Cu un bagaj impresionant de intamplari istorice si cu o sumedenie de atractii turistice interesante, Curtea de Arges este o destinatie de mici dimensiuni, dar care poate concura cu succes cu alte orase mari ale Romaniei in ceea ce priveste gama turistica. Aici vei gasi cladiri de patrimoniu, in mare parte construite in stil bizantin, o multime de manastiri si biserici, case traditionale argesene, ruine ce dateaza de peste 600 de ani, muzee de arta si monumente istorice.
Fiind concentrate, cele mai multe dintre ele, in centrul orasului, nu ar trebui sa iti ia mai mult de doua zile pentru a vizita principalele obiective turistice.
Iata, asadar, ce atractii turistice sa bifezi intr-o scurta vacanta in Curtea de Arges:
Curtea Domneasca. Construita initial in secolul XIII de catre voievodul Seneslau, Curtea Domneasca a trecut prin mai multe schimbari importante de-a lungul timpului. In jurul secolului XIV, in perioada de domnie a lui Basarab I, i s-au adaugat biserica, palatul domnesc din latura sudica, turnul si zidul de incinta. Doua secole mai tarziu, pe cand domnitor al Tarii Romanesti era Neagoe Basarab, pe latura de nord a curtii a fost construita Casa Domneasca.
Accesul vizitatorilor in Curtea Domneasca este gratuit si este permis zilnic, intre orele 10:00 – 18:00.
Manastirea Curtea de Arges. Faimoasa manastire despre care am invatat cu totii pe bancile scolii in balada populara “Manastirea Argesului” culeasa de Vasile Alecsandri a fost construita intre anii 1515-1517 sub ctitoria domnitorului Neagoe Basarab. Manastirea este invaluita de legenda mesterului Manole care a zidit-o pe sotia sa, Ana, intre peretii lacasului. Legenda spune ca, in mod misterios, tot ceea ce cladea Manole pe timp de zi se surpa noaptea. In vis, lui Manole i s-a aratat solutia sacrificiului, aceea de a zidi intre peretii manastirii cea dintai femeie care ii aduce bucate. In ciuda nenumaratelor rugaminti ale lui Manole catre Dumnezeu, prima femeie care a sosit la el a fost chiar iubita sa sotie, Ana. Aceasta balada poarta in ea unul dintre principalele mituri ale poporului roman, acela ca nimic nu poate fi cladit si nimic nu poate rezista in timp fara a avea la baza un sacrificiu.
Langa Manastirea Curtea de Arges, neaparat sa vizitezi si Catedrala Arhiepiscopala, locul in care toti regii Romaniei isi duc somnul de veci.
Ruinele bisericii “San Nicoara”. Foarte aproape de Curtea Domneasca vei zari Parcul San Nicoara, una dintre cele mai frumoase oaze de relaxare din oras, care te invita sa te plimbi pe aleile-i linistite. Pe un deal al parcului se ivesc ruinele bisericii San Nicoara, care avea sa fie de-a lungul secolului XV sediul episcopatului catolic al Tarii Romanesti.
Casa Norocea. Intrata in posesia Primariei Curtea de Arges din anul 1972, Casa Norocea a fost initial proprietatea talentatului pictor si restaurator D. I. Norocea. In prezent, casa a fost transformata in muzeu si prezinta o colectie de arta compusa, in cea mai mare parte, din picturile lui Norocea, dar si o colectie de arta populara si etnografie ce include piese de tezaur, precum costume populare din judetul Arges, tesaturi de interior, piese din ceramica, etc.
Cazare poti gasi aici!