Cele mai frumoase locuri de văzut în Constanța

Cu toate că cei mai mulți dintre noi se gândesc la o vizită în Constanța doar în sezonul estival, orașul de la malul mării are multe de oferit pe tot parcursul anului.

De la obiective turistice, la istorie, gastronomie și minoritățile etnice care împart acest spațiu, toate merită să fie descoperite. În plus, un avantaj al plimbărilor în extrasezon constă în faptul că te poți bucura de străzile lipsite de aglomerație și de o cură de aerosoli fără prea mulți factori poluanți.

În continuare am pregătit o listă cu câteva dintre cele mai frumoase locuri de văzut în orașul Constanța.

Cazinoul din Constanța

Plimbările prin orașul Constanța ar trebui să înceapă pe faleza Cazinoului din Constanța. Acesta este unul dintre simbolurile reprezentative ale orașului, fiind ridicat în anul 1909 și inaugurat pe data de 15 august 1910. Cazinoul a fost construit în stilul Art Nouveau sub influența cosmopolită a cazinourilor epocii, în care motivul principal este un fel de demi-rozasă în formă de scoică. În prezent, acesta se află în renovare.

Acvariul

O altă clădire emblematică a orașului este Acvariul „Profesor Ion Borcea”. Situat în centrul istoric al orașului al municipiului Constanța, acvariul se regăsește pe faleza de sub bulevardul Regina Elisabeta, în peninsulă, vizavi de Cazino. Acvariul a fost construit între anii 1955-1958 după planurile arhitectului A. Bernovschi, acvariile și spațiul tehnic fiind repartizate în jurul unui bazin central mai mare. A fost inaugurat în data de 1 mai 1958 ca al doilea acvariu public din România (primul funcționând în subsolul Muzeului „Grigore Antipa” din București în anii 1930-40).

Farul Genovez

Situat tot pe faleză, în apropiere de Cazino, Farul Genovez este ușor de reperat, aflându-se în spatele grupului statuar care îl reprezintă pe marele poet Mihai Eminescu. Temelia farului original a fost pusă prin anii 1300. Ulterior, farul a fost consolidat și ridicat la o înălțime de 8 metri. Farul genovez a fost readus la viață după 107 ani în care a fost lăsat în paragină. În februarie 2020, becul a fost aprins pentru prima dată după un secol.

Piața Ovidiu și statuia marelui poet exilat

Piața Ovidiu este locul în care va începe experiența ta în vechea cetate a Tomisului. Acolo vei găsi și statuia marelui poet Ovidius, care este așezată în peninsulă, în Piața Ovidiu, în fața clădirii fostă a Primăriei Constanța, azi a Muzeului Național de Istorie și Arheologie, lângă portul Tomis.

Statuia poetului este unul dintre cele mai vechi simboluri ale orașului. Ea a fost realizată de sculptorul italian Ettore Ferrari din Roma și a fost adusă în Constanța în anul 1887. O replică identică se află din 1925 la Sulmona, orașul natal al marelui poet din Italia. Statuia a fost ridicată înainte de a se construi portul și înainte ca familia regală să înceapă construcțiile monumentale de la malul mării. Piața Ovidiu era atunci un loc în care pulsa inima comercială a orașului și aduna marinari, negustori și meșteșugari din toate țările Mării Negre.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Este unul dintre cele mai bogate muzee din România și unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din țară. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța este al doilea ca mărime după Muzeul Național de Istorie al României din București. Muzeul are un patrimoniu impresionat, format din peste 430.000 de obiecte care datează din paleolitic până în epoca modernă.

Delfinariul

Delfinariul din Constanţa şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei la acea dată. În amfiteatrul cu piscină şi în bazinul acoperit, se organizează demonstraţii cu delfini. În incinta curții Delfinariului se află și Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, care constituie un reper important în peisajul cultural şi ştiinţific al municipiului, cu valoare emblematică pentru oferta estivală a litoralului românesc. Începând cu anul 1985 a intrat în circuitul public o Microrezervaţie care se întinde pe o suprafaţă de cca 12 ha, din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene.

Muzeul de Artă Populară

Expoziția de bază cuprinde toate genurile artei populare repartizate pe zone etnografice, muzeul având caracter național. Clădirea muzeului datează din 1893 și este monument de arhitectură. A fost inițial primărie, apoi poștă. A fost restaurată în 1973, 1978, 1989. Colecții de artă populară din toate regiunile țării includ: ceramică, icoane pe lemn și sticlă, metal, port popular, scoarțe, țesături, textile, podoabe. Obiectele pentru uz gospodăresc din ceramică, lemn, metal se caracterizează printr-o mare bogăție tipologică. Țesăturile de interior – ștergare, fețe de masă, cearșafuri, așternuturi de pat, scoarțe, păretare, fețe de pernă (din bumbac, borangic și lână) – sunt de o mare bogăție ornamentală.

Clădirea muzeului este una dintre bijuteriile arhitecturale ale orașului și este declarată monument istoric.

Marea Moschee Carol

Cunoscută și drept Moscheea Carol, este un lăcaș de cult musulman din Constanța, monument de arhitectură, construit între anii 1910 și 1913.

Construcția a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Construcția a fost realizată în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale românești. Este prima clădire cu elemente de beton armat construită în România.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

Foto: dreamstime.com