Frumusetile parcului National Retezat

Sursa foto: Mikadun/Shutterstock.com

Tara noastra ascunde o multime de bijuterii naturale, care iti pot taia rasuflarea ori de cate ori le descoperi. Una dintre aceste bijuterii este Parcul National Retezat, care ascunde flora, fauna si peisaje impresionante. Situat pe o suprafata de 54400 ha, parcul isi desfasoara maretia intre 800 si 2509 metri altitudine.

Creat in 1935, acest parc are rolul de a proteja elemente naturale pe cale de disparitie, dar si rol turistic.

Turistii care ajung aici vor descoperi o zona salbatica, extrem de frumoasa. Din dorinta de a se tine departe turismul de masa, aici nu exista telecabine, telescaune sau foarte multe unitati de cazare.

Flora si fauna din Retezat

Daca alegi sa pleci in drumetii in Parcul National Retezat, te vei bucura sa descoperi o multime de specii de animale si de plante. Exista nu mai putin de 90 de plante specifice doar Carpatilor, dar si 55 de specii de mamifere, dintre care 22 sunt ocrotite de lege. Este unul dintre putinele locuri din lume in care pot fi descoperite caprele negre sau pisicile salbatice.

Pe traseele turistice se contureaza si 80 de lacuri glaciare, care reprezinta 40% din totalul de lacuri de pe teritoriul Romaniei.

Multumita varietatii de animale si de plante, parcul este vizitat de foarte multi turisti straini si este in cursa pentru a deveni una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii.

Cum se poate ajunge in parc si ce se poate vedea in jurul acestuia?

Exista mai multe variante prin care se poate ajunge in parcul national Retezat. Poti opta pentru acesul din Depresiunea Hategului sau petru accesul din Valea Jiului. In ceea ce priveste obiectivele turistice din jurul parcului, daca ai reusit sa parcurgi cateva trasee si iti doresti si altceva, zona ofera o multime de monumente interesante, de obiective naturale si de muzee:

  • Castelul Corvinilor. Este unul dintre cele mai impresionante castele din Estul Europei, cu o istorie de peste 400 de ani si un farmec aparte. Acesta domina orasul Hunedoara si este construit pe baza unor legende remarcabile.
  • Cetatea Devei. Orasul Deva este si el strajuit de o constructie impresionanta, insa de data aceasta este vorba despre o cetate. Vizita ei poate sa ofere un punct excelent pentru o vedere asupra intregii localitati si poate sa imbogateasca cunostintele istorice despre Romania.
  • Pestera Bolii. Foarte aproape de Parcul National Retezat, Pestera Bolii este un loc atractiv, in care turistii pot descoperi cateva camere foarte interesante. Aici se tin adeseori concerte, datorita sonorizarii perfecte.
  • Ruinele romane de la Sarmisegetuza. Este un alt loc in care istoria contureaza imagini deosebite si in care turistii pot invata foarte multe despre ceea ce s-a intamplat de-a lungul timpului pe meleagurile noastre.

Locurile din jurul Parcului National Retezat ascund biserici, cetati, turnuri si orase foarte primitoare. Fara doar si plate, cei care ajung in zona vor ramane incantati si se vor bucura din plin de peisaje, de ospitalitatea oamenilor si de experiente, care sunt greu de cuprins in cateva randuri de text, insa pot fi insusite cu o placere deosebita odata ce sunt descoperite.

Daca ti-am facut pofta de o calatorie, te indrumam spre www.travelminit.ro

Calatorie placuta!