Sunt multi cei care asimileaza orasul Alba Iulia din inima Transilvaniei doar cu locul „Marii Uniri” si sunt multi cei care fac aceasta conexiune in special de ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Putini stiu insa – si cu precadere cei din sudul sau estul tarii – ca orasul este un adevarat capitol din istoria noastra.
Cel putin cinci locatii stau marturie acestei istorii, devenind in timp si cele mai importante atractii turistice ale orasului Alba Iulia: Cetatea Alba Carolina, Muzeul National al Unirii, Catedrala Reintregirii Neamului, Palatul Principilor si Catedrala Romano – Catolica.
In ceea ce priveste ofertele de cazare, ei bine, aici chiar nu aveti nicio problema, pentru ca orasul abunda de gazde primitoare, bucuroase oricand sa va primeasca pentru o noapte sau doua de „hodina”.
1. Cetatea Alba Carolina
In Europa sunt putine cetati de tip Vauban, iar Cetatea Alba Carolina este una dintre ele („vauban” se refera la sistemele concepute de Sébastien Le Prestre, Marchiz de Vauban, arhitectul si militarul francez care lansa la vremea aceea un nou sistem de fortificatii in Europa). Constructia cetatii a durat nu mai putin de 23 de ani, in perioada 1715 – 1738, si a fost ridicata (pe rand) de Giovanni Visconti Morando, Iosif de Quadri si Konrad von Weiss. Cetatea din Alba Iulia este in forma de stea cu sapte bastioane si ziduri groase de caramida (3 m grosime la baza si 1,20 m la varf), inconjurata de doua randuri de santuri de aparare, motiv pentru care si-a pastrat pana astazi titlul de cea mai impresionanta cetate din sud – estul Europei. Orasul Alba Iulia era considerat inca de pe vremea romanilor unul dintre cele mai mari si mai importante centre urbane.
Istoria si-a spus cuvantul insa, in toata aceasta perioada, drept pentru care cetatea ajunsese sa aiba urgent nevoie de restaurare. Un prim proces a inceput la mijlocul anilor ’90, insa a fost abandonat foarte repede. Abia dupa 2010 cetatea a reinceput sa respire, dupa ce au fost reabilitate mare parte din monumente. Portile cetatii au fost primele restaurate. I-a venit randul apoi centrului istoric, latura de vest fiind de altfel cel mai spectaculos proiect de restaurare a cetatii, deci nu aveti nicio scuza sa nu mergeti sa o vedeti. Mai ales ca s-au folosit (pe cat posibil) materiale speciale, similare cu cele de la 1700: caramida de lut si piatra adusa de la o cariera din imediata vecinatate a orasului.
Atentie insa: Cetatea Alba Carolina este atat de vasta si de impresionanta, incat merita sa-i alocati in jur de patru ore din timpul dumneavoastra.
Adresa: Calea Motilor nr. 5A, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Luni – Duminica 09:00 – 23:00
Tarif: intrarea este gratuita
2. Muzeul National al Unirii
Infiintat intre anii 1887 si 1900 din initiativa Societatii de istorie, arheologie si stiinte naturale a comitatului Alba, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia cuprinde doua cladiri: Babilon (1851 – 1853) si Sala Unirii (1898). Inainte insa ca aceasta constructie sa fie terminata, muzeul a functionat in cladirea gradinitei de pe langa biserica ortodoxa din Lipoveni si mai apoi in cladirea care functioneaza astazi ca Scoala generala nr.3 din orasul Alba Iulia. Acolo erau adapostite peste 1.000 de piese arheologice si numismatice.
Astazi, in incinta muzeului exista aproape 200.000 de obiecte de patrimoniu si una dintre cele mai valoroase biblioteci documentare din tara. Statuia lui Hercule, bunaoara, sprijinit intr-un ciomag este pastrata tot in salile acestui muzeu. Ea a fost descoperita la Alba Iulia si adusa la muzeu, fiind evaluata de specialisti la un milion de euro.
Muzeul National al Unirii are trei sectii: Istorie (preistorie, civilizatie dacica, romana, medievala, moderna, lapidaru, Sala Unirii), Arheologie si Etnografie.
