Sarmizegetusa Ulpia Traiana si Sarmizegetusa Regia

Sarmisegetusa RegiaLocalitatea Sarmizegetusa din judetul Hunedoara adaposteste si astazi unele dintre cele mai importante ruine arheologice de pe intreg teritoriul Romaniei, ruinele Coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei dupa cucerirea acesteia de catre romani. La doar 40 de kilometri se pot vizita si ruinele vechii capitale, Sarmizegetusa Regia. Cele doua obiective turistice merita vizitate macar o data in viata, fiind locuri in care istoria antica nu este demult apusa ci are inca multe de povestit.

Cetatea Sarmizegetusa

Aflata la aproximativ 8 km de Portile de Fier ale Transilvaniei, fosta Colonie Romana Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa pe numele sau intreg este unul dintre cele mai importante obiective turistice din tara.

In perioada sa de glorie Cetatea Sarmizegetusa era incercuita de ziduri cu o lungime de 500 x 600 de metri si o suprafata de 33 hectare, cu 80 de hectare de oras in afara zidului.

Pe teritoriul unde astazi exista localitatea Sarmizegetusa din Hunedoara romanii au construit in urma cu mai bine de 2.000 de ani o cetate infloritoare, cu vile rustice, ferme romane, bai termale, locuinte si numeroase alte cladiri ale caror ruine sunt inca descoperite periodic in urma cercetarilor. Sarmizegetusa a fost singura colonie romana fondata de imparatul Traian si se estimeaza ca doar 5% din ruinele acesteia au fost descoperite pana in momentul actual.

Ca oras colonie, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost mereu un spatiu privilegiat, primind inclusiv “ius italicum”, o serie de drepturi si privilegii onorifice ce o deosebeau de alte astfel de colonii de pe teritoriul marelui imperiu roman.

In perioada sa infloritoare in care se afla sub guvernarea lui Decimus Terentius Scaurianus, Ulpia Traiana Sarmizegetusa se intindea cu tot cu teritoriul adiacent de la Zlatna din Muntii Apuseni pana la Dunare, controland astfel o parte importanta din comertul din zona, inclusiv traficul pe Dunare, mineritul din Apuseni si agricultura de pe valea Muresului.

Cazare in Sarmizegetusa

In ultima vreme s-au construit un numar considerabil de pensiuni si cabane in Sarmizegetusa dintre care turistii pot alege daca doresc sa petreaca mai mult de o zi in zona explorand ruinele pe care multi le considera si astazi sacre.

Unele pensiuni au ales nume foarte importante in cultura dacica, precum Pensiunea Zamolxe pentru a atrage clientii, dar si pentru norocul pe care se considera ca aceste nume il aduc.

Sarmizegetusa Regia

Accesul catre Sarmizegetusa se face cel mai simplu dinspre Orastie, loc de unde incep indicatoarele ce fac ratacirea aproape imposibila. Se urca inspre Costesti pe un drum absolut pitoresc, iar apoi se intra pe un drum neasfaltat ce necesita o masina cu garda inalta. In cazul in care masina nu este potrivita pentru off road, ultimii cativa kilometri se pot parcurge si pe jos.

Ultima portiune a drumului pana la ruinele cetatii se face prin padure, iar cei mai multi turisti care ajung aici vorbesc despre un loc de basm greu de descris in cuvinte. Totul este acoperit de muschi si este de un verde atat de viu incat pare scos dintr-o imagine fortat suprasaturata. Este un drum ce combina perfect farmecul traseelor montane linistite, racoarea padurii, atmosfera magica si fascinatia istoriei antice.

Capitala Daciei preromane, Sarmizegetusa Regia sau Sarmizegetusa Regilor era o fortareata ce cuprinde un complex de sanctuare din care astazi au ramas o serie de ruine care daca ar fi exploatate din punct de vedere turistic asa cum s-ar cuveni, ar fi cu siguranta la fel de celebre ca Stonehenge-ul sau insula Pastelui.

Asezata in muntii Orastiei la altitudinea de 1.200 de metri, fortareata antica era ridicata in forma de patrulater din blocuri de piatra masive asezate in 5 terase ce acopereau o suprafata de peste 30.000 de metri patrati.

Exista planuri pentru a limita programul de vizita la Sarmizegetusa Regia si a pune taxa la intrare. Aceste vesti nu sunt neaparat in detrimentul turistilor si se asteapta ca astfel pot fi descurajate taberele de yoghini ce adesea obisnuiau sa campeze abuziv in zona ruinelor.

Indiferent daca sunt de parere ca locul are o rezonanta magica, ca este un punct de o mare intensitate spirituala sau pur si simplu o fascinanta bucata din istoria veche a stramosilor poporului roman de astazi, vizitatorii vor trebui sa plateasca o taxa si se conformeze unor reguli menite sa ajute la prezervarea acestei comori nationale.

Program Sarmizegetusa Regia

Ruinele Sarmizegetusei Regia pot fi vizitate intre 1 martie si 30 noiembrie. In perioada 1 decembrie – 28 februarie, situl este inchis; vizitarea fiind permisa la solicitarea unui grup mai mare de 5 persoane, numai daca permite starea vremii si daca se obtine aprobarea prealabila a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice.

Tarife (care se vor aplica de la o data stabilita ulterior)

  • Adulti – 5 lei
  • Copii, elevi, studenti si pensionari – 2 lei
  • Accesul cu masina pe Valea Alba – 10 lei