schiabile si cu drumuri de munte frumoase. Multe dintre aceste obiective sunt foarte cunoscute printre strainii care viziteaza Romania, insa sunt destul de putin cunoscute printre romani, desi ar merita mult mai multa atentie. Pestera Bolii, Cetatea Banita, muzeul Mineritului sau Biserica de lemn din Petrosani pot sa contureze o vacanta in care te imbogatesti cu o multime de cunostinte si cu o multime de imagini perfecte.

Pestera Bolii si Cetatea Banita

Este o pestera cu o mare incarcatura istorica. Cu o suprafata de 10 hectare, este o adevarata rezervatie naturala. Este una dintre cele mai incapatoare pesteri din Romania, avand o intrare sapata in munte, cu inaltime de 46 de metri si se afla la doar 6 km de Petrosani. Desi foarte putin cunoscuta, Pestera Bolii este prima pestera din Romania dotata cu iluminat artificial. Chiar daca timp de cateva zeci de ani a fost abandonata, din 2006 a fost preluata de catre o organizatie ecologica si a fost redata circuitului turistic. Astazi este o pestera amenajata in care sunt organizate concerte muzicale si in care s-au filmat chiar mai multe secvente din filmul Legenta Nibelungilor.

Cetatea Banita este o ruina dacica pe care o vei gasi deasupra pesterii Bolii, aceasta facand parte din administratia localitatii Banita.  Fortificatia este deosebita, cuprinzand constructii care au avut caracter militar, precum turnuri, platforme de lupta sau ziduri de incinta. Este un loc ce merita vazut si care este cu atat mai interesant, daca este vazut alaturi de un ghid.

Biserica de lemn a Sanionilor din Petrosani

Este una dintre cele mai vechi bisericute din lemn din tara, fiind construita in anul 1790. Figureaza pe lista monumentelor istorice ale Romaniei si trebuie vizitata, daca ajungi prin acest oras. In aceasta biserica vei descoperi clopotul original, icoane din secolul al XVIII-lea, dar si carti religioase din acea perioada.

Muzeul Mineritului din Petrosani

Este singurul muzeu din tara care are un profil de tehnica miniera in carbune, asadar, este un obiectiv turistic deosebit, atat pentru cei pasionati de o astfel de tehnica, cat si pentru cei care isi doresc sa cunoasca foarte bine istoria propriei tari. Inaugurat in anul 1961, muzeul Mineritului include o multime de exponate foarte interesante, cum ar fi echipamentele folosite in anul 1900de catre salvatori, carucioarele cu care se transporta carbunele in secolul XIX sau vestigii istorice descoperite in subsolul Vaii Jiului.

Dupa ce ai vizitat tot ceea ce era de vizitat si ti-ai consumat toata energia facand sporturi extreme, sau pur si simplu dandu-te cu sania, poti incerca sa cunosti mai bine cultura locului si oamenii de aici. Putini stiu ca in Petrosani vei gasi una dintre cele mai vechi comunitati rurale din Romania: momarlanii. In numar de 10.000, momarlanii sunt urmasii dacilor si aduc foarte mult cu acei daci amintiti in Columna lui Traian. Ajungand in comunitatea momarlanilor, poti descoperi traditii unice in Romania si foarte multe povesti si legende interesante. Ceea ce ii face atat de deosebiti, este faptul ca inca isi pastreaza traditiile si portul popular, asadar, orice turist poate sa ii cunoasca indeaproape.

Unitati de cazare in Petrosani puteti gasi pe site-ul nostru, Travelminit!