Orșova oferă posibilitatea iubitorilor de natură de a admira frumusețea peisajelor prin drumeții pe trasee montane sau prin plimbări cu vaporașul de-a lungul Defileului Dunării. Dacă vrei să descoperi noi locuri din România și nu știi încă unde să pleci weekendul următor, ți-am pregătit o listă cu locurile pe care nu trebuie să le ratezi în zona orașului Orșova.
Cazanele Dunării
Despre astfel de locuri vorbeam mai sus, cele în care rămâi uimit de cât de talentată poate fi mama-natură. La „Cazane” (Cazanele Mari și Cazanele Mici), Dunărea oferă un adevărat spectacol. Defileul face parte din Rezervația Naturală Porțile de Fier, care are o lungime de 7,4 km. Tot în zona Cazanelor Dunării vei vedea și sculptura în piatră denumită „Decebal Rex”: este cea mai mare sculptură în piatră din Europa, atât de mare încât poate fi văzută foarte bine de pe ambele maluri ale fluviului: cel românesc și cel sârbesc.
Tabula Traiana
După ce treci de Cazanele Mici, nu departe de statuia lui Decebal, ai să vezi și Tabula Traiana, un monument săpat în stâncă, vechi de aproape 2.000 de ani. A fost realizat pentru a comemora drumul construit de romani pentru cucerirea Daciei, în anul 101. Pe placa fixată în stânca sunt sculptați în relief doi delfini și un vultur pe cer, alături de un text care ar putea fi tradus astfel: „Împăratul Nerva fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a facut acest pod”. Cel mai bine ar fi să optezi pentru o plimbare cu barca, pentru a putea admira Tabula Traiana de la o distanță mult mai mică.
Chipul lui Decebal
La 18 km de Orșova, în locul în care râul Mraconia se varsă în Dunăre, pe malul stâncos, există o altă sculptură intitulată Chipul lui Decebal, pe care stă scris „Decebalus Rex, Dragan Fecit“ (Regele Decebal, facută de Drăgan – trad.). Doisprezece artiști au lucrat timp de zece ani la această sculptură, între 1994 și 2004, finanțată de Iosif Constantin Drăgan (1917-2008). Statuia are 55 de metri înălțime și 25 de metri lățime (este cea mai mare sculptură în piatră din Europa) și a fost sculptată după modelul celor de pe Muntele Rushmore (în Dakota, Statele Unite).
Peștera Veterani
Renumită atât pentru legenda sa, cât şi pentru accesul său neobişnuit şi ceva mai aventuros – făcut doar pe apă, peştera Veterani îşi are originea numelui după cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş şi care a refortificat peştera la sfârşitul secolului al XVII-lea. Peștera a fost considerată de către daci sanctuarul zeului Zamolxe, fiind apoi folosită că sălaș pentru animale.
Citește și: Mocănița din Maramureș: povestea ultimului tren cu aburi din Europa
Băile Herculane – Muzeul de Istorie
Înființat la 28 iulie 1924, Muzeul de Istorie din Băile Herculane se află într-o clădire monument istoric: Cazinoul cu Coloane, construit în 1862 de arhitectul Daderer. Muzeul adăpostește o serie de descoperiri arheologice: ceramica românească, podoabe și monede, basoreliefuri din castrul Ad Mediam.
Statuia lui Hercule
Simbolul celei mai vechi stațiuni din România (atestată de pe vremea românilor) este Statuia lui Hercule, amplasată în centrul orașului. Aceasta a fost donată de principele moștenitor Carol și amplasată în 1847 pe locul fântânii din marmură roșie.
Grota cu aburi
Peștera îngustă de doar 14 metri lungime este interesantă și merită văzută dacă ajungi în zona Orșova. I se spune Grota cu aburi tocmai pentru că există o crăpătură în stânca prin care răsuflă aburi fierbinți (între 52 – 56 grade) cu miros de pucioasă. Natura a răzbit însă chiar și în aceste condiții, astfel că doar în acest loc există un tip de mușchi, Philonotis schliephackei, protejat de lege. Din acest motiv, pereții grotei sunt de culoare negru-verzui.
Băile Imperiale Austriece
Combinație între apele termale vindecătoare și arhitectura barocă, acestea au fost ridicate la sfârșitul secolului XIX. Împărați și împărătese din Imperiul Austro-Ungar obișnuiau să vină aici, făcând ca stațiunea să devină un loc important pentru Europa.
Drobeta Turnu Severin – Cetatea Medievală a Severinului
Cetatea medievală a Severinului este unul dintre obiectivele istorice însemnate ale județului Mehedinți și se află pe raza teritoriului reședinței acestuia.
Datează din secolul al XIII-lea, când a fost rezidită peste vechile ruine ale cetății Drobeta, după ce a devenit Banat de Severin, și este unul dintre cele mai importante obiective turistice din această zonă. Săpăturile arheologice și procesul de reabilitare au repus-o în valoare, așa că, adaug-o în planul de călătorie și fă o vizită în tărâmul istoric al Țării Severinului!
Muzeul de Artă
Clădirea care adăposteşte sediul Muzeului de Artă este un veritabil monument de arhitectură (decoruri în stucaturi baroce şi Artă 1900, picturi murale, mozaicuri de oglinzi şi vitralii). Simezele muzeului etalează numeroase lucrări, unele chiar capodopere, semnate de mari nume precum: Luchian, Petraşcu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Şirato, Stoenescu, Iser, Ressu.
Aproape o sută de lucrări semnate de pictorul mehedinţean Ghiaţă sporesc valenţele patrimoniului artistic al muzeului. Se poate adăuga segmentul feminin al artei prin Rodica Maniu, Micaela Eleutheriade, Lucia Dem. Bălăcescu, Magdalena Rădulescu, Margareta Sterian.
Prin prezenţa volumetrică a sculpturilor în marmoră, piatră, lemn, bronz, semnate Medrea, Baraschi, Irimescu, Jalea, Borgo Prund, Dorio Lazăr, Lucaci, se completează colecţiile muzeului severinean.
Muzeul mai deţine colecţii de icoane şi artă decorativă religioasă, artă brâncovenească, tapiserii şi artă decorativă modernă şi contemporană.
Palatul Theodor Costescu
În faţa celebrei Fântâni Cinetice, din Drobeta-Turnu Severin veghează un uriaş. Cu haine noi şi o alură impozantă te face pur şi simplu să te opreşti şi să-l admiri pentru fiecare părticică. Acest uriaş se numeşte Palatul Cultural Theodor Costescu şi e un simbol al culturii severinene.
Construit după planurile arhitectului Grigore Cerchez pe bulevardul Carol I nr.4, palatul este cel mai mare monument de arhitectură din Drobeta Turnu-Severin. Inițiatorul și cel care s-a ocupat de strângerea de fonduri și realizarea proiectului a fost însă Theodor Costescu, președintele Societății “Teatrul orașului Turnu Severin” și directorul Liceului Traian.
Lucrările de construcție au început în 1912, dar s-au sistat după cinci ani, pe timpul războiului. În palat există bibilioteca “I. G. Bibicescu”, grădina cinematograf, sală de teatru și salonul de festivități.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.