Statiunea turistica Borsa este foarte aproape de Parcul National Muntii Rodnei, o zona in care nu ai cum sa te plictisesti niciodata. Localitatea se afla la doar 130 de kilometri de Baia Mare, 167 km fata de Cluj-Napoca, 170 km de Suceava si 184 km fata de Targu Mures. Distantele nu sunt atat de mari daca tii cont de minunatiile care te asteapta la destinatie.
Cascada Cailor este unul dintre aceste locuri pitoresti. Poate ai sa spui ca ai vazut multe cascade in timpul calatoriilor tale, si inca una nu te mai poate fermeca; si totusi, Cascada Cailor este speciala. Se formeaza din apa care se aduna pe Muntele Cailor in urma topirii zapezilor de pe masiv si a ploilor frecvente de pe munte. Acestea se strang intr-un circ glaciar, aluneca pe versantul cel mai abrupt al muntelui Piatra Rea si se revarsa peste Podul Cailor. Ei, aici este partea spectaculoasa, felul in care se revarsa! Suvoaiele de apa argintie cad peste stancile golase de la o inaltime de aproximativ 97 de metri. Nu trebuie ratata!
Cum ajungem la Cascada Cailor
Din statiunea Borsa, poti urma unul din cele doua trasee: fie pe jos, urcand prin padure un traseu montan care dureaza o ora si jumatate, fie cu telescaunul. Acesta functioneaza atat vara, cat si iarna; prima cursa pleaca la ora 09:00, iar ultima – la ora 17:00. Tariful unei curse este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii.
Ajuns in varful partiei, vei cobori apoi pana la Cascada Cailor, tot prin padure. Drumul este de poveste, pentru ca de la statia de telescaun intri in Rezervatia Naturala a Muntilor Rodnei.
Ca sa ajungi in Borsa, trebuie sa treci prin Pasul Prislop indiferent din ce directie vii:
– Baia Mare – Sighetu Marmatiei – Viseu de Sus – Moisei – Borsa (DN 18)
– Maramures – Sesuri, care face legatura cu Bistrita peste Pasul Prislop (DN 17): Suceava – Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistrita sau pe DN 17C, pe drumul care face legatura cu Bistrita, Nasaud si Dej.
Ce sa facem in zona
Multi sunt de parere ca statiunea Borsa merita vizitata iarna, pentru partiile de schi, cursele de sanii trase de cai sau pur si simplu pentru un Craciun de poveste petrecut in Maramures.
Si totusi, statiunea are ce sa ofere turistilor si pe timpul verii. In Baia Borsa poti sa vizitezi, de exemplu, izvoarele cu apa minerala sau Fantana Stanchii – traseul prin muntii Maramuresului porneste de la Sesuri (pe Valea Bistritei, DN 18), trece prin Valea Sesuri si ajunge la Cabana Fantana Stanchii. Traseul dureaza intre 4 si 5 ore si este marcat cu punct albastru.
Apoi, nu-i putin lucru ca o statiune sa fie inconjurata de sase rezervatii naturale, cu peisaje deosebite si trasee numai bune de umblat:
– Rezervatia Pietrosu Rodnei, care este si cea mai mare rezervatie complexa din aceasta zona a tarii. Are trei caldari glaciare si un peisaj salbatic.
– Rezervatia Salhoi-Zambroslaviile este o rezervatie mixta (geologica si boranica), unde poti intalni o planta foarte rara in Romania: Cochlearia pyrenaica.
– Rezervatia Piatra Rea se intinde pe 17 hectare si este foarte bogata in flora si fauna rare. In aceasta rezervatie se afla Cascada Cailor, la 1300 m altitudine, fiind cea mai inalta cadere de apa din Romania.
– Rezervatia Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii este renumita pentru jnepenis si cea mai mare populatie de cocosi de mesteacan din tara, o specie ocrotita de lege.
– Rezervatia speologica Pestera si Izvorul Albastru al Izei.
– Rezervatia pentru ocrotirea lostritei (o specie foarte intalnita in bazinul dunarean) se regaseste pe cursurile de apa ale Vaserului, de la cantonul silvic Cozia pana la Viseu.
Fiind vorba de multe drumuri forestiere in interiorul acestor rezervatii naturale, sunt mult mai accesibile pentru cei ce vor sa le strabata la pas.
Unde ne cazam
Hotel Cerbul**
Pensiunea de doua stele Cerbul este situata la poalele Muntilor Rodnei, chiar in statiunea turistica Borsa, fiind una dintre cele mai vechi amenajari de acest fel din tara. Locatia dispune de 62 de locuri de cazare repartizate in 26 de camere duble, 2 camere duble cu un pat suplimentar si un apartament. Toate au baie proprie, telefon, TV programe prin cablu, balcon. Pensiunea pune la dispozitia oaspetilor parcare gratuita, Wi-Fi gratuit si un restaurant cu preparate culinare traditionale din zona Maramuresului.
Tarif: 40 de lei de persoana/noapta (fara masa)