Indiferent de anotimpul în care ne aflăm, județul Harghita se remarcă prin frumusețea și unicitatea sa. Harghita este, fără îndoială, unul dintre județele care au foarte multe de oferit: pe lângă peisajele încântătoare, ai ocazia să descoperi lacuri de poveste, castele, o salină vestită si multe alte locuri care îți pot transforma sejurul într-o experiență de poveste.
Lacurile din Harghita
Harghita mai este denumit și cel mai verde județ al României, cu peisaje spectaculoase și forme de relief diverse. În câteva ore poți admira dealuri înverzite, munți bogați în floră și faună, singurul lac vulcanic din România, lacul Sfânta Ana, și mai multe lacuri de acumulare sau de baraj natural.
Printre recomandările Travelminit.ro pentru o vizită în Harghita se află Lacul Roșu, Lacul Sfânta Ana și Lacul Zetea.
Lacul Roșu este un lac de baraj natural format la poalele Muntelui Hășmașul Mare și cel mai mare lac natural montan din Romania. Dacă ajungi acolo, poți face un traseu în jurul lacului cu bicicleta electrică (detalii, aici: https://lacurosu.bikkla.ro/), te poți plimba cu barca sau te poți bucura de cadrul natural minunat.
Cum ajungi: La Lacul Roșu (și în stațiunea care-i poartă numele, aflată la o altitudine de 980 de metri) se poate ajunge pe DN12C. Dacă pleci din București, trebuie să urmezi traseul prin Ploiești, Sfântu-Gheorghe, Miercurea Ciuc, Gheorgheni și Lacul Roșu – ceea ce înseamnă aproximativ 5 ore de mers cu mașina. Evident, din Sibiu, Brașov sau Iași, traseul este ceva mai scurt; indiferent însă din ce oraș pleci, trebuie să ajungi în Gheorgheni. De acolo mai ai aproximativ 26 de kilometri până la Lacul Roșu.
Dacă alegi să călătorești cu trenul, poți opta pentru o cursă care ajunge la Bicaz (cum ar fi Intercity București – Satu Mare). Mai departe, din Bicaz, poți lua un microbuz până în stațiune.
Tot în județul Harghita vei descoperi și singurul lac vulcanic din România, Lacul Sfânta Ana. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. În plus, puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate. Poți petrece câteva ore într-o drumeție pe malul lacului sau te poți plimba cu barca pe lac. Vei observa ca apa își schimbă culoarea în funcție de perioada zilei, așa că îți recomandăm să profiți de energia specială a locului și să nu te grăbești să pleci.
Cum ajungi: Accesul către lacul Sfânta Ana se poate face cu mașină dinspre Bixad, localitate situată pe DN 12 in direcția Sfântu Gheorghe – Băile Tușnad – Miercurea Ciuc. Drumul este asfaltat și ușor accesibil, de la Băile Tușnad până la lac distanța fiind de aproximativ 23 de kilometri. Tot cu mașina se poate ajunge pe drum asfaltat prin Băile Balvanyos, din direcția Tg. Secuiesc. Pe ambele drumuri există numeroase indicatoare foarte ușor de urmat
Pe Târnava Mare, format de barajul Sub Cetate vei găsi și lacul Zetea, un lac de acumulare. Aflat la 636 metri deasupra nivelului mării, lacul Zetea are apa foarte curată, înotul în lac fiind recomandat doar celor cu experienţă.
Cum ajungi: Pentru a ajunge la lacul Zetea poți urma traseul Drăgușeni-Ionești-Odorheiu Secuiesc-Brădești-Târnovița-Zetea-Subcetate-Lacul Zetea
Salina Praid
Aflată la 7 kilometri de Sovata, Salina Praid adăpostește unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Salina Praid este locația cu primul parc de aventură din Europa (Club Aventura), situat într-o salină. Tot Club Aventura este primul parc de aventură din România, ce îmbină traseele cu elemente între stâlpi de până la 15 metri înălțime și traseele pe stâncă de sare. Tot cu plecare din Praid, poți încerca o vizită și la Canionul de Sare, la care puteți ajunge printr-o drumeție lejeră de 1,5 ore.
Vizita în acest loc îți va aduce și beneficii pentru sănătate și starea ta de bine.
