Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest a Timisoarei a pus la cale lansarea unui nou trend in materie de evenimente cultural – folclorice in Tara Lapusului. Aceasta superba zona atat de bogata in cultura si istorie este prea des trecuta cu vederea de calatorul care pare sa prefere alte destinatii mult mai populare. Pamanturile de aici sunt lasate neschimbate de trecerea timpului facand din Tara Lapusului locul perfect pentru o initiativa ambitioasa precum Mara Fest.
- Locatie: Lacul Lighet, Targu Lapus, Maramures
- Perioada: 18 – 24 August
- Pret bilet: intrare libera
- Activitati: muzica, film, fotografie, teatru, carte, conferinte, dezbateri, circ, ateliere, actiuni pentru persoane cu dizabilitati.
Conceptul Mara Fest
Mara Fest din Tara Lapusului s-a nascut din dorinta unei organizatii studentesti impreuna cu o serie de parteneri iubitori de arta si cultura de a face aceasta zona mai vizibila pe harta si mai atractiva pentru calatorii prin Romania. Proiectul a inceput ambitios din start si promite sa fie una dintre cel mai mari manifestari de gen din tara.
Inca din faza de proiect, Mara Fest s-a dorit mai mult decat un simplu festival ci o serie de evenimente, actiuni si campanii menite sa promoveze bogata cultura maramureseana si locul de drept al acestea in identitatea Romaniei ca tara. Maramuresul, cu manastirile sale si zonele pitoresti, cu oamenii calzi si primitori, cu bucataria delicioasa, aerul curat si spiritul mandru este mult prea putin valorificat.
Era nevoie pe piata nationala de un nou festival care sa readuca atentia romanului, adesea distras de farmecul vestului, din nou asupra Romaniei asa cum este ea frumoasa, bogata si plina de farmec, mister si traditie.
Intrebati de ce in Maramures, organizatorii festivalului raspund ca Mara Fest nu se putea organiza nicaieri altundeva. Pentru ca aici este locul in care timpul are rabdare cu oamenii, iar oamenii cinstesc timpul – si pe cel trecut si pe cel ce o sa vina – in egala masura. Este locul ideal pentru a contrasta vechiul cu noul fara a parea fortat sau artificial. Mara Fest se va tine in Maramures pentru ca Maramuresul astepta demult un astfel de eveniment.
Programata pentru perioada 18 – 24 august, prima editie a Mara Fest promite sa fie piatra de temelie pentru o traditie de festivaluri si evenimente culturale care sa reziste de-a lungul deceniilor. Prima editie a oricarui festival este cea mai dificil de realizat dar cu ajutorul a numerosi iubitori de arta si de cultura, prin voluntariat si donatii acest eveniment promite sa fie unul memorabil.
Muzica la Mara Fest, un cocktail inedit pentru un public divers
Faptul ca in organizarea Mara Fest sunt implicati studenti se vede si se simte din plin. Festivalul nu este dedicat unui public tinta anume, ci vrea sa devina festivalul tuturor, un loc in care muzica traditionala, artistii autentici, numele de valoare si muzica moderna, agresiva, alternativa si de petrecere se vor imbina fara sa creeze contraste suparatoare. Iar pentru cei dornici de un moment de relaxare, festivalul aduce si o scena de jazz, folk, muzica internationala si blues.
Printre numele deja confirmate la Mara Fest se numara: Grigore Lese, Subcarpatii, Maria Raducanu, Partizan, Ansamblul Magura – Cernesti, Mushroom Story, Electroclown sau Grup Folk Clasic.
Manifestari artistice la Mara Fest
Organizatorii Mara Fest inteleg faptul ca muzica atrage si uneste oamenii si considera ca in reteta pentru un eveniment ideal aceasta trebuie sa fie nelipsita. Muzica este doar prima fila din povestea pe care festivalul Mara Fest 2014 urmareste sa o scrie. Maramuresul este o zona atat de bogata, cu atat de multe de oferit si povestit incat cele 6 zile de festival par neincapatoare pentru a gazdui toate valorile artistice pe care aceasta zona le are de aratat lumii.
