Piatra Neamt – ghid de oras

Orasul Piatra NeamtPiatra Neamt nu mai este demult un orasel mic de provincie din nord – estul Romaniei, transformandu-se in ultimii ani intr-o destinatie cu personalitate. Asta nu inseamna ca strazile sale nu sunt la fel de curate, aerul de munte la fel de respirabil si mancarurile traditionale la fel de gustoase. Ci doar ca orasul de munte are tot ce-i trebuie pentru a atrage turisti: obiective turistice istorice, telegondola, telescaun, partii de schi, cetati si biserici de lemn, pensiuni si restaurante unde poti incerca adevaratele bucate moldovenesti. Daca nici aici, atunci unde?

Unde sa te cazezi

Hotel Central Plaza****

Hotelul din centrul orasului nu mai are nimic in comun cu vechea locatie comunista; a fost renovat si restructurat recent. Exista doua restaurante in interiorul hotelului: Clasic si Avantgarde. Iar la subsol, in Crama Domneasca, veti regasi savoarea bucatelor traditionale moldovenesti, stropite cu vin vechi si voie-buna.
Tarif: 331 lei/camera twin/noapte, mic dejun inclus

Pensiunea Lido***

Datorita amplasarii sale, cazarea la aceasta pensiune va fi o alegere inspirata: nu aveti de mers decat 5 minute pe jos pana in centrul orasului, dar in acelasi timp este si foarte aproape de cele mai importante obiective turistice (Biserica Domneasca, Turnul lui Stefan cel Mare, Muzeul de Istorie, Muzeul Memorial Calistrat Hogas, Telegondola,Teatrul Tineretului).
Tarif: 60 lei/camera twin/noapte, fara mic dejun

Pensiunea Moldova***

Situata la iesirea din orasul Piatra Neamt, catre Bicaz (si Cheile Bicazului), pensiunea a fost construita pe un deal, astfel ca va veti bucura in fiecare dimineata de o priveliste minunata spre Lacul Batca Doamnei. De aici puteti ajunge foarte usor si la manastirile din judetul Neamt. Fiecare camera are acces la internet wireless. In plus, pensiunea dispune de un restaurant, terasa, gratar in curte si parcare proprie.
Tarif: 130 lei/camera dubla/noapte, mic dejun inclus

Unde sa mananci

Popasul Haiducilor

“Dragi boieri dumneavoastra, la ceas de masa, de luni pana duminica, ‘Popasul haiducilor’ va invita sa zaboviti langa valvataia focului si sa va ospatati strasnic cu bucate alese.” Cu aceste vorbe alese sunt intampinati cei care, odata ajunsi la Piatra Neamt, nu cauta doar de-ale gurii, ci vor sa simta cu adevarat ca au ajuns in inima Moldovei. Puteti incepe ospatul cu un platou cu branzeturi si mezeluri romanesti, de pofta, sau cu o zacusca pregatita in casa, pentru ca apoi sa continuati cu ceva zemuri boieresti, carnuri si ceva de prin ceaune si tigai. Nu va puteti ridica de la masa fara ceva dulcegusuri scoase din cuptor sau de pe plita, stropite cu ceva bauturi de-ale casei, pentru dezlegat limba.

Adresa: Varful Cozla, Piatra Neamt
Rezervari: 0729 955 133

Restaurant Noir

Este un restaurant renumit in oras, care s-a remarcat in primul rand prin designul deosebit si prin preparatele gandite si realizate de bucatarul de origine irlandeza. Sa nu te miri daca ai sa descoperi ca servetelele de la masa sunt de culoare neagra si iti vei savura mancarea la lumina intima a veiozei individuale. Iar mancarea…mmm, mancarea este divina. Puiul Normande este o adevarata opera de arta – piept de pui in sos de nuci si gorgonzola, cu sos Worchestershire, cartofi cu rozmarin la cuptor. Nu trebuie sa ratezi nici tortul de ciocolata neagra si inghetata.

Adresa: Piata Kogalniceanu H4, parter, Piatra Neamt
Rezervari: 0233 211 886

Ce sa vizitezi?

O fosta asezare geto – dacica asezata pe Valea Bistritei are, cu siguranta, cu ce se lauda in fata strainilor. Orasul a fost mentionat pentru prima data in 1387 cu numele de Kamena (care insemna Piatra) intr-o lista a oraselor, facuta de rusi. In 1431 apar alte mentiuni, sub denumirea de Targul de la Piatra lui Craciun; mai tarziu, localitatea a devenit Curte domneasca (pe vremea lui Stefan cel Mare). In 1859, pentru a fi deosebit de celelalte localitati cu acelasi nume (Piatra), i s-a adaugat cuvantul Neamt, devenind Piatra Neamt.

Muzeul Memorial Calistrat Hogas

Casa in care a locuit scriitorul a fost amenajata ca muzeu in 1969. In ea puteti vedea documente de familie originale, manuscrise, mobila originala, o parte din obiectele personale ale scriitorului.

Adresa: strada Calistrat Hogas nr.1, Piatra Neamt
Program: zilnic 09:00 – 17:00 (octombrie – martie), 10:00 – 18:00 (aprilie – septembrie), lunea este inchis
Tarife: 2 lei/persoana (1 leu/grup)

Ansamblul Domnesc

In centrul orasului Piatra Neamt se afla un ansamblu arhitectural ctitorit de Stefan cel Mare intre anii 1497 si 1498 si cuprinde trei monumente intrate in patrimoniul cultural si in circuitul turistic: Curtea Domneasca, Biserica Sf.Ioan si Turnul – clopotnita. Biserica Domneasca, monumentala si eleganta, a ramas in picioare pana in ziua de astazi, desi a fost ridicata intre anii 1497 si 1498 in stil arhitectural moldovenesc. Din Curtea Domneasca nu s-au mai pastrat decat o parte din pivnitele domnesti si cateva portiuni din zidul de incinta. Turnul – clopotnita are 19 m inaltime, a fost ridicat in 1499 din piatra bruta si intarit cu patru contraforturi.

Adresa: strada Piata Libertatii, Piatra Neamt
Program: zilnic 09:00 – 17:00 (octombrie – martie), 10:00 – 18:00 (aprilie – septembrie), lunea este inchis
Tarife: 2 lei/persoana (1 leu/grup)

Teatrul Tineretului

Cladirea emblematica pentru Piatra Neamt a fost construita de arhitectul Carol Zane in 1958. Aici aveau sa vina tinerii artisti ai acelei vremi, proaspetii absolventi ai Institutului de Teatru: Horatiu Malaele, Maia Morgenstern, Virgil Ogasanu, Ileana Stana Ionescu, Mitica Popescu, Oana Pellea, Florin Piersic sunt doar cateva nume care au devenit in foarte scurt timp vedete pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. La ora actuala, Teatrul Tineretului este unul dintre cele mai dinamice, moderne si indraznete teatre din Romania.

Adresa: Piata Stefan cel Mare nr.1, Piatra Neamt

Telegondola

Poti sa experimentezi o plimbare cu telegondola si sa admiri orasul de la aproape 60 de metri inaltime, plutind deasupra cladirilor istorice. Statia telegondolei este chiar langa gara (la poalele Muntelui Pietricica) si traseul urca pana in varful muntelui Cozla.

Pret bilet: 8 lei urcare/coborare; 16 lei urcare – coborare