Ciocăneşti, una dintre cele mai colorate destinații din România

Dacă te întrebai ce locuri să mai vizitezi în perioada următoare, Travelminit ți-a pregătit o recomandare inedită. Unde? În cea mai colorată destinație turistică din Bucovina: comuna Ciocănești, din județul Suceava.

Ciocănești, comuna-muzeu a Sucevei

Potrivit legendei, numele comunei ar veni de la ciocănarii de arme ai lui Ștefan cel Mare, care au avut aici atelierele pentru făurirea armelor pentru ostași. Însă istoricii sunt de altă părere și consideră că satul și-ar trage denumirea de la întemeietorul lui, Ion Ciocan.

Atestată documentar din anul 1400, localitatea Ciocăneşti este unică atât în ţară, cât şi în Europa. A devenit renumită pentru tradiția de încondeiere a ouălor, care ani mai târziu a inspirat locuitorii să-și picteze casele în același stil. Aproape 70% dintre gospodării sunt pictate cu motive tradiţionale, regăsite și pe ouăle încondeiate.

Prima locuință astfel decorată a apărut în anii ’50, când un zidar din localitate a dorit să îşi construiască o casă aparte. A reuşit astfel să îşi impresioneze vecinii care i-au împrumutat ideea. Motivele alese au fost preluate de pe o catrință, însă desenele nu seamănă între ele.

Ornamentele au devenit atât de populare, încât autorităţile au decretat în 2014 ca toate casele să fie decorate cu motive tradiţionale. De asemenea, în 2004, comuna Ciocănești a fost declarată de autorităţile locale muzeu în aer liber, iar 10 ani mai târziu, Ministerul Culturii i-a acordat şi titlul de sat cultural al României.

Ce poți face în comuna Ciocănești

Pe lângă peisaje și casele care au transformat satul în totalitate, satul Ciocănești a devenit cunoscut și pentru evenimentele care au loc peste an în această zonă. Este vorba despre Festivalul Național al Ouălor încondeiate, Festivalul Național al Păstrăvului și Festivalul Național de Datini și Obiceiuri.

În plus, indiferent de perioada anului, poți vizita și Muzeul Etnografic și Muzeul Ouălor Încondeiate. Pe lângă vizitarea obiectivelor, ai posibilitatea de a face drumeţii în masivul Suhard, unde poți poposi la stânele din zonă pentru a degusta sau achiziționa produse proaspete.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

Foto: dreamstime.com