8 cetati pe care trebuie sa le vezi in 2017

Vestea ca in Romania se gasesc cetati medievale mai frumoase decat oriunde altundeva s-a dus ca vantul si ca gandul pana in cele mai indepartate colturi ale pamantului. De splendoarea lor se bucura azi atat romanul mandru de bogatiile lasate de stramosi, cat si strainul curios, dornic sa descopere cat mai multe elemente din cultura romaneasca.

Mai mici, mai mari, cunoscute sau mai putin cunoscute, fiecare dintre cetatile de pe plaiurile
mioritice are farmecul ei aparte. Tocmai datorita acestui lucru ne-a fost tare dificil sa decidem care sunt cele 8 de pe lista. Dupa lungi dezbateri si schimburi de opinii, am ajuns la o formula finala, cea prezentata mai jos.

1. Cetatea Rasnov

Istoria acestei bijuterii arhitecturale si istorice incepe cu mult inainte de constructia ei. Decizia de a se ridica asa-numitele “cetati taranesti” vine ca urmare a pericolului iminent ce se abatuse asupra localitatilor transilvanene si este respectata in mai toate asezarile din zona.

Cristian Balate/Shutterstock.com

Din cauza unor daune considerabile suferite in urma unei invazii din secolul al XIII-lea, localnicii de aici decid sa se alature miscarii populare si sa ridice o cetate solida si frumoasa in varful unui deal din apropiere. Cetatea care avea rol de aparare avea un stil arhitectonic simplu, practic. Zidurile inalte de aproximativ 5 metri asigurau protectia localnicilor in cazul invaziilor sau razboaielor.

Cetatea poate fi admirata in toata splendoarea si in zilele noastre, in interior fiind disponibile diverse expozitii si galerii cu obiecte din perioada medievala.

2. Cetatea Oradei

Oradea este destinatia momentului in Romania, in principal datorita lucrarilor de reabilitare a centrului vechi finalizate cu succes. Rezultatul acestor lucrari este unul incredibil, cladirile din centru vechi prinzand culoare pentru prima data in ultimii ani.

Pe langa cladirile impresionante din centrul istoric al orasului, Oradea isi incanta vizitatorii cu numeroase obiective turistice, printre care si cetatea orasului, o constructie superba care inca este folosita si in zilele noastre.

Calin Stan/Shutterstock.com

Povestea cetatii incepe in secolul al XI-lea cand regele Ladislau I al Ungariei ajunge intr-o poiana larga, marginita de apele Crisului Repede, in care decide sa construiasca o manastire sub hramul Sfintei Fecioare. Astfel ia nastere nucleul a ceea ce urma sa devina orasul Oradea.

Cetatea se construieste putin mai tarziu si apara cu stoicism asezarea din interiorul sau. Zidurile inalte, arhitectura deosebita si strategiile de aparare implementate aici au atras inca din cele mai vechi timpuri atat admiratia, cat si invidia mai multor popoare.

Astazi, cetatea este proaspat renovata si gata sa primeasca cat mai multi vizitatori. Aceasta prezinta lectii valoroase de istorie si pastreaza cu mandrie unele dintre cele mai pretioase dovezi ale traditiilor romanesti.

3. Cetatea Alba Carolina

Considerata cea mai bine conservata cetate de tip Vauban din Europa, cetatea din Alba Iulia este una dintre cele mai frumoase si mai mari constructii de acest tip. Ridicata la inceputul secolului al XVIII-lea, cetatea a avut rol important in apararea localnicilor impotriva invaziilor otomane.

Balate Dorin/Shutterstock.com

Cetatea este un adevarat monument arhitectural, fiind formata din sapte bastioane ce se intind pe aproximativ 12 hectare. Frumusetea constructiei este data atat de exteriorul zidurilor, cat si de interiorul cladirilor.

In anumite perioade ale anului, pe langa turul propriu-zis al cetatii, turistii au parte si de un spectacol in adevaratul sens al cuvantului, reprezentat de schimbul garzilor.

Afla mai multe despre schimbul garzilor: Astazi se da startul Ceremonialului Schimbului Garzii cetatii Alba Carolina

4. Cetatea Sighisoara

Ne este tare greu sa credem ca mai exista vreun calator care sa nu fi auzit de Sighisoara. Faimoasa atat in tara, cat si in afara granitelor, Cetatea din Sighisoara s-a remarcat pe plan european ca fiind singura cetate locuita de pe continent si datorita frumusetii aparte.

Dziewul/Shutterstock.com

Stradutele inguste si intotocheate, cladirile ridicate in perimetrul cetatii si intretinute intr-o stare excelenta, legenda Contelui Dracula si preparatele traditionale servite la restaurantele din cetate au fermecat toti turistii care au pasit in Sighisoara.

Mai mult, pentru cei care vor putina adrenalina in timpul vizitei in Sighisoara, le recomandam cu drag sa isi programeze sejurul la finalul lunii iulie cand are loc Festivalul Medieval din Sighisoara, cel mai mare si cel mai longeviv festival de la noi din tara.

Te-ar putea interesa si: Festivalul Medieval de la Sighisoara din 2017 – sugestii de cazare

5. Cetatea Poenari

In jurul domnitorului Vlad Tepes se tes numeroase legende si povesti care mai de care mai infricosatoare. Ce se stie cu certitudine este ca domnitorul era un bun comandant in lupta si ii placea sa aiba intotdeauna un as in maneca.

Unul dintre locurile pe care le folosea adesea sa scape din calea maniei otomane era Cetatea Poenari, o constructie impunatoare, situata la peste 800 de metri altitudine. Ceea ce facea din acest loc refugiul perfect in cazului unui atac era, fara indoiala, amplasarea. Altitudinea si drumul anevoios catre aceasta plasau cetatea in topul celor mai sigure constructii de acest tip de pe teritoriul tarii noastre.

Cetatea poate fi vizitata, insa cei care se incumeta sa urce cele 1480 de trepte trebuie sa aiba o conditie fizica foarte buna si o vointa de fier.

6. Cetatea Devei

Cetatea Devei este una dintre cele mai spectaculoase constructii din Transilvania, servind drept punct strategic de aparare inca din secolul al XIII-lea.

Hurghea Constantin/Shutterstock.com

Povestea cetatii incepe prin anii 1200, cand localnicii pun bazele uneia dintre cele mai solide constructii din cate au fost vazute pana atunci. Considerata mult timp una dintre cetatile de necucerit, Cetatea Devei a fost victima unei explozii petrecute in secolul al XIX-lea care a dus la distrugerea constructiei aproape in totalitate. La 30 de ani de la tragedie, cetatea este reconstruita de localnici insa era clar ca necesita mai multe resurse, asa ca in 2013 se incepe o consolidare care a ajutat la “renasterea” cetatii.

Cetatea Devei poate fi vizitata, insa accesul masinilor este strict interzis in perimetrul constructiei.

7. Cetatea Medias

Una dintre cetatile mai putin cunoscute de la noi din tara este Cetatea Medias. Desi turistii nu se inghesuie la fel ca la portile cetatii din Sighisoara, Cetatea Medias este una dintre cele mai frumoase cetati medievale din Romania.

cge2010/Shutterstock.com

Ridicata la sfarsitul secolului al XV-lea – inceputul secolului al XVI-lea, cetatea avea o structura simpla, cu trei porti principale de acces si turnuri de aparare. Lungimea totala a zidurilor depasea 2000 de metri, iar inaltimea ajungea la aproximativ 7 metri.

Consolidata ulterior, cetatea a ajuns in secolul al XVIII-lea sa aiba 7 porti de acces si 19 turnuri si bastioane.

8. Cetatea Neamtului

Ridicata in timpul domnitorului Petru I Musat, Cetatea Neamtului era considerata una dintre cele mai solide constructii din Moldova. Datorita zidurilor inalte si santurilor adanci care o inconjurau, cetatea reusea sa faca fata tuturor amenintarilor exterioare.

Hurghea Constantin/Shutterstock.com

Desi nu se stie exact anul in care a fost inceputa constructia, pe parcursul secolelor au fost executate numeroase lucrari de extindere si consolidare. Cea mai mare actiune de acest tip a avut loc intre anii 2007 si 2008 cand cetatea a fost supusa unor procese de restaurare.


Cauti cazare in Romania? Gasesti pe Travelminit!