Trasee în Piatra Craiului pentru toate nivelurile de pregătire

Primăvara ne oferă climatul perfect pentru un traseu pe munte. Fie că deja ești obișnuit cu trasee dificile, ori îți este dor de o drumeție, munții Piatra Craiului își așteaptă turiștii cu trasee pentru toate nivelurile de pregătire.

Aflat pe teritoriul județelor Brașov și Argeș, Masivul Piatra Craiului are o suprafață de aproximativ 200 km2 și e format predominant din roci calcaroase. Vârful La Om este cel mai înalt pisc al său, iar frumusețea îi este dată de specii unice de floră și faună.

Dacă te interesează să faci trasee în Piatra Craiului, pentru a te bucura de frumusețea acestei zone, am adunat o listă de 5 trasee din Munții Piatra Craiului, cu dificultăți reduse sau avansate, numai bune de încercat în această primăvară.

Traseu ușor Piatra Craiului: Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor – Cheia Pisicii – La Table (Șaua Vlădușca)

Destinat începătorilor, durata acestui traseu este de aproximativ 6 ore, în funcție de ritmul de mers, de popasurile făcute și de cât de lungi vor fi opririle.

Punctul de pornire al traseului este Fântâna lui Botorog, continui apoi prin Prăpăstiile Zărneștilor, o porțiune de drum spectaculoasă și unică. Urmărind indicatoarele, vei ajunge la Cheia Pisicii și, în final, te vei îndrepta spre Valea Vlădușca.

Zărnești – Prăpăstiile Zărneştilor – Curmătura – Poiana Zănoaga – Zărnești

Un alt traseu de o dificultate redusă pornește de la cabana Curmătura, unde se poate ajunge pe două trasee. Primul pleacă de la Fântâna lui Botorog (alt. 820 m) și se urmărește marcajul bandă galbenă (2 ore – 2 ore și jumătate). Însă dacă vrei descoperi Prăpăstiile, atunci urmează traseul până la primul indicator când poteca urcă spre dreapta, pe marcaj bandă albastră. Prăpăstiile Zărneștilor sunt, de fapt, nişte chei spectaculoase, accesibile oricui, pe orice vreme. Pereții abrupți ai cheilor servesc drept trasee pentru alpinism.

Traseu cu dificultate medie Piatra Craiului: La Table – Refugiul Grind – Vf La Om

Pentru iubitorii de munte experimentați, acest traseu începe cu  2 ore de mers și pornește din zona în care mai multe trasee se intersectează, La Table, având posibilitatea de a veni din mai multe puncte de acces. Pentru a ajunge la Vf La Om, trebuie urcat, timp de 45 de minute, până la Refugiul Grind. Terenul este fiabil, însă priveliștea va fi spectaculoasă spre creasta sudică a vârfului.

Descoperă și 5 cazări simpatice care au rezervare fără avans

Zărnești – Brana Caprelor – Zărnești

Traseul acesta e unul complet, dus-intors, care te va ajuta să admiri locuri spectaculoase din Munții Piatra Craiului. El presupune parcurgerea unei distanțe de 20.50 km și are o dificultate medie. Durata de parcurgere a acestui traseu poate ajunge până la 13 ore, motiv pentru care este recomandat să fie împărțit în cel puțin două zile.

Parcurgerea unui astfel de traseu este recomandată primăvara/vara când vremea de afară este frumoasă, pentru a nu-ți îngreuna experiența.

Traseu cu dificultate ridicată Piatra Craiului: Refugiul Diana – Brana Caprelor – Șaua Padinii Închise

Din traseul anterior poți devia pe unul cu o dificultate ridicată spre Șaua Padinii Închise. Chiar dacă timpul de parcurgere este aproximativ scurt, doar două ore, ia în considerare faptul că este un traseu periculos pe vreme rea și, mai ales, iarna. Traseul prezintă porțiuni dificile, unde drumul este instabil, teren alunecos și, în sezonul rece, există pericol de avalanșă.

Indiferent de traseul ales, informează-te din cât mai multe surse și temeinic în legătură cu traseul pe care îl vei parcurge, fii atent la vreme, utilizează un echipament potrivit și ia-ți toate măsurile de precauție recomandate.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

Sursa foto: dreamstime.com