Creștinii ortodocși din întreaga țară comemorează astăzi Vinerea Mare, zi de doliu, în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Numită și Vinerea Patimilor, este ultima zi din Postul Mare dinaintea Paștelui și este onorată prin diverse obiceiuri și tradiții populare specifice. În continuare, îți vom vorbi despre câteva dintre ele.
Tradiții bisericești
Slujba din Vinerea Mare este tradiția care aduce împreună întreaga comunitate ortodoxă. Este singura slujbă care are loc în această zi și cuprinde diverse ritualuri, care pot varia de la o regiune, la alta. Printre ele se numără și ceremonia scoaterii din altar a Sfântului Epitaf (un obiect bisericesc din pânză de in, pe care e reprezentată scena înmormântării lui Iisus). Biserica este înconjurată de trei ori cu Sfântul Epitaf, amintind de cele trei zile petrecute de Iisus în mormânt. Se spune că cei care trec de trei ori sub masa pe care este așezat Epitaful vor scăpa de dureri pe tot parcursul anului. Ulterior, Epitaful este așezat pe Sfânta Masă, până la Înălțare. În unele zone se mai păstrează un vechi obicei, în care lumânările aprinse la slujbă sunt aduse acasă, pentru a da de veste și morților de venirea zilelor mari.
Casa este înconjurată de trei ori, iar la intrare se fac închinăciuni și câte o cruce în cei patru pereți, cu lumânarea aprinsă. Tot după slujbă, femeile obișnuiesc să meargă la mormintele celor dragi, aprinzând lumânări și rostind rugăciuni.
Citește și: 3 locuri de legendă din România
Obiceiuri bune și practici interzise
În tradiția românească întâlnim câteva reguli cu privire la bunele practici din această zi, dar și a celor care sunt interzise. Iată o parte dintre ele.
Vinerea Mare este numită și „Vinerea Seacă”, deoarece se crede că tot ce este semănat în această zi nu va da roade. Așadar, muncile agricole nu sunt recomandate, iar acest lucru este valabil și în cazul celor din gospodărie. Sacrificarea animalelor, curățenia și spălatul sunt practici interzise, de care trebuie să te ocupi în timpul săptămânii. Se mai spune că nu este bine să te tunzi în această zi, însă în Moldova acest obicei este unul norocos, în urma căruia vei avea parte de sănătate tot anul.
Este interzis să mănânci urzici și preparate cu oțet, căci în momentul răstignirii, Iisus a fost bătut cu urzici, iar rănile i-au fost șterse cu oțet. De asemenea, gospodinele nu vor coace pâine sau colaci, de teamă să nu opărească mâinile Maicii Domnului, și nu vor vopsi ouă.
Unii creștini țin post negru pentru a le fi iertate păcatele și pentru a se bucura de sănătate și spor. Un alt obicei aducător de sănătate este scăldarea în apă rece de trei ori.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.