Top 5 cele mai frumoase catedrale din Romania

Catedrale din RomaniaAi vizitat probabil o parte dintre cele mai frumoase catedrale din Europa (Notre-Dame din Paris, Sagrada Familia din Barcelona, Bazilica Sfantul Petru din Vatican) si ai ramas uimit de frumusetea fiecareia. Si nu o data, poate, te-ai intrebat de ce nu exista si in Romania cladiri la fel de impunatoare.

N-am sti sa-ti raspundem la aceasta curiozitate, insa putem sa-ti spunem ca si Romania are cateva catedrale foarte frumoase, care merita mentionate in orice clasament si vizitate ori de cate ori se iveste ocazia.

Iata un Top 5 al celor mai frumoase catedrale din Romania. Ce zici, le-ai vazut pe toate?

1. Bazilica romano-catolica de la Oradea

In orasul de pe Cris se afla cea mai mare cladire baroca din Romania, si una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa: bazilica romano-catolica din Oradea. Construita intre anii 1752 si 1780, bazilica este situata astazi in parcul fostului Muzeu al Tarii Crisurilor.
Initial, planurile bazilicii fusesera concepute de arhitectul italian Giovanni Battista Ricca la solicitarea Imparatesei Maria Terezia a Austriei. Dupa moartea acestuia, cladirea a fost construita de Franz Anton Hillebrandt, incepand cu anul 1777, a carui amprenta personala se simte in realizarea fatadei si a decoratiunilor interioare.

Interiorul lacasului de cult este impresionant: altare construite in stil clasic si o fresca a cupolei, reprezentand “Triumful ceresc al lui Christos” (realizata in stil Il Correggro de bavarezul Johann Nepomuk Schopf). In incinta bazilicii sunt pastrate moastele Sfantului Ladislau (Szent Laszlo), o orga veche de sute de ani – unica in Oradea, cu sunete de-a dreptul dumnezeiesti –, reprezentand un dar din partea Imparatesei Maria Terezia a Austriei. De asemenea, in bazilica exista o a doua orga, mai mica, asezata separat intr-o alta capela din stanga altarului; aceasta este folosita in mod frecvent la slujbe.

De remarcat sunt cele 14 picturi cu teme religioase, care reprezinta cele 14 opriri ale lui Iisus pe Drumul Crucii, vitraliile de la ferestre (toate cu motive religioase) si balcoanele. Altarul principal, realizat din marmura de Carrara si sculptat in stil neorenascentist, a fost pictat de pictorul austriac Vincent Fischer si are ca tema “Inaltarea Fecioarei Maria la cer”.

2. Catedrala Mitropolitana din Timisoara

Una dintre cele mai de seama opere arhitectonice din Romania este Catedrala Mitropolitana din Timisoara, care poarta hramul Sfintilor Trei Ierarhi. Impunatoare prin dimensiuni si foarte valoroasa, cladirea este situata chiar in centrul municipiului de pe Bega. In incinta sa sunt pastrate moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos, fostul Mitropolit al Timisoarei. De asemenea, catedrala adaposteste peste 3000 de carti rare bisericesti, 800 de icoane si picturi, 130 de obiecte bisericesti, vesminte bisericesti.

Catedrala a fost construita intre anii 1936 si 1940 dupa proiectul arhitectului Ioan Troianescu: are 11 turle cu invelis de tigla smaltuita, un turn de 84 de metri si sapte clopote mari. Stilul folosit reprezinta o combinatie intre religiile romana si bizantino-moldoveneasca (un stil specific secolului XIV).

3. Catedrala Mitropolitana din Sibiu

Primul care a dorit sa fie ridicata o catedrala in Sibiu a fost mitropolitul Andrei Saguna, care a si instituit o colecta in acest scop; insusi Imparatul Francisc Iosif I a donat 1000 de galbeni. Pana la acea vreme, Sibiul nu avea decat doua biserici ortodoxe. Cu toate acestea, banii nu au fost suficienti pentru ridicarea catedralei, astfel ca initiativa sa a fost preluata de urmasi. Actualul lacas de cult din Sibiu a fost ridicat intre anii 1902 si 1906 de catre al treilea mitropolit al Sibiului, Ioan Metianu, dupa planurile a doi arhitecti: Virgil Nagy si Joseph Kammer. Catedrala Mitropolitana a fost ctitorita pe locul unei vechi catedrale episcopale si poarta hramul Sfanta Treime. Catedrala Mitropolitana este o copie la scara mica a Catedralei Sfanta Sofia din Istanbul si figureaza pe lista monumentelor istorice din judetul Sibiu.

4. Catedrala Mitropolitana din Iasi

Aceasta catedrala a fost construita ca urmare a decretului dat de domnitorul Sandu Sturdza, intre anii 1833 si 1839, pe vremea mitropolitului Veniamin Costachi. Proiectul initial a fost conceput de doi arhitecti straini: Reywald si Bucher, insa lacasul de cult a fost refacut intre anii 1880-1887 dupa planurile arhitectului roman Alexandru Orascu. La ceremonia de inaugurare din 1887 a participat si regele Carol I. Picturile interioare reprezinta operele lui Gheorghe Tatarescu.

Interiorul catedralei adaposteste moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei (sarbatorita in fiecare an cu fast la 14 octombrie).
Spre deosebire de celelalte catedrale romanesti, Catedrala Mitropolitana din Iasi poarta trei hramuri, sarbatorite in trei perioade diferite ale anului: Sfanta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie), Intampinarea Domnului (2 februarie), Sfantul Mucenic Gheorghe (23 aprilie).

5. Catedrala Mitropolitana din Cluj

Ridicata intre anii 1923 si 1933 la initiativa episcopului Nicolae Ivan, dupa modelul catedralei Sfanta Sofia din Istanbul, Catedrala Mitropolitana din Cluj poarta hramul Adormirea Maicii Domnului. In 1973, lacasul de cult a devenit catedrala episcopala, iar 23 de ani mai tarziu catedrala intra intr-un amplu proces de renovare (exterioara), care a durat trei ani. Din 2006, Catedrala Mitropolitana este si catedrala arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului.

Constructia din Piata Avram Iancu este impunatoare, cu balcoane laterale, turle si 4 clopote uriase. In interior exista obiecte valoroase, printre care o colectie de arta religioasa, cu icoane pictate in secolele II-XIX, documente vechi din secolul XVI, icoane pe lemn si sticla, manuscrise, tiparituri si vesminte vechi bisericesti.

Cauti cazare in Romania? Intra aici!