Arad – ce sa facem o zi in acest oras

AradLa doar 30 de km de granita cu Ungaria, Aradul este un oras prin care multi trec dar prea putini se opresc sa il admire. Punct excelent de odihna inainte de iesirea din tara sau la intoarcerea dintr-un drum prin Europa, Aradul iese in evidenta prin arhitectura, atmosfera cosmopolita si ospitalitatea localnicilor.

Ce se poate vedea intr-o zi in Arad

Biserica Rosie

  • Locatie: B-dul Revolutiei nr. 61

O vizita in Arad, fie ea cat de scurta, trebuie sa cuprinda turul celor 3 biserici de o frumusete exceptionala insirate de-a lungul bulevardului Revolutiei, in zona centrala a orasului. Biserica Evanghelica este cunoscuta sub numele de Biserica Rosie datorita finisajului sau exterior deosebit, realizat din caramida. Ridicata in anul 1906 in stil neogotic, biserica atrage invariabil ochii trecatorilor, impunandu-se ca un monument de o frumusete exceptionala si o valoare arhitecturala incontestabila. Interiorul bisericii este renovat, iar detaliile vitraliilor de deasupra altarului sunt de exceptie. In biserica exista inclusiv o orga electropneumatica. Turnul bisericii ajunge la o inaltime de 46 de metri.

Biserica Rosie poate fi vizitata de marti pana sambata in diverse intervale orare, in functie de ziua aleasa pentru vizitare. Intervalul cel mai sigur este intre 9:00 si 11:00.

Biserica Sf. Anton de Padova

  • Locatie: B-dul Revolutiei nr. 96A

Construita cu doar 4 ani mai devreme decat Biserica Rosie, Biserica Romano-Catolica din Arad se impune in peisaj datorita bogatiei detaliilor fatadei lucrate in stil renascentist. Deasupra intrarii boltite se afla o copie de exceptie a operei lui Michelangelo, “Pieta”, lucrata in marmura alba. Cupola bisericii ajunge la 56 de metri inaltime, iar detaliile interioare nu palesc in fata celor exterioare. Cu vitralii lucrate in detaliu exceptional, statuