Fiind amplasata in interiorul Carpatilor de Curbura, Covasna are o sumedenie de peisaje montane impresionante si o multime de atractii naturale ce merita explorate. Este cunoscut sub porecla de “Tinutul Conacelor” datorita numarului uluitor de conace si castele pe care le gazduieste (peste 200!), astfel ca vizitatorii, atunci cand il exploreaza, au impresia ca au ajuns intr-un loc de poveste, care candva apartinea printilor si printeselor. Unul dintre cele mai renumite castele din zona este Castelul Daniel, unde poti chiar sa inchiriezi o camera (pentru mai multe detalii, intra pe acest link). Din pacate, insa, turismul in aceasta zona este prea putin exploatat. Haideti sa schimbam acest lucru!
Iti recomandam o vizita de cateva zile in tinuturile pitoresti ale Covasnei! Iata care sunt principalele atractii si obiective turistice ale judetului:
Valea Zanelor. Se spune ca este locul in care a trait Ileana Cosanzeana, cea mai frumoasa pamanteanca, si unde s-a retras regele dac Decebal inainte sa moara. Valea Zanelor este practic o zona turistica de agrement, extrem de pitoreasca, in care se gaseste un monument tehnic unic pe continentul nostru. Monumentul este, mai exact, o metoda ce utilizeaza gravitatia pentru a schimba vagoanele pline cu lemne cu alte vagoane goale ce urmeaza sa fie incarcate. Este un sistem construit in anul 1889, denumit de localnici “siclau”, care in ziua de azi nu mai functioneaza, insa care poate fi vizitat.
Cea mai incantatoare metoda de a te plimba prin Valea Zanelor este, cu siguranta, cu mocanita, un tren cu aburi folosit in trecut pentru transportul lemnelor.
Comuna Ojdula. Este o localitate in care se gaseste o superba biserica romano-catolica pe Dealul Bisericii, Monumentul Milenar, o sculptura in piatra realizata de artistul italian Pittini Anselmo si diferite trasee turistice. Dar principalul motiv pentru care merita sa vizitezi aceasta comuna este sa mananci cei mai buni cozonaci secuiesti, celebrii kürtősi kallac. Preparat din faina de grau, oua, drojdie, unt, zahar si lapte si presarat cu diverse mirodenii si cu zahar caramelizat, acest desert delicios nu trebuie ratat atunci cand vizitezi judetul Covasna!
Biserica Fortificata Sf. Emeric. Construita la poalele muntilor, in localitatea Ghelinta, biserica romano-catolica Sf. Emeric este scufundata intr-o atmosfera calma, ce pare de nestavilit. Pentru a intra in biserica, insa, ai nevoie de o cheie care se gaseste la o femeie care, din pacate, nu vorbeste limba romana. De vizitat, de asemenea, turnul bisericii, curtea interioara si cimitirul din spatele bisericii, unde este ingropat Fekete Janos, un celebru preot-martir al regimului comunist.
Statiunea Covasna. Apreciata pentru izvoarele minerale din zona, statiunea balneoclimaterica Covasna este o alegere excelenta atat pentru turistii care doresc putina relaxare, cat si pentru pacientii care vor sa-si remedieze afectiunile cardiovasculare. Nu numai apa din statiune este benefica pentru organism, ci si aerul, despre care se spune ca ar avea un efect sudativ, fiind astfel extrem de bun pentru relaxare si odihna.
Castelul Kálnoky. Situat in localitatea Miclosoara din judetul Covasna, castelul a fost numit dupa contele Kálnoky, fostul proprietar al acestei mosii. Se spune ca, in perioada secolului al XIII-lea, Kálnoky, pe cand era un simplu localnic, l-a salvat pe regele Ungariei in timpul unui atac de urs. Drept rasplata, regele l-a innobilat pe Kálnoky, oferindu-i totodata un dar, mosia de la Miclosoara.