Cum ajungi și cât costă:
Accesul rutier la Salina Praid se poate face pe rutele:
- Pe DN15 Piatra Neamţ – Bicaz, DN12C Bicaz – Gheorgheni, DN13B Gheorgheni – Salina Praid;
- Pe DN13A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc – Lupeni – Corund – Praid – Salina Praid;
- Pe DN14 Sibiu – Mediaş – Sighişoara, DN13 Sighişoara – Vânători – Morăreni, DN13A Lupeni – Praid – Salina Praid;
- Pe DN13 Tg.Mureş – Bălăuşeri, DN13A Bălăuşeri – Sângeorgiu – Sovata – Praid – Salina Praid.
Programul Salinei
8h-16h (ultima intrare la ora 1430)
Prețul biletelor este
· Adulți (Luni – Duminică): 35 lei
· Copii (Luni – Duminică): 25 lei
Stațiunea Bilbor
Dincolo de denumirea familiară românilor, după numele apei minerale care din păcate nu se mai găsește pe piață pentru moment, comuna Bilbor este recunoscută și pentru aerul foarte curat și pentru cele 700 de izvoare de apă minerală pură și cu proprietăți curative. Dacă nu sunteți amatori de ape minerale, vă recomandăm o oprire în Bilbor măcar pentru peisajul de sat de munte, aflat strategic între Bucovina și Transilvania.
Castelul Lázár din Lăzarea
Castelul Lázár se găseşte la numai 200 de metrii de centrul satului Lăzarea. Zidurile castelului au fost construite de familia Lázár în prima jumătate a secolului al XVI-lea, care a avut un rol important în istoria Transilvaniei mai ales în perioada secolelor XVI – XVIII. Construcția se deosebește prin arhitectura renascentistă.
Ansamblul are formă de patrulater, în colțuri regăsindu-se cele patru bastioane. Ferestrele castelului de la primul etaj au timpane triunghiulare, iar pereții sunt decorați cu bosaje de colț și frize pictate.
Rezervația Naturală Piatra Șoimilor
Dacă ești în căutarea unei priveliști spectaculoase, Rezervația Naturală Piatra Șoimilor este locul potrivit. Întinsă pe o suprafață de 1,5 hectare, la vest de orașul Băile Tușnad, rezervația asigură adăpost pentru multe păsări cântătoare și răpitoare, dar și pentru o serie de mamifere. Dintre păsări, cel mai frecvent zărit este șorecarul comun, dar se mai pot vedea și uliul păsărar, vânturelul roșu, uliul porumbar și uneori și acvila țipătoare mică.
Ajuns aici, nu rata și turnul de andezit Piatra Șoimilor (824 m), care se înalță deasupra văii Oltului.
Statuia Inima lui Iisus
Între localitățile Odorheiu Secuiesc și Praid, pe culmea dealului Gordon, vei găsi cea mai mare statuie a lui Iisus Hristos din sud-estul Europei. Un obiectiv turistic bizar, mai degrabă necunoscut publicului larg, dar care poate fi trecut în itinerariul turistic al județului Harghita, în primul rând datorită mărimii lui: statuia Inima lui Iisus are o înălțime de 22 de metri.
Statuia, construită din oțel și fier la inițiativa Fundației Protemp, a fost terminată în anul 2011 și a costat 200.000 de euro. În interiorul statuii se află o scară în spirală, pe care vizitatorii pot urca pentru a ajunge în capul lui Iisus, de unde pot admira frumusețea împrejurimilor.
Muzeul pălăriilor de paie
Într-o căsuță tradițională din satul Crișeni veți găsi și Muzeul pălăriilor de paie. În cele 3 camere ale muzeului fondat de unul din localnicii acestui sat, sunt expuse zeci de modele de pălării din paie din toată țara. Mai mult, pentru o experiență completă puteți asista la tot procesul de fabricare al unei pălării.
Satul Corund
Pentru o incursiune în arta meșteșugărească din România, nu uita să pui pe lista și un stop în Corund. Dincolo de magazinele cu ceramică tradițională, aici poți învăța cum se slefuiește aragonitul, o piatră semi-prețioasă formată în zonele cu roci vulcanice, sare și calcar, poți participa la un atelier de ceramica tradițională sau chiar la un atelier de pregătit colaci secuiești.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Foto: dreamstime.com