Un weekend la Vatra Dornei si Gura Humorului

Vatra Dornei-2Bucovina pare rupta dintr-o alta poveste pentru cei ce vin din colturile indepartate ale tarii. In aceste zone, calatorul de weekend ce cauta sa se reincarce cu energie pentru a se reintoarce in mijlocul haosului cotidian gaseste mai mult decat atat. Intre Vatra Dornei si Gura Humorului se deschid o serie de oportunitati neasteptate de a redefini odihna, aventura si dragostea pentru bogatiile ascunse ale tarii prin imersiunea intr-una dintre cele mai bogate zone culturale ale tarii.

Ziua 1 – Vatra Dornei

Statiunea asezata la 802 metri altitudine in depresiunea Dornelor, Vatra Dornei este cunoscuta pentru numeroasele sale izvoare minerale si zona pitoreasca in care aceasta se intinde.

In Vatra Dornei hotelurile sunt recomandate doar celor care pun accentul pe lux, pentru toti ceilalti este pacat sa nu profite de superbele cabane din zona pentru un altfel de weekend, un weekend rustic in inima naturii, perfect pentru odihna, aventura si reincarcarea bateriilor.

Cabana Brazilor aflata la 10 kilometri de statiune este construita din lemn la exterior insa are toate facilitatile unei unitati de cazare moderne la interior.

In centrul statiunii Vatra Dornei se gaseste cazare la una dintre cele cateva pensiuni de 3 stele.

Turismul balneo climateric

Multi dintre cei ce ar putea beneficia de odihna si proprietatile curative ale renumitelor statiuni balneoclimaterice din tara nu au timpul sau fondurile necesare pentru a petrece un sejur intreg la una dintre bazele de tratament.

Alternativa sunt destinatiile de weekend precum Vatra Dornei unde bolnavii care sufera de boli de inima, artrite, reumatism sau boli ale aparatului respirator se pot trata prin drumuri periodice de o zi sau doua pentru a profita de actiunea izvoarelor minerale, termale si a namolului de turba pentru care este cunoscuta zona.

Turism de agrement si aventura

Vatra Dornei este una dintre acele destinatii de weekend care surprind mereu. Cei ce cunosc aceasta statiune doar pentru proprietatile curative ale izvoarelor de aici, pierd o mare parte din farmecul salbatic al acestei zone in care aventura asteapta turistii indeajuns de curajosi la aproape fiecare pas.

In Vatra Dornei se poate urma un pitoresc traseu montan pana pe varful Dealului Negru ce se afla la o diferenta de 500 de metri altitudine de statiune. Alternativ, familiile cu copii mici sau care nu dispun de mult timp pentru a face traseul pot alege optiunea urcarii cu telescaunul.

O alta optiune de admirare a frumusetii naturale este plimbarea cu bicicleta off road pe cararile montane, la umbra si departe de arsita oraselor din sezonul cald.

Exista, tot in apropierea statiunii, optiunea de a practica river rafting, zboruri cu parapanta sau plimbari intense cu barca pneumatica pe Bistrita.

In apropiere de telescaun, la izvor Bizom este amenajat si un teren de paintball.

In anotimpul rece statiunea devine un paradis al sporturilor de iarna.

Ziua 2 – Gura Humorului

  • Distanta Vatra Dornei – Gura Humorului: 77 km

Gura Humorului este un superb oras din Bucovina renumit pentru nenumaratele sale comori ascunse si totodata o destinatie pitoreasca pentru un scurt weekend in aceasta parte a tarii.

Din Valea Dornei pana in Gura Humorului drumul nu dureaza mai mult de o ora cu masina.

Orasul este cunoscut pentru numeroasele restaurante traditionale ce ofera preparate din delicioasa bucatarie a Moldovei, precum borsuri, tochituri moldovenesti sau parjoale. Multi turisti ar spune ca merita un drum pana aici doar pentru mancare.
Dupa un mic dejun taranesc la Crama Dumbrava, restaurant de pe strada Stefan cel Mare, poate incepe incursiunea pentru a se descoperi numeroasele comori ascunse ale zonei.

Muzeul Obiceiurilor Populare

  • Piata Republicii nr. 2

Putine zone sunt atat de bogate in traditie si obiceiuri culturale precum Gura Humorului, iar pentru turistul dornic sa o cunoasca, oprirea obligatorie pe itinerariul unei zile petrecute aici este Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.

Cladirea ce a fost modernizata in anul 2000 cu fonduri de la primarie serveste drept muzeu etnografic inca din anul 1958 si gazduieste in prezent o Galerie de Arta cu 200 de tablouri ale lui Georges Cotos, francez de origine romana.

In muzeu, vizitatorul este purtat intr-o calatorie prin cultura si istoria locala rurala in care sunt prezentate nucleele culturii populare si locuintele traditionale bucovinene, cu toata mobila si obiectele specifice.

Calatoria prin muzeu poarta vizitatorul pe ulita satului si prin casele satenilor, creand o experienta imersiva din care acesta iese mai bogat in cunostinte si intelegere a profunzimii culturii populare bucovinene.

Program: Marti – Duminica: 8:00 – 16:00

Tarife

  • Adulti: 5 lei
  • Elevi, studenti, copii, pensionari: 2 lei

Cacica

La 17 kilometri nord de Gura Humorului se afla mina de sare de la Cacica, situata in localitatea cu acelasi nume.

Aerul puternic ozonat din aceasta zona pitoreasca au transformat Cacica intr-una dintre cele mai de valoare comori ascunse ale acestei zone din Bucovina, comoara ce asteapta sa fie descoperita si redescoperita rand pe rand de drumetii insetati de nou si aventura.

Mina ascunde neasteptate frumuseti la randul sau, cu o bisericuta daltuita in sare la 27 de metri altitudine si o sala de dans la adancimea de 37 de metri, salina Cacica fiind una dintre cele mai pline de surprize din intrega tara.

Galeriile sapate manual ajung pana la 44 de metri adancime in Grota Piticilor si cuprind un lac artificial unic in tara, sapat de mineri la 35 de metri adancime. Lacul Sarat este adanc de 2 metri, luminat cu reflectoare si inconjurat de balustrade.

In salina se organizeaza si sedinte de tratament pe baza de recomandare de la medicul de familie.

Program: Luni – Duminica: 09:00 – 17:00

Tarife

  • Adulti: 10 lei pe zi
  • Copii 3 – 14 ani: 5 lei pe zi
  • Elevi, pe baza de carnet: 5 lei pe zi