Teatru
In cadrul festivalului va fi prezentat un spectacol – manifest cu un singur actor, Katia Pascariu pe un text de Mihaela Michailov. Copiii rai este numele spectacolului care urmareste sa traga un semnal de alarma asupra unui sistem educational ramas prea mic pentru o tara care isi doreste un viitor mare.
Prezentare de carte
Motivul pentru care mult prea putine carti romanesti sunt traduse in alte limbi este adesea lipsa de interes a noii generatii pentru literatura. Romanii sunt bogati in literatura cum sunt bogati si in muzica, dans si traditii mestesugaresti, aceste valori trebuie doar sustinute si incurajate. In cadrul Mara Fest va fi prezentata autobiografia lui Gheorghe Petreus, Sublimul suferintei fiind o carte despre o boala cruda – poliartrita reumatoidala si despre redescoperirea sperantei.
De asemenea la categoria carti festivalul strange o colectie de 27 de titluri documentare despre superba zona a Rezervatiei Biosferei Muntii Rodnei.
Film si fotografie
Tot la categoria manifestari artistice Mara Fest promite sa celebreze zona in care se desfasoara si pitorescul de aici printr-o serie de expozitii de fotografii cu tema Rezervatia Biosferei Muntii Rodnei – Un colt de Rai si o proiectie de film documentar Wild Carpathia.
Despre Wild Carpathia criticii spun ca este cea mai buna reclama facuta vreodata Romaniei. Realizat initial pentru Travel Channel in 2011, documentarul a facut de atunci inconjurul globului.
Dezbateri si conferinte
Mara Fest este o manifestare culturala, un festival eveniment care are ca scop mai mult decat distractia si relaxarea. Se urmareste antrenarea publicului in discutii argumentative si dezbateri pe teme de o maxima importanta pentru viitorul unor astfel de manifestari. Voluntariatul este subiectul principal al dezbaterilor programate pentru cele 6 zile ale Mara Fest. Discutii despre cum voluntariatul este esential pentru viitorul evenimentelor culturale din tara, dar si impactul acestei mentalitati de daruieste pentru a dobandi asupra noii generatii sunt subiectele centrale de dezbatere.
Oamenii – tezaurul viu al Maramuresului
Din Maramures, superbele manastiri de lemn nu sunt singurele care au intrat in patrimoniul international al UNESCO. Tot in tezaurul UNESCO intra si Valer Burzo, un simbol viu al acestei zone care va fi prezent si la festivalul Mara Fest. Valer Burzo este vocea poporului de aici, a vailor, a dealurilor a padurilor si a muntilor pe a caror doine le canta de cand se stie cu jale, dor, veselie sau patima, dar mereu cu o sinceritate dezarmanta.
Tot pentru a sarbatori bogata traditie populare a acestei zone, in cadrul festivalului vor fi invitate grupuri de dans, cantareti locali si se vor organiza workshop-uri de mestesug traditional precum olaritul.
Cazarea in zona
Festivalul pune la dispozitie zone de camping pe toata durata desfasurarii evenimentelor in zona Lacului Lighet. Camparea este gratuita ca si intrarea, turistii trebuie doar sa isi aduca corturile si sa tina cont de regulile general valabile in materie de campare in timpul festivalurilor in aer liber si anume mentinerea curateniei si a linistii atunci cand este cazul.
Zona este pitoreasca si perfecta pentru camping, insa turistii care pun pe primul loc confortul si odihna pot alege si dintre optiunile de cazare din Maramures sau din Tirgu Lapus. In orasul Tirgu Lapus nu exista foarte multe unitati de cazare disponibile astfel ca se recomanda rezervarea din timp a camerelor pentru perioada festivalului, moment in care se preconizeaza ca zona se va umple de turisti.