De ce sa iti petreci un weekend in satele sasesti Viscri, Malancrav sau Crit?

Viscri -  unul dintre satele sasesti din TransilvaniaViscri, Crit si Malancrav. Trei localitati fermecatoare din inima Transilvaniei, care au adunat cele mai frumoase traditii si obiceiuri sasesti si – mai important – au reusit sa le pastreze in ciuda vremurilor moderne. Pentru toate acestea si pentru multe alte motive merita sa iti petreci un weekend intr-unul din aceste sate sasesti ori de cate ori ai la dispozitie doua-trei zile libere.

Multe dintre gospodariile localnicilor din Malancrav, Crit si Viscri sunt decorate simplu, dar cu foarte mult bun-gust. Mobilierul pictat manual in nuante de verde, rosu sau albastru, cu motive traditionale, te va binedispune inca de la intrare si-ti va da o stare de multumire si liniste sufleteasca. De fapt, de o astfel de atmosfera vei avea parte daca vei alege sa-ti petreci un weekend intr-unul din aceste trei sate de poveste: liniste si multumire sufleteasca. Doar sasii ramasi pe aceste meleaguri stiu cum reusesc sa aduca zambetele si relaxarea totala pe chipurile calatorilor. Vorba buna si blanda cu care esti intampinat, simplitatea lucrurilor si a mancarurilor taranesti, traditionale dar foarte sanatoase contribuie din plin la aceasta stare de spirit.

Ideea de comunitate bine inchegata razbate din orice colt al acestor satucuri: din bancutele de lemn construite in jurul copacilor cu umbra deasa, care aduna laolalta batranii si tinerii nu doar in zi de sarbatoare, ci ori de cate ori se simte nevoia de sporovaiala; din targurile organizate constant pentru a promova nu doar obiceiurile sasesti, ci si obiectele lucrate de localnici (de la gemuri, dulceturi si produse traditionale, pana la ciorapi de lana impletiti, covoare si obiecte de mobilier pictat manual).

La Viscri vei gasi destule pensiuni la care sa tragi pentru o noapte sau doua. Cu toate acestea, spre deosebire de alte localitati, aici nu trebuie sa tii minte nume, ci numere: la fel precum casele localnicilor, si pensiunile sunt numerotate, neexistand firme luminoase sau sigle pompoase. La Viscri, simplitatea bate viata moderna.

Iar la Malancrav ai ocazia sa dormi chiar intr-un conac. Pentru un tarif de 60 de euro pe noapte, poti sa inchiriezi o camera in Conacul Apafi, care a fost construit in secolul XV si a apartinut pe vremuri principelui Mihaly Apafi. Anterior, conacul a fost resedinta guvernatorului Transilvaniei, Michael Apafi. Peisajul rural si zona pitoreasca este ideala pentru turistii amatori de drumetii. In imediata apropiere a conacului este si o Biserica fortificata, renumita pentru frescele frumoase din interiorul sau, dar si pentru fortificatie.

De ce sa iti petreci un weekend in aceste sate sasesti? Pentru ca vei avea ocazia sa afli multe informatii interesante despre traditiile si obiceiurile sasesti din Transilvania (si chiar sa asisti la o parte din ele) in cadrul Festivalului Haferland. Ajuns la a treia editie, festivalul are loc la fiecare inceput de august in regiunea Haferland, care inseamna Tara Ovazului (in trecut, climatul ceva mai aspru al acestei regiuni permitea cultivarea ovazului). Festivalul se desfasoara in localitatile Saschiz, Crit, Roades, Fiser si Mesendorf.

Toate cele trei sate sasesti sunt ideale pentru o drumetie pe doua roti; cararile inguste si prafuite pe alocuri sunt pline de farmec, iar peisajul oferit de casutele sasesti, micute, intime si cochete, cu flori la poarta, iti vor bucura intreaga zi. Zona este superba si veti gasi multe trasee amenajate prin padure sau pe dealurile inverzite.

Dintre toate satele sasesti, la Malancrav vei gasi cea mai numeroasa comunitate saseasca din Transilvania. Si daca te numeri printre norocosi, poate vei avea ocazia sa il zaresti calare chiar pe Printul Charles al Marii Britanii, care detine multe proprietati la Malancrav si Viscri.

Intreaga Transilvanie este presarata cu biserici si cetati fortificate, insa Biserica de la Malancrav este deosebita. Picturile murale care impodobesc interiorul bisericii fac parte dintr-un ansamblu de pictura gotica din secolul XIV foarte bine pastrat; este vorba de scenele pictate pe peretele nordic, intrucat celelalte au fost distruse in toata aceasta perioada de timp. Dar nu trebuie sa va faceti griji: puteti sa cumparati de la intrare pliante in care veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a intelege scenele pictate.

Pentru cazare, intra aici!