Ce poti face intr-un weekend in Oradea?

Alex Ionas / Shutterstock.com

Oradea impresioneaza prin frumusetea sa si prin numarul mare de obiective turistice, de aceea nu trebuie sa ignorati aceasta destinatie atunci cand va faceti planul pentru concediul din acest an. Oradea este numita si capitala Art Nouveau a Romaniei datorita numarului mare de cosntructii ce apartin acestui stil.

Ca urmare a numeroaselor lucrari de reabilitare care s-au facut in ultimii ani, centrul orasului cat si cetatea din Oradea au ajuns sa fie unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania.

Cele mai interesante obiective turistice din Oradea si imprejurimi:

  1. Cetatea Oradea

Cetatea din Oradea trebuie neaparat vizitata daca ajungi intr-o vizita in Oradea. Faimoasa constructie este de o frumusete neasemuita si are atatea povesti sa iti spuna, asadar nu ai niciun motiv sa o ocolesti.

Cetatea a fost finalizata intre 1570 si 1618 de catre renumiti arhitecti italieni si a servit drept centru religios si cultural pentru aproape 5 secole. Spre deosebire de Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, construita in stil Vauban, cea din Oradea are o forma pentagonala, cu bastioane la colturi si un sant cu apa, in stil renascentist italian.

Pana in 1660 cetatea a trecut prin cateva asedii, carora le-a rezistat cu succes. In 1660 insa, turcii au reusit sa o cucereasca, dupa care au reusit sa goleasca apa din santul de aparare si au aruncat in aer doua bastioane.

  1. Aquaparkul Nymphaea sau Baile Felix

Constructia aquapark-ului Nymphaea a inceput in iarna anului 2015, iar receptia a avut loc in anul 2016. Aquapark-ul Nymphaea are o suprafata de 7 hectare, se afla pe locul fostului strand al municipiului Oradea si a costat 88,3 milioane de lei (dintre care 32,3 milioane lei provin de la Uniunea Europeana, finantarea fiind nerambursabila).

Un alt obiectiv important in zona este Statiunea Baile Felix, aflata la aproximativ 8 km de oras. Banii investiti in hotelurile, centrele de agrement si locurile de distractie din statiune au atras de-a lungul ultimilor ani un numar tot mai mare de turisti. Printre afectiunile care se pot trata aici se numara cele ale aparatului digestiv si cele reumatice.

  1. Exploreaza cladirile din Piata Unirii

In Piata Unirii sunt imbinate numeroase stiluri arhitecturale, concretizate in monumente deosebite, precum: Palatul Vulturul Negru, Palatul Primariei Oradea, Casa Kovacs, Palatul Moskovits Adolf si fii, Catedrala Greco-Catolica “Sfantul Ierarh Nicolae”. Un alt obiectiv arhitectural si religios de neratat il reprezinta Biserica cu Luna, unica in Europa gratie mecanismului din turla bisericii, care pune in miscare o sfera de forma lunii. Asadar, nu uita aparatul foto, caci Oradea detine un potential fotografic desavarsit!

Vezi aici lista intreaga a unitatilor de cazare din Oradea.