Adresa: Strada Mihai Viteazul nr. 12 – 14, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Marti – Duminica 10:00 – 17:00
Tarif: Adulti – 8 lei, copii, elevi, studenti, pensionari – 4 lei (pentru cladirea Babilon). La Sala Unirii, intrarea este libera.
3. Catedrala Reintregirii Neamului (Catedrala Incoronarii)
Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia (sau Catedrala Incoronarii, cum i se mai spune) a fost proiectata de arhitectul Victor Gh. Stefanescu dupa modelul Bisericii Domnesti din Targoviste si construita in perioada 1921 – 1922 cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”. In aceasta locatie au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria, pe 15 octombrie 1922, iar din 1988, catedrala a devenit oficial sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia.
Simbol al reintregirii neamului romanesc, catedrala domina pur si simplu orasul cu turlele sale inalte de aproape 60 de metri, oferind o ampla perspectiva asupra Platoului Romanilor – locul unde aproape o suta de mii de romani erau martorii Marii Uniri, in urma cu peste 90 de ani.
Catedrala Reintregirii Neamului face parte din monumentele create de Scoala Romaneasca de arhitectura, intemeiata de arhitectul Ion Mincu. In pronaosul catedralei sunt zugravite portretele lui Mihai Viteazul si cel al Doamnei Stanca.
Adresa: Strada Mihai Viteazul nr.16, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Luni – Duminica 08:00 – 20:00
4. Catedrala Romano – Catolica
Purtand hramul „Sfantul Mihail”, catedrala Romano – Catolica din Alba Iulia este printre cele mai vizitate obiective turistice din oras, fiind de altfel vestigiul sacral medieval cel mai bine pastrat din Europa Centrala. In incinta catedralei sunt monumentele funerare ale lui Iancu de Hunedoara si al fiului acestuia, Ladislau de Hunedoara, precum si sarcofagele familiei Zapolya (Izabella si Ioan Sigismund, primul Principe al Transilvaniei).
Catedrala a fost ridicata, spun istoricii, pe locul unei biserici mai vechi. Sapaturile arheologice au scos la iveala ruinele unei bazilici trinavale construite in secolul XI, din care astazi se pastreaza doar o fasie din pardoseala ei.
Desi dateaza din secolul XII, cladirii de atunci i s-au adaugat altele, de-a lungul timpului: cele doua capele de pe latura de nord (Lazo si Sf. Ana) au aparut in perioada Renasterii, iar sacristia a fost construita in secolul XVIII. Astazi, Lazo este vizitata de foarte multi turisti straini, in special de cei veniti din Ungaria. Turnul de pe latura sudica a catedralei de astazi are o inaltime de 62 de metri – se afla in topul celor mai inalte cladiri din Alba Iulia.
Adresa: Strada Mihai Viteazul nr.21, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Luni – Duminica 08:00 – 18:00
5. Biblioteca Batthyaneum
Biblioteca a fost fondata de Batthyány Ignác, Episcop al Marelui Principat al Transilvaniei, la 31 iulie 1798 si este unul dintre cele mai importante obiective turistice si culturale din intreaga lume. Cladirea a apartinut anterior Bisericii Trinitariene din Alba Iulia (construita la 1719 in stil baroc), iar din 1792 functioneaza ca biblioteca si observator astronomic. Pe atunci se numea Institutum Batthyániani.
Aici sunt adapostite colectiile impresionante de carti si manuscrise vechi si rare donate de episcop, iar astazi biblioteca este un adevarat sanctuar de carte rara: aproape 50.000 de carti exista in prezent in aceasta biblioteca, 19.000 de documente, peste 1.000 de manuscrise si aproape 600 incunabule. „De sacramentis” (Nicolaus Olahus, Viena 1561), Palia de la Orastie” (Orastie, 1582) si cateva pagini din Codex Aureus sunt printre cele mai vechi lucrari de colectie ale bibliotecii. In 1962, Batthyaneum a devenit filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei.
Adresa: Cetatea bastionara Alba Carolina (strada Gabriel Bethlen nr. 1, Alba Iulia, judetul Alba)
Program: Luni – Vineri 08:00 – 15:00