Statiunea regilor de alta data, Sinaia, detine – din aceasta luna – cea mai moderna si mai spectaculoasa instalatie de transport pe cablu din Romania. Tronsonul 1400-2000 al Telegondolei Sinaia a fost inaugurat la mijlocul lunii februarie, reprezentand totodata cea mai importanta investitie realizata in ultimii ani in statiunea montana de pe Valea Prahovei: noua milioane de euro.
Telegondola este perfecta nu doar pentru schiorii profesionisti care prefera sa schieze pe partia de la Cota 2000 si care (pana in prezent) nu aveau acces la acea partie decat cu telecabina sau telescaunul; de ea se pot bucura toti turistii care doresc sa admire privelistea superba a statiunii. Cel mai nou traseu al gondolei uneste doua domenii schiabile importante din Sinaia: Cota 1400 si Cota 2000. Adica un traseu care se intinde pe 2 kilometri.
Statiunea Sinaia dispune in prezent de 16 partii amenajate, dintre care sase au o lungime de peste 2 kilometri. Daca va intrebati cam cati turisti tranziteaza statiunea in fiecare iarna, ei bine, numarul lor atinge in medie 150.000.
Stiti insa ca realizarea noului proiect a insemnat si depasirea catorva recorduri nationale interesante? De pilda, instalatia de transport prin cablu ajunge la cea mai mare altitudine din Romania: 2050 de metri. Cand veti ajunge in zona Valea cu Brazi, e bine sa stiti ca telegondola atinge in acel loc cea mai mare inaltime fata de sol inregistrata pana acum de o astfel de instalatie: 120 metri. Si nu in ultimul rand, noul tronson al telegondolei din Sinaia a fost construit pe cel mai abrupt segment de transport pe cablu: 45 de grade la primii trei piloni.
Cu cele 42 de gondole puse la dispozitie, a cate opt locuri fiecare, noua telegondola poate transporta 1500 de persoane pe ora. In plus, dispune de sisteme ultramoderne de functionare si tehnologii de ultima ora, avand doua motoare diesel si cel mai performant sistem de economisire a energiei – direct drive, care reduce consumul de electricitate cu 20% comparativ cu sistemele traditionale.
Primul tronson al telegondolei din Sinaia a fost dat in folosinta in anul 2007. Odata cu inaugurarea noului tronsol al telegondolei din Sinaia a fost lansat si skipass-ul unic: pentru 140 de lei/zi, turistii romani si straini au acces la 25km de partii amenajate si la cele mai performante trei instalatii din tara:
– Tronsonul 1000 – 1400 al Gondolei Sinaia
– Tronsonul 1400 – 2000 al Gondolei Sinaia
– Telescaunul Soarelui
Cartelele cu puncte valabile pe instalatiile de transport pe cablu administrate de orasul Sinaia raman neschimbate; o urcare cu telegondola anuleaza 6 puncte, iar o coborare cu telegondola anuleaza 6 puncte.
Cat costa o plimbare cu telegondola de la Sinaia
In functie de lungimea traseului, tarifele aplicate sunt urmatoarele:
– 20 de lei/adulti pentru urcare; 34 de lei/adulti pentru urcare si coborare
– 13 lei/copii pentru urcare; 25 de lei/copii pentru urcare si coborare; gratuit pentru copiii mai mici de 5 ani
Programul de functionare a telegondolei in sezonul de iarna este:
– Marti: 12:00-17:00
– Luni – Duminica: 09:00-17:00
Programul de functionare a telegondolei in sezonul de vara va fi urmatorul:
– Marti: 12:00-19:00
– Luni – Duminica: 09:00-19:00
Localnicii sunt privilegiati, pentru ca pot urca gratuit cu telegondola din Sinaia in fiecare zi de luni.
Nu schiezi? Iata ce poti sa faci in Sinaia!
Sinaia detine 25 de kilometri de partii omologate, dar asta nu inseamna ca statiunea este destinata exclusiv amatorilor sporturilor albe. De exemplu, o dimineata reusita de vacanta poate incepe cu o plimbare prin Parcul Ghica. Indiferent de anotimp, acest parc te va fascina cu aleile care serpuiesc pe sub umbrele copacilor si cu veveritele care iti vor poza fericite daca le vei oferi ceva de rontait.
Poti sa te plimbi apoi pe domeniile regale de la Castelul Peles sau Castelul Pelisor si sa continui cu o drumetie de maxim o ora pana la Piscul Cainelui – peisajul te va lasa fara cuvinte!
Casa lui George Enescu te asteapta oricand vei simti nevoia unei usoare evadari in lumea muzicii, iar trenuletul turistic te va face sa te simti din nou copil si sa vezi Sinaia cu alti ochi (calatoria poate fi incheiata asa cum se cuvine, cu o vizita la Muzeul Trenuletelor).
Iar pentru locuri de cazare, intra aici si vei gasi tot ceea ce-ti doresti.