Cand spui Suceava, spui in primul rand Bucovina, una din cele mai frumoase zone ale tarii, cu sute de obiective turistice de vizitat si multe locuri frumoase de admirat. Suceava este apoi vechea resedinta a Moldovei (principala resedinta timp de 200 de ani), cu a sa Cetate de Scaun – care a fost martora numeroaselor lupte duse impotriva turcilor. Si zona care a dat lumii intregi cateva personalitati importante: compozitorul Ciprian Porumbescu, scriitorul Mihai Sadoveanu, Nicolae Labis. Si atunci, cum sa nu iubesti Romania, cand iti ofera atat de multe locuri incarcate de istorie?
Daca ai ocazia sa ajungi prin municipiul Suceava, iata cateva informatii care, credem noi, iti vor fi foarte utile:
Ce poti sa vizitezi in Suceava
Cetatea de Scaun a Sucevei, care a fost atestata documentar inca din anul 1388. Ulterior, a suferit numeroase modificari de-a lungul istoriei, in urma carora i-au fost intarite zidurile si fortificatiile. Sistemul defensiv al cetatii conceput de Stefan cel Mare a fost multa vreme imposibil de dovedit in timpul numeroaselor lupte duse impotriva turcilor sau a polonezilor. Cetatea se afla de cativa ani in renovare, dar cu toate acestea poti vizita diferite incaperi: inchisoarea, pivnita, capela sau baia de abur.
In fiecare an, cetatea este gazda unor expozitii si festivaluri anuale printre care si Festivalul de Arta Medievala si Rock Stefan cel Mare.
Cetatea poate fi vizitata intre lunile aprilie si octombrie, de luni pana duminica intre orele 08:00 si 20:00. In timpul iernii (octombrie – aprilie), turistii o pot vizita in intervalul orar 09:00 – 17:00. Tariful este 6 lei/adulti si 2 lei/copii.
Manastirea Zamca, inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava, a fost ridicata in anul 1606 de catre armenii care s-au refugiat in aceasta zona. Complexul cuprinde trei cladiri: biserica principala “Sfantul Auxentie” (care poarta hramul Sfantul Auxentie), turnul-clopotnita inalt de 26 de metri si o alta anexa (amplasata pe latura de vest, care cuprinde si un paraclis). Zidul de incinta care inconjoara manastirea are grosimi neregulate, care variaza intre 1,5 si 4 metri.
Muzeul Satului Bucovinean, un muzeu in aer liber amplasat langa Cetatea de Scaun, merita sa iti retina atentia pentru cateva ore. Aici vei redescoperi adevarate comori ale portului bucovinean si cateva repere arhitecturale din nordul Moldovei. Case si gospodarii din zona Bucovinei, tehnologie rurala, ateliere mestesugaresti – toate iti vor incanta privirea si-ti vor umple sufletul de bucurie.
Tariful este 6 lei/ adulti si 2 lei/ copii.
Unde sa mananci
Restaurantul Sonnenhof, aflat in incinta hotelului de patru stele cu acelasi nume, este chiar la intrarea in orasul Suceava, venind dinspre Falticeni. Cei care au servit masa la acest restaurant spun ca acolo se gaseste cea mai buna ciorba radauteana. Noi ii credem pe cuvant; daca nici aici, la doi pasi de Radauti, nu gasesti cea mai buna ciorba radauteana, atunci unde?
Lounge, restaurantul select din foaierul Casei de Cultura din Suceava, este primul Steakhouse din oras. In plus, restaurantul este amplasat chiar in centrul orasului, asa ca nu trebuie sa te abati de la circuitul obiectivelor turistice pe care le vizitezi ca sa servesti un meniu decent, intr-o locatie excelenta. Muzica live insoteste fiecare cina la Lounge, iar meniul poate satisface orice dorinta. Merita sa incerci “Bistecca di Manzo” sau “Ham Steak”, dar si un preparat cu fructe de mare.
Unde sa te cazezi
Conacul Domnesc***
Amplasat intr-o zona ideala, la doar 200 de metri de drumul european E85 si 5 km de centrul orasului, Conacul Domnesc este amenajat intr-un vechi conac boieresc, caruia nu-i lipsesc deloc dotarile ultramoderne. Spatiul propriul-zis, o suprafata de zece hectare, se afla in mijlocul unui parc dendrologic, astfel ca turistii care opteaza pentru aceasta locatie vor fi fascinati de acest loc mirific, departe de agitatia orasului.
Complexul dispune de 40 de spatii de cazare, un restaurant care ofera mancaruri traditionale delicioase din Bucovina, piscina interioara cu facilitati de wellness si sauna finlandeza. Camerele au aer conditionat, baie proprie cu uscator de par, halat de baie, birou, minibar, TV satelit, internet wireless.
Tarif*: 205 lei camera dubla/noapte cu mic dejun
Hotel Albert***
Locatia este situata chiar la intrarea in municipiul Suceava, venind dinspre Bucuresti, aproape de centrele comerciale Metro sau Galleria. De asemenea, cateva dintre cele mai importante obiective turistice ale orasului se afla in imediata apropiere a hotelului: Planetariul Suceava, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean si Manastirea Voronet. Hotelul dispune de 150 locuri de cazare amenajate cu baie proprie cu dus, TV satelit, telefon, frigider, internet wireless.
Tarif*: 110 lei camera twin/ noapte (cu mic dejun)
Hotel Caprioara***
Complexul hotelier este amplasat pe pajistea Caprioara, fiind inconjurat de un parc si o gradina de vara, care dispune si de un loc de joaca pentru copii. In restaurantul din incinta hotelului poti incerca specialitatile traditionale bucovinene sau chiar produsele vanatoresti, preparate din carne de caprioara, cerb, mistret sau iepure.
Toate spatiile de cazare au baie privata cu dus, TV, garderoba si internet Wi-Fi gratuit (in toata unitatea). La cerere, proprietarii pot organiza partide de vanatoare pentru oaspeti, plimbari cu trasura sau sania trasa de cai, circuite la manastiri, iar printre celelalte facilitati de care dispun turistii se numara echitatia (hotelul dispune de 3 cai de rasa si 2 ponei) sau tenisul de masa.
Tarif*: 111 lei camera twin/noapte (fara mic dejun)
Nota: *tarifele sunt valabile in perioada 27-28 iunie 2015