Cum sa petreci un sejur nemaipomenit in Oradea, “capitala Art Nouveau” a Romaniei

Alex Ionas/Shutterstock.com

Vremea mohorata care-si face aparitia cand si cand in vietile noastre cotidiene nu ne face decat sa ne dorim si mai tare o vacanta intr-un loc cat mai exotic. Pana ajungem la destinatiile indepartate din sudul Asiei, ne putem consola cu o locatie autohtona pusa pe picior de egalitate cu orase europene superbe precum Budapesta, Viena sau Barcelona datorita stilului arhitectural in care sunt construite majoritatea cladirilor in centrul vechi.

Citeste si: http://blog.hotelguru.ro/10-motive-pentru-care-oradea-merita-sa-fie-pe-lista-ta-de-destinatii/

Oradea, caci despre ea vobim, este numita capitala Art Nouveau a Romaniei datorita numarului impresionant de constructii ce apartin acestui stil si pot fi admirate pe strazile orasului. Suferind numeroase lucrari de reabilitare si reconstructie, atat centrul vechi al orasului cat si cetatea din Oradea au ajuns sa fie unele dintre cele mai cautate obiective turistice de pe plaiurile miotice de catre turistii romani si nu numai. Vrei sa ii faci si tu o vizita? Iata cum poti sa iti transformi vacanta in Oradea intr-un sejur de neuitat:

Pasul 1: Stai cel putin 3 zile. Stim ca te asteapta job-ul, scoala sau facultatea si ca ai atatea pe cap acasa, insa ar fi pacat sa nu ii acorzi acestei frumuseti macar 3 zile. Avand in vedere ca orasul este situat in extremitatea nord-vestica a tarii, trebuie sa iei in considerare si drumul pana la destinatie, care in unele cazuri poate sa ajunga si la 10-12 ore cu masina. Partea buna este ca exista alternative: poti incerca sa calatoresti cu trenul sau, de ce nu, chiar si cu avionul.

Odata ajuns acolo, asigura-te ca ai 3 zile (aproape) intregi dedicate explorarii. Plimba-te in voie printre stradutele centrului vechi, fotografiaza-te cu toate atractiile turistice din oras si asigura-te ca faci o vizita cetatii.

Pasul 2: Fa-ti o lista (de acasa) cu cele mai importante obiective turistice pe care vrei sa le vezi. Desi asta ar trebui sa fie o regula nescrisa valabila pentru orice vacanta, asigura-te ca nu pleci la drum spre Oradea inainte sa verifici care sunt obiectivele turistice pe care vrei sa le vezi.

In caz ca n-ai citit nimic inca despre Oradea si frumusetile ei arhitecturale, echipa HotelGuru.ro iti recomanda sa nu ratezi Palatul Ulmann, Casa Vago, Palatul Moskovits II, Palatul Deutsch, Palatul Fuchsl, Markovits Mathezer, Palatul Moskovits I, Palatul Apollo, Palatul Stern, Hotelul Astoria, Casa Darvas La Roche, Palatul Vulturul Negru, Palatul Stern, Palatul Sonnefeld si Casa Adorjan deoarecere aceste constructii sunt cele mai reprezentative cladiri ce apartin stilului Art Nouveau. Pe langa acestea, n-ar trebui sa ocolesti nici Complexul Baroc format din Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolica si Sirul Canonicilor, Biserica cu Luna – singura biserica din Europa cu un mecanism ce arata fazele lunii si Sinagoga Zion.

Ce-i mai bun e tot timpul lasat la urma si nici acest caz nu este vreo exceptie. Una dintre cele mai mari atractii ale orasului, Cetatea din Oradea, trebuie neaparat sa se afle in lista obiectivelor turistice pe care vrei sa le vizitezi. Faimoasa constructie este de o frumusete neasemuita si are atatea povesti sa iti spuna … asa ca n-ai niciun motiv sa o ocolesti.

Citeste si: Cetatea Oradea – detalii si sugestii de cazare in oras

Pasul 3: Intreaba un localnic care este recomandarea sa pentru un turist venit pentru prima data in oras. Nimeni nu cunoaste un loc mai bine decat localnicii. Oricate ghiduri si articole am citi, tot recomandarile venite din partea localnicilor sunt cele mai valoroase. Asadar, daca ai vizitat tot ce se afla in lista de mai sus si cauti un loc care sa fie “cireasa de pe tort” a acestei vacante, nu ezita sa intrebi un localnic.

Pasul 4: Nu pleca din Oradea pana nu ai gustat un gulas autentic. Orice vacanta este incompleta fara o masa traditionala cu preparate specifice zonei. Si cum Oradea se afla la “confluenta” intre cultura maghiara si cea romaneasca, unul dintre preparatele pe care trebuie sa te asiguri ca nu le ratezi este gulasul.

Pasul 5: Fa cat mai multe fotografii. Se zice ca o fotografie face cat o mie de cuvinte si poate sa mentina vie o amintire o viata, iar noi suntem intru totul de acord. Asigura-te ca fotografiezi fiecare cladire pe care o vizitezi si ca nu ratezi apusurile.

Acum ca totul este pus la punct, ti-a mai ramas de stabilit doar locul in care vrei sa innoptezi. Si aici, echipa HotelGuru.ro iti sare in ajutor si iti prezinta cinci sugestii ideale pentru un sejur pe cinste:

Vezi lista intreaga a unitatilor de cazare din Oradea pe HotelGuru.ro/Oradea.

*Preturile prezentate in acest articol corespund unei nopti de cazare din perioada 28-29 octombrie 2017 si sunt valabile astazi, 9 octombrie 2017.