5 activitati de vacanta potrivite pentru cei mici

Sergey Novikov/Shutterstock.com

Fie ca vorbim despre vacanta de vara, cea de iarna sau escapadele de weekend, atunci cand iti iei si prichindeii cu tine, treburile se cam complica. Trebuie sa ai grija sa nu se accidenteze, sa nu se piarda, sa manance la ore fixe si mai ales sa nu se plictiseasca. Daca pentru primele trei tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca cel mic sta pe langa tine si ca programul este respectat, la partea cu plictiseala lucrurile se schimba putin.

Copiii se plictisesc foarte repede de orice activitatate, chiar si de jocuri, asa ca de fiecare data trebuie sa fii pregatit sa improvizezi sau sa organizezi noi activitati. Pentru ca stim cat de greu este sa ii tii ocupati si fericiti pe cei mici in vacanta, echipa Travelminit iti recomanda 5 activitati educative pentru copilul tau.

1. Descopera imprejurimile intr-o drumetie cu cel mic

Daca esti intr-o vacanta la munte sau intr-o zona in care iti permiti sa explorezi imprejurimile, nu ezita sa il iei pe cel mic la o plimbare prin natura. In functie de varsta prichindelului, drumetiile pot dura de la 2 la 4 ore pe cararile intortocheate din padure sau pe ulitele satului din apropiere.

Ajuta-l pe cel mic sa descopere frumusetile naturii si pe cele traditionale romanesti. Prezinta-i unele elemente importante care se intersecteaza cu drumul vostru cum ar fi speciile de conifere, tipurile de flori sau cele de animale. Ca tot a venit vorba de animale, din vizita in padure nu trebuie sa lipseasca instructajul pentru situatiile de urgenta. Explica-i celui mic care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze daca se pierde, se raneste sau daca va intalniti cu ursul. E foarte important ca orice drumetie sa fie cat mai complexa si sa cuprinda joculete interactive. Daca e posibil ia inca doi-trei adulti si inca pe atatia copii si organizati intreceri sau concursuri.

2. Joaca un sport de echipa

Sporturile de echipa sunt o oportunitate excelenta pentru cel mic sa invete sa comunice, sa renunte la individualism si sa se concentreze pe un scop comun. Daca cel mic este atras de fotbal, atunci cand alegi locul de cazare, asigura-te ca exista suficient spatiu pentru un joc de fotbal cu prietenii tai si prietenii lui. Indiferent ca decizi sa pleci la munte sau la mare, pe Travelminit vei gasi suficiente locuri de cazare ce dispun de teren de joaca pentru cei mici.

Daca vorbim de fetite, atunci orienteaza-te catre volei sau badminton. Desi majoritatea copiilor sunt obisnuiti sa joace badminton singuri contra adversarului, n-ai nevoie decat de inca un set si jocul se transforma intr-unul de echipa.

3. Ajuta-i sa descopere traditiile romanesti

Din ce in ce mai multe familii de romani aleg sa iti petreaca weekendurile sau vacantele in mijlocul traditiilor, in satele transilvanene sau maramuresene unde se pot bucura de aer curat, mancare ca la mama acasa si peisaje superbe. Daca vrei sa organizezi curand o astfel de vacanta ai mare grija la activitatile pe care le pregatesti pentru cel mic, altfel se va plictisi inca din prima zi. Cei mici nu sunt intotdeauna atrasi de gatit, arta olaritului sau alte activitati traditionale, insa daca vii pregatit pentru o competitie, nu vor zice nu.

Presupunem ca ai decis sa pleci in vacanta intr-una din lunile de vara intr-un sat din Transilvania. Toate bune si frumoase, insa nu ai gasit inca activitati potrivite pentru prichindei. Daca sunt cel putin 3 prichindei in gasca ta cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani, poti organiza un concurs de pictat vase din lut. Achizitioneaza de la vanzatorii din zona in care ajungi trei vase nedecorate din lut si da-le celor mici toate ustensilele necesare pentru a transforma vasele in adevarate opere de arta. Inainte de inceperea competitiei, prezinta-le modelele traditionale ce se gasesc pe portul national. Astfel, cei mici vor avea o activitate educativa, vor invata cate ceva de traditiile romanesti si nu se vor plictisi atat de repede.

4. Implica-i in stabilirea itinerariului

Ai grija ca cel mic sa nu fie exclus de la luarea deciziilor cu privire la obiectivele turistice pe care le veti vizita in vacanta viitoare. Chiar daca toate cele alese de tine sunt interesante si captivante pentru tine, cel mai probabil pentru cel mic multe dintre ele vor fi plictisitoare. Astfel, inainte de plecare, la stabilirea itinerariului, ofera-le celor mici posibilitatea sa aleaga un obiectiv turistic sau o activitate din zona care li se pare lor interesanta.

Pregateste-te temeinic cu informatii si cu variante relevante care sa le starneasca interesul si ai grija sa fie toate pe placul lor, nu neaparat al tau. Daca exista in drum sau in apropierea drumului catre destinatie un parc de distractii sau un parc de aventura, asigura-te ca este inclus in lista optiunilor. Miscarea face bine oricui, iar dupa cateva ore bune de mers cu masina, vei simti si tu nevoia sa te dezmortesti.

5. Dedica timp pasiunilor celui mic

Vacanta este momentul potrivit pentru restabilirea relatiei cu cei mici. Daca in timpul anului, job-ul iti mananca cel mai mult timp, iar cel mic este pus pe locul secund, in vacanta ai ocazia sa te revansezi. Asculta cu atentie tot ceea ce spune si descopera-i pasiunile. Odata descoperite, organizeaza activitati care au legatura cu pasiunea celui mic. De exemplu, daca cel mic este pasionat de dans, pune la cale o petrecere pentru copii si adulti la care il rogi sa te invete cativa pasi de dans. Chiar daca la inceput vor fi stangaci, incurajeaza-l sa nu renunte la pasiunea lui si arata-i cat de mult conteaza pentru tine lucrurile care lui ii plac.

Daca cel mic e pasionat de sport, ai grija sa incluzi in itinerariu un meci de fotbal, volei, baschet sau tenis. Orice pasiune poate fi incurajata cu ajutorul unor mici activitati. Nu ezita sa te pui la mintea copiilor si sa te comporti ca atare. E vacanta, distreaza-te!


Activitatile sunt gata, iti lipseste doar cazarea! Travelminit iti recomanda unitatile de cazare din Romania ce au teren de joaca si ofera servicii de masa complete pentru a scapa de doua griji din start. Consulta in urmatorul link lista completa!