Ziua 1 – Craiova
Unde ar putea incepe un weekend in Oltenia daca nu in resedinta de judet a Doljului, supranumita “capitala Olteniei” datorita rolului sau economic si cultural in zona, dar si a numarului de locuitori, acesta fiind al cincilea oras ca marime din Romania. Craiova este locul excelent pentru plimbari lungi, linistite, neintrerupte de vreun stres sau vreo grija, pentru ca orasul are ce arata calatorului negrabit: biserici, dar si constructii istorice si palate boieresti aproape la fel de numeroase ca si in capitala tarii.
Dupa un mic dejun in centrul orasului, turul poate incepe cu superbele fantani celebre ce se pastreaza inca din secolul XVI in oras.
Fantana Jianului – Construita in secolul XVIII de un boier local, aceasta fantana se afla pe lista celor mai vizitate obiective turistice din Oltenia. Aceasta se afla asezata intr-o oaza verde in apropiere de casa poetului Macedonski, iar legenda spune ca istoria bogata la care zidurile acesteia au fost martore l-a inspirat pe marele poet.
Fantana Basarabestilor – Cea mai veche fantana din oras isi pastreaza numele de la lucrarile de renovare la care a fost supusa din ordinul lui Matei Basarab in jurul anului 1650 cand fantana servea la aprovizionarea cu apa pentru toata zona de la marginea orasului. Astazi, fantana se afla langa Hipodromul Craiova, nu departe de Calea Unirii.
Casa Baniei
- Locatie: Strada Matei Basarab
Cea mai veche constructie civila din oras, casa Baniei se afla situata in imediata apropiere a celei mai mari concentrari de obiective turistice din Craiova, intre biserici si monumente renumite. Construita in secolul XV si reconstruita de Constantin Brancoveanu in anul 1699, casa Baniei a fost pentru mult timp centru administrativ al localitatii, fiind transformata din 1933 in muzeu. In prezent, Casa Baniei poate fi vizitata si este gazda a numeroase evenimente, simpozioane, proiectii de filme etnografice si alte astfel de manifestari.
Muzeul de Arta Craiova
- Locatie: Calea Unirii 15, Palatul Jean Mihail
La doar cateva minute de Casa Baniei si Biserica Mitropolitana a Craiovei se afla Muzeul de Arta Craiova, unul dintre cele mai mari muzee de acest tip din Romania. Amenajat in cladirea unui vechi si impresionant palat, muzeul contine o colectie de arta internationala cu tablouri din diverse scoli ale secolului XVII.
Craiova – Targu Jiu: 113 km
La aproximativ o ora si jumatate de Craiova se afla Targu Jiu, orasul lui Brancusi si locul ideal pentru a pleca inspre un numar ametitor de destinatii turistice de o frumusete si valoare culturala ce fac cinste intregii Oltenii. Prima oprire se recomanda a fi facuta la un hotel sau la o pensiune, la alegere, pentru a rezolva problema cazarii in Targu Jiu deoarece de aici se poate ajunge usor la un numar de obiective turistice ce ar putea ocupa o saptamana intreaga, nu doar un weekend.
Ziua 2 – Targu Jiu
Dimineata zilei a doua, dupa o noapte odihnitoare la una dintre optiunile variate de cazare din oras, poate fi dedicata vizitarii lucrarilor marelui sculptor Brancusi.
Coloana Infinitului
- Adresa: Via Sacra, Calea Eroilor
Dupa cazare, restul zilei poate fi petrecut admirand orasul plin de cunoscutele monumente ale lui Brancusi. Monumentul Coloana Infinitului se afla in mijlocul unui camp verde, astfel incat acesta poate fi admirat de la distanta in toata splendoarea sa. Acesta a fost denumit initial Coloana Recunostintei fara sfarsit, are o inaltime de aproape 30 de metri si este recunoscut drept una dintre minunile lumii moderne.
Parcul Brancusi
In parcul Brancusi se ajunge pe bulevardul de promenada Strada Victoriei. Aici se afla Poarta Sarutului si Masa Tacerii, monumente ce pot fi admirate in parcul dedicat marelui sculptor. Intrarea este gratuita, iar turistii se pot relaxa cu o plimbare alene in zona de promenada si cateva momente de odihna in parcul verde ce adaposteste monumentele.
Targu Jiu – Tismana: 32 km
La 32 km de Targu Jiu, pe unul dintre cele mai pitoresti drumuri de munte din tara ce merge spre Baile Herculane, Pasul Godeanu si Valea Cernei, se afla localitatea Tismana ce adaposteste celebra manastire cu acelasi nume.
Manastirea Tismana
- Locatie: 5 km nord de comuna Tismana
Manastirea Tismana este unul dintre cele mai cunoscute si vizitate complexe monahale din intreaga Romanie. Construita intr-un cadru absolut pitoresc, manastirea are o valoare arhitecturala la fel de bogata ca si valoarea sa spirituala. Manastirea cu zidurile sale fortificate aduce mai degraba a cetate. Momentul ideal pentru o vizita este dupa ora 11 si pana in ora 16:30, intre slujbele zilnice, in special pentru turistii care sunt mai putin interesati de partea spirituala. La sudul bisericii construita in stanca se poate vizita inclusiv pestera Sfantului Cuvios Nicodim despre care se spune ca ar fi fost intemeietorul manastirii.
Exista inclusiv un complex turistic in zona unde turistii pot alege sa se cazeze pentru a petrece noaptea in aceasta zona pitoreasca. Alternativ se poate conduce inapoi in Targu Jiu, drumul fiind de aproximativ 40 minute.
Ziua 3
Cheile Sohodolului
Pentru cei care aleg sa isi petreaca noaptea in Tismana, urmatorul obiectiv de data aceasta natural, Cheile Sohodolului se afla la doar 25 de kilometri, distanta ce poate fi parcursa in aproximativ 30 de minute cu masina. Turistii care viziteaza Oltenia nu trebuie sa rateze aceasta zona de o frumusete exceptionala. Pentru a se putea bucura pe deplin de traseu, turistilor li se recomanda sa lase masina la inceputul zonei de 2 km reprezentata de chei si sa parcurga traseul la pas. Alaturi de sunetul apei ce insoteste calatorul tot drumul, se pot admira pesteri, grote si tuneluri sapate de apa curata a raului.
Cheile Sohodolului – Pestera Muierii: 55 km
La aproximativ o ora distanta de Cheile Sohodolului se afla ultima oprire din ziua dedicata spectaculoasei naturi din Oltenia: Pestera Muierii si Pestera Polovragi. Aflate pe cheile Oltului, care se numara printe cele mai inguste din Romania, aceste doua pesteri au fost amenajate turistic si in anumite perioade dispun inclusiv de tururi cu ghid.
Pesterile pot fi vizitate pe timp de vara (1 mai – 1 octombrie) de la ora 9:00 pana la ora 20:00, iar pe timp de iarna de la 9:00 la 17:00. Pretul este de 5 lei pentru adulti, 2 lei pentru copii, studenti si pensionari si se percep 5 lei pentru taxa foto/video. Accesul este posibil doar in grupuri de minim 4 persoane.