Dacă ți-ai făcut planurile pentru următoarea drumeție, nu îți mai rămâne decât să îți pregătești bagajele! Vrei să te asiguri că nu ratezi nimic important? Am pregătit pentru tine un mic ghid despre tot ceea ce nu trebuie să-ți lipsească din rucsacul pentru o drumeție pe munte!
Alege rucsacul potrivit
Înainte de toate, asigură-te că ai ales un rucsac încăpător, potrivit pentru călătorie, dar și pentru nevoile tale. Rucsacul trebuie să aibă până la 2 kg gol, iar plin, nu trebuie să depășească greutatea de 60 kg, în funcție de condiția ta fizică și de durata călătoriei. La acest capitol ai multe variante dintre care să alegi. Dacă drumeția ta pe munte va fi una scurtă, îți recomandăm un rucsac compact, în care să încapă toate lucrurile necesare. Dacă te pregătești pentru o drumeție pe un traseu de dificultate mare, alege un rucsac cu o forma aerodinamică, care să îți ofere libertate de mișcare și să nu îți afecteze echilibrul. Poți opta pentru modele care vin la pachet cu huse impermeabile, accesorii de prindere (foarte utile pentru obiectele care ocupă mult loc în interior), compartimentare diversă etc. Oricare ar fi alegerea ta, regulile sunt simple: rucsacul potrivit trebuie să fie încăpător, comod și să nu îți restricționeze mișcarea.
Citește și: Cele mai frumoase peisaje montane din România
Haine pentru vreme neprevăzută, cort, echipament de dormit
Primul strat pe care vrei să îl pui în rucsac este format din hainele de schimb, cort și echipamentul de dormit, în funcție de durata și tipul călătoriei. Este important să ai la tine o jachetă impermeabilă ușoară (pentru a fi pregătit pentru schimbările meteorologice) și să optezi pentru îmbrăcămintea în straturi (nu foarte voluminoasă), deoarece este posibil să te încălzești pe parcurs. Te sfătuim să incluzi și câteva accesorii pentru vremea rece, precum o căciulă, mănuși și o pătură impermeabilă (poți alege o pătură izotermă). Cortul și bețele telescopice vor fi așezate vertical, într-o poziție paralelă cu coloana vertebrală, astfel încât să îți păstrezi echilibrul.
Apă și mâncare suficiente
Asigură-te că estimezi corect cantitatea de apă și mâncare de care vei avea nevoie pe munte, deoarece vrei să păstrezi greutatea rucsacului cât mai mică. Informează-te cu privire la sursele de apă disponibile, iar în cazul în care vei avea parte de ele, îți va fi util un filtru de apă portabil.
La micul dejun poți avea batoane proteice, cereale și fructe deshidratate, care îți vor oferi energia de care ai nevoie. Pentru prânz, poți opta pentru mâncăruri la conservă și sandvișuri pregătite în prealabil, depozitate în pungi vidate. În ceea ce privește cina, aceasta poate fi ceva mai consistentă. În funcție de durata și specificul drumeției, poți lua cu tine alimente pe care să le gătești (dacă drumeția este una scurtă și nu foarte solicitantă), sau poți apela la pachete de mâncare deshidratată, care se activează cu apă (în cazul unei drumeții mai lungi). Dacă plănuiești să faci un foc de tabără, asigură-te că acest lucru este permis.
Trusă de prim ajutor, mini-kit de igienă & produse cosmetice, alte obiecte
Este foarte important să ai la tine toate medicamentele necesare și, desigur, o trusă de prim ajutor. Aceasta se poate achiziționa integral sau poate fi alcătuită de tine. Vei avea nevoie de fasă, pansamente sterile, plasturi, foarfece, o pensetă și dezinfectant (alcool sanitar, betadină, apă oxigenată). În ceea ce privește igiena, îți recomandăm un dezinfectant de mâini și săpun. Nu trebuie să uiți nici crema de protecție și ochelarii de soare, pentru a te feri de razele puternice de pe munte. De asemenea, este util să ai la tine o lanternă, un briceag și câteva unelte de gătit (se pot achizționa astfel de seturi practice, prietenoase cu spațiul limitat).
Acum că ai luat în considerare toate aceste aspecte, ești pregătit să alcătuiești propria listă, personalizată nevoilor tale de călătorie și să te bucuri de aventură fără griji!
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.