Alba Iulia – calendarul evenimentelor pentru anul 2016

Alba Iulia, cetatea Alba Carolina, foto Photosebia

Photosebia / Shutterstock.com

Orasul Alba Iulia poate candida cu succes pentru titlul de “centrul transilvan al distractiei”. Numarul mare de evenimente organizate de primaria orasului in incinta Cetatii Alba Carolina, dar si in afara ei, atrage in fiecare an multi turisti romani si straini.

Anul acesta, Alba Iulia va fi din nou atractia verii si isi va rasfata vizitatorii cu doua evenimente noi. Travelminit te invita sa urmaresti calendarul evenimentelor pentru anul 2016 astfel incat sa poti sa-ti organizezi din timp o escapada de weekend in acest oras minunat. Mai multe informatii legate de cazare gasesti aici, insa va trebui sa te grabesti daca vrei sa te distrezi la Alba Fest – de regula, in acea perioada unitatile de cazare sunt ocupate 100%.

24 mai: Flautul fermecat

De cinci ani, doi mari artisti – Ion Bogdan Stefanescu si Horia Mihail – sustin un turneu national care se transforma de fiecare data intr-un spectacol magic cu sunete dumnezeiesti de flaut si momente artistice de neuitat. Editia din acest an a evenimentului (Flautul fermecat) va surprinde ascultatorii cu cinci tipuri de flaute diferite purtand nume japoneze: cei care s-au obisnuit deja cu celebrul flaut de aur Muramatsu vor face cunostinta si cu flautul de lemn Yamaha, flautul alto Sankyo, flautul bas Kotato si flautul piccolo Yamada. Toate modelele sunt cap de serie pe plan mondial. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor Alba Iulia si va incepe la ora 18:00.

27-29 mai: ALBA FEST – Zilele orasului Alba Iulia

Asa cum ne-au obisnuit, la sfarsitul lunii mai locuitorii din Alba Iulia serbeaza Zilele orasului. Timp de trei zile, Cetatea de tip Vauban Alba Carolina va rasuna sub ritmurile si show-urile artistilor romani si internationali. Ziua de 28 mai va culmina cu concertele celebrului DJ francez-jamaican Willy William, compozitor, producator muzical si cantaret (cel care canta piesa “Ego”), James Arthur – cantaretul si compozitorul britanic care a lansat piesa “Impossible”, si Inna – artista romanca ce nu mai are nevoie de nicio prezentare.

1 iunie: Cetatea Copiilor

De Ziua Internationala a Copilului, Cetatea Alba Carolina se va lasa cucerita de glasurile si rasetele copiilor si de adultii care vor dori sa se bucure si sa petreaca impreuna cu ei. In Piata Cetatii si pe strada Militari vor exista corturi si vor fi amenajate miniterenuri de sport, piste si spatii de joaca gonflabile. In plus, fanii Violettei pot merge intre orele 10:00 si 13:00 la Cetatea Alba Carolina, unde vor putea canta melodiile vedetei alaturi de Andra Gogan, protagonista emisiunii “I Love Violetta”. Tot atunci va avea loc si lansarea a doua noi titluri din colectia “Violetta” – “Jurnalul meu secret” si “Jurnalul de vacanta”.

24-26 iunie: Sarbatoarea Muzicii

La sfarsitul lunii iunie te poti bucura un weekend intreg de super concerte organizate de Sarbatoarea Muzicii, desfasurate in incinta Cetatii Alba Carolina.

16-17 iulie: Feeric Fashion Days

Aceeasi cetate minunata va fi gazda unor prezentari de moda inedite, ateliere de fotografie, machiaj si hairstyle, organizate in cadrul Festivalului Feeric Fashion Days, ajuns la editia a treia.

7 august: Rowmania

Este vorba de competitia de vaslit in canotci de 10+1 – parte a campaniei “Descopera Rowmania” lansata de campionul Ivan Patzaichin, eveniment ce se va desfasura pe raul Mures.

13-14 august: Expozitia chinologica

Un eveniment interesant aflat sub patronajul Casei regale a Romaniei, Expozitia chinologica din Alba Iulia va fi – timp de doua zile – locul de intalnire al cainilor campioni care se vor “lupta” pentru trofeul Supreme Best In Show.

14-15 august: Suflet de Roman

Este un festival folcloric la care participa cei mai iubiti artisti ai Romaniei – un minunat spectacol de cantec, joc si port romanesc.

20 august: Adventure Airsoft Contest

Anul 2016 aduce un nou eveniment la Alba Iulia – Adventure Airsoft Contest, in cadrul caruia se vor infrunta sase echipe.

26-28 august: Festivalul Dilema Veche

Daca vei ajunge in aceasta perioada la Alba Iulia, te poti bucura de un weekend cultural in care vei avea ocazia sa intalnesti scriitori, artisti si muzicieni, sa asculti literatura, sa urmaresti spectacole de teatru, concerte si proiectii de film intr-un spatiu inedit: Cetatea Alba Carolina.

9 septembrie: Vioara lui Enescu

Da, la inceputul lunii septembrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor va avea loc un spectacol seducator si emotionant sustinut de artistii Gabriel Croitoru si Horia Mihail. In centrul atentiei va fi insa vioara Guarneri (vioara lui George Enescu, numita si “Catedrala”).

10 septembrie: Mamut Bike Race

Daca esti pasionat de ciclism, acum ai ocazia sa pedalezi pe noua pista denumita Transalpina biciclistilor, amenajata in Alba Iulia.

15 octombrie: Sarbatoarea Incoronarii

15 octombrie: Duelul viorilor: Stradivarius versus Guarnieri

Nu rata “duelul” violonistilor Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, acompaniati de pianistul Horia Mihail in cadrul evenimentului ce va avea loc pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia. Vei avea ocazia sa te bucuri de acorduri dumnezeiesti si de doua viori celebre: vioara Stradivarius “Pachoud”  (1694) si de vioara Guarneri del Gesu “Catedrala” (1731).

30 noiembrie-1 decembrie: Festival de Romania

Petrece ziua nationala in “cealalta capitala” a Romaniei, Alba iulia, acolo unde s-a infaptuit de altfel Marea Unire a Transilvaniei cu Romania, in urma cu 98 de ani.

5-24 decembrie: Serbarile iernii

Timp de aproape trei saptamani, Cetatea Alba Carolina se transforma intr-un loc de poveste perfect pentru sarbatorile de iarna, cu miros de cozonac, turta dulce si vin fiert, cu spectacole si cadouri pentru copii.