8 parcuri și rezervații naturale din România pe care le poți vizita vara aceasta

Sursa foto: Porojnicu Stelian/Shutterstock.com

România se bucură de unele dintre cele mai vechi păduri din Europa, de văi bogate, munți și peisaje care capătă o frumusețe de neegalat în simfonia culorilor din timpul verii. Așadar, dacă iubești natura și drumețiile și vrei să profiți de vremea frumoasă de afară, fă o plimbare prin aceste adevărate tablouri românești ale naturii:

  1. Buila Vânturărița
Sursa foto: Andrei Moldovan 2709/Shutterstock.com

Parcul național Buila-Vânturărița este situat în județul Vâlcea, România. Este o arie protejată, alcătuită din flora și fauna Carpaților Meridionali. Parcul a fost înființat pe 12 ianuarie 2005, acoperind o suprafață de 4.186 de hectare și are o mare varietate de specii de animale și plante. 

Zonele protejate găsite în parc includ Muntele Stogu, Peștera Pagodă, Peștera Vâlcea Bistrița, Pădurea Valea Cheii, Muzeul Trovantului, Peștera Munteanu-Murgoci, Radița-Mânzu, Peștera Clopot, Pădurea Călinești-Brezoi și Peștera Arnăuți.

Mai presus de toate, acest parc național este un paradis al florilor sălbatice. În timp ce mergi pe Vânturarița Mare (1885 de metri), stai cu ochii în patru și vei observa specii foarte rare, cum ar fi Crinul Martagon, Lilium jankae și Viola alpină.

Oprește-te pentru o pauză la Schitul Pahomie, o biserică construită în secolul al XVI-lea sub o masă stâncoasă și Mănăstirea Pătrunsa, situată și ea în parc. În apropiere, vei găsi satul pitoresc Horezu, renumit pe plan mondial pentru ceramica colorată.

Iată cazare în apropiere

  1. Ceahlău
Sursa foto: Andrei Pletea/Shutterstock.com

Parcul național Ceahlău a fost înființat în 1995 și este situat în județul Neamț pe o suprafață de 7.742.5 hectare. Cele mai importante vârfuri includ Ocolașul Mare și Toaca cu o înălțime de 1,907 respectiv 1,904 metri. Parcul național găzduiește o mare varietate de specii de plante și animale, unele dintre ele fiind endemice pentru România. Printre cele mai populare activități din parc se numără schi, drumeții și camping. 

Aici vei putea vedea câteva plante foarte speciale, cum ar fi orhideea cu papuci (Cypripedium calceolus), rozmarinul bogat, floarea de colț și multe altele.

Lacurile limpezi de munte atrag o populație variată de păsări, precum barza neagră, o pasăre foarte timidă, care preferă punctele liniștite în natură curată. Dacă te uiți în sus, poți vedea vulturul de aur, o pasăre de pradă cu o uimitoare capacitate de vânătoare.

Rezervă-ți cazarea aici!

  1. Letea
Sursa foto: Calin Stan/Shutterstock.com

Pădurea Letea este cea mai veche rezervație de animale sălbatice din România. Este situată în județul Tulcea și se află în atenția oamenilor de știință din 1930, când a devenit zonă protejată. 

Pădurea Letea găzduiește 500 de specii de plante și 3.000 de specii de animale și este singurul loc din Europa unde se găsesc liane. Multe dintre speciile de plante exotice sunt unice în Europa sau în lume, datorită semințelor aduse din Africa de păsările migratoare.

Aici, poți observa șoimul cu picioarele roșii, vulturul cu coada albă și o multitudine de specii de reptile și în jur de 2000 de tipuri de insecte.

Pentru cazare, intră aici

  1. Cheile Bicazului – Hășmaș
Sursa foto: Calin Stan/Shutterstock.com

Un alt parc național cu o uimitoare diversitate de animale sălbatice este Cheile Bicazului – Hășmaș. Copacii ascund multe specii de mamifere, cum ar fi urși, lupi, vulpi și pisici sălbatice, căprioare, precum și reptile, cum ar fi salamandra și izvorașul cu burta galbenă.

Zona este foarte populară printre iubitorii de drumeții, care pot alege dintre 18 trasee spectaculoase de drumeție, de la cele mai accesibile până la cele recomandate pentru experți. Traseele care care includ Piatra Singuratică oferă o priveliște pitorească de pe muntele Hășmașu Mare și sunt musai de vizitat de iubitorii de natură.

Cauți cazare? Intră aici

  1. Cheile Nerei – Beușnița
Sursa foto: Decebal Matei/Shutterstock.com

Parcul Cheile Nerei-Beușnița se întinde pe 36.000 de hectare și include șase rezervații naturale. Cea mai mare parte a suprafeței, cu înălțimi cuprinse între 600 și 1.000 de metri, este acoperită în păduri dense. Acestea oferă habitatul perfect pentru urși, căprioare, mistreți, jderi și multe alte animale. 

Deoarece natura este nealterată aici, poți găsi aproape 600 de specii de plante și copaci. Parcul a devenit vestit atunci când arheologii au găsit rămășițele celor mai vârstnici europeni, strămoșii Cro-Magnon, estimați la 42.000 de ani.

Pe lângă lacurile Ochiul Beiului și Ochiul Dracului, atracția de vârf a parcului este Cascada Bigăr, o poveste de dragoste între un izvor subteran și o stâncă acoperită cu mușchi de verde smarald. Drumeția și alpinismul sunt atât activități populare în parc, cât și raftingul pe râul Nera.

Pentru rezervare, intră aici

  1. Munții Rodnei
Sursa foto: Adorjan Seres/Shutterstock.com

Al doilea cel mare parc național din România, Munții Rodnei au fost, de asemenea, numiți rezervație a biosferei, datorită importanței faunei și florei sale. Parcul are flora foarte variată, cu peste 1.000 de specii, multe endemice din zonă.

Unul dintre cele mai spectaculoase locuri este Poiana Narciselor, o vale cu un imens covor de narcise sălbatice parfumate. Un alt loc pitoresc este Cascada Cailor, cea mai înaltă cascadă din România cu o cădere a apei de la 90 de metri și lacul Iezer, o oglindă limpede orientată spre cer.

Cauți cazare în zonă? Intră aici!

  1. Călimani
Sursa foto: Alxcrs/Shutterstock.com

Întins pe 24.000 ha, parcul național Călimani este locul unde se ascund unele dintre cele mai incredibile animale sălbatice din România. În timp ce mergeți sub umbra groasă a Pinus cembra, parte dintr-o rezervație științifică, puteți zări în îndepărtare ursul brun, căprioara, râsul, jderii și pisicile sălbatice. Parcul găzduiește, de asemenea, rezervația geologică 12 Apostoli, din Munții vulcanici Călimani.

Începe vizita în parcul național Călimani din Vatra Dornei și îndreaptă-te spre vârful 12 Apostoli și s-ar putea să întâlnești un curcubeu dublu.

Pentru cazare, intră aici

  1. Valea Jiului
Sursa foto: Charlie.A/Shutterstock.com

Valea Jiului este cunoscută și ca Parcul Național Defileul Jiului și este o zonă protejată situată în județul Gorj, Hunedoara, în România. Parcul național se găsește de-a lungul fantei formate de râul Jiu între munții Parâng și Vâlcan. Valea Jiului a fost declarată arie protejată în 2005, reprezentând o zonă care păstrează un număr mare de specii de animale și plante. Parcul acoperă o suprafață de 11.127 hectare.

Un vis al turiștilor activi, Valea Jiului, este o oază necunoscută, în care te poți bucura de câteva momente de relaxare în mijlocul naturii, fără teamă de aglomerație. De asemenea, este și o destinație ieftină.