Esti pasionat de film? Nu rata Les films de Cannes a Bucarest!

festival-de-film-foto-mammut-vision

Mammut Vision / Shutterstock.com

Daca te numeri printre pasionatii de film, atunci in a doua jumatate a lunii octombrie sigur te vei simti ca in Paradis, pentru ca intre 14 si 23 octombrie va avea loc a saptea editie a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest! Timp de zece zile vei putea viziona o multime de filme selectate din cele prezentate anul acesta la Festivalul de film de la Cannes, asa ca merita sa citesti articolul de mai jos in care iti vom da toate detaliile de care ai nevoie.

Initiat in 2010 de regizorul Cristian Mungiu si avand sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes – Thierry Fremaux, festivalul a inregistrat in 2015 peste 15.000 de spectatori (multe filme au rulat cu casa inchisa). Astazi este unul dintre cele mai mari evenimente culturale ale Capitalei, lucru care a dus la extinderea sa cu alte trei editii locale, organizate in cele mai mari orase din tara: Cluj, Timisoara si Iasi.

Editia din acest an va fi mult mai extinsa si in ceea ce priveste numarul de filme care vor rula, spun organizatorii (Asociatia Cinemascop si Voodoo Films); selectia de la Bucuresti va numara peste 100 de filme alese dintre cele care au participat anul acesta la Festivalul de la Cannes. Filmele vor putea fi vizionate la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Sala Auditorium a Muzeului National de Arta din Bucuresti si Cinema Muzeul Taranului. Programul il gasesti pe pagina www.fimedefestival.ro , iar biletele poti sa le procuri de pe eventbook.ro.

Cat costa biletele la festival

Exista doua tipuri de tarife: 10 lei, respectiv 15 lei
Organizatorii pun la dispozitia cinefililor oferte speciale. Astfel, pentru 6 bilete achizitionate la acelasi cinematograf se ofera o reducere de 20% din pretul total al biletelor, iar pentru 10 bilete achizitionate la orice sala si orice film(cu exceptia proiectiilor de la Cinema Muzeul Taranului) se ofera reducere de 20% din pretul total al biletelor.

Timp de zece zile vei putea participa la acest maraton cu filme castigatoare ale trofeelor Palme d’Or, Leul de Aur si Ursul de Aur, dar si premiere romanesti realizate de Radu Jude (“Inimi cicatrizate”), Nae Caranfil (“6,9 pe scara Richter”), Igor Cobileanski (“Afacerea Est”) si Adrian Sitaru (“Fixeur”).

A doua zi de festival, 15 octombrie, a fost declarata Ziua de Aur; atunci vei putea viziona la CinemaPRO filmele care au fost premiate cu cele mai importante trei premii la festivalurile internationale. Este vorba de “The Woman Who Left” – care a primit trofeul Leul de Aur la Festivalul de film de la Venetia, “Fire at Sea” – filmul-documentar care a primit Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin si “I, Daniel Blake” – proiectia care a primit trofeul Palme d’Or anul acesta.

Pe 20 octombrie ai ocazia sa-l vezi pe Olivier Assayas, unul din marii regizori francezi, care va fi prezent la Bucuresti cu ocazia acestui festival. Noul sau film “Personal Shopper” va rula pe 20 octombrie la Sala Auditorium a Muzeului de Arta al Romaniei (MNAR – ora 20:45). Filmul a fost premiat pentru regie la festivalul de la Cannes. Assayas va sustine apoi pe 21 octombrie, la ora 11:00, un masterclass la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale” (intrarea va fi libera), urmat de derularea a trei dintre proiectiile sale celebre: “L’Eau froide” (1994), “Demonlover” (2002) si “L’Heure d’ete” (2008).

Alaturi de Olivier Assayas, pe lista invitatilor Les Films de Cannes a Bucarest figureaza cineastul francez Alain Guiraudie, regizoarea, scenarista si producatoarea germana de film Maren Ade, criticul de film Pascal Merigeau, regizorul israelian Eran Kolirin, Mehmet Can Mertoglu, Juho Kuosmanen, criticul polonez Michal Olszczyk, Ilene Feldman, Richard Cook, Georg Georgi si Avy Kaufman.

Ce faci daca nu esti din Bucuresti si nici nu ai cum sa ajungi in oras in aceasta perioada? Nu trebuie sa te alarmezi, pentru ca vor exista inca trei editii locale, organizare la Cluj, Timisoara si Iasi. Este adevarat, editiile locale vor fi de scurta durata, dar chiar si asa merita sa le vezi.
Editia de Cluj a festivalului va avea loc in perioada 14-16 octombrie
Editia de Timisoara va avea loc in perioada 21-22 octombrie
Editia de Iasi se va desfasura in perioada 28-29 octombrie

Cauti cazare? Intra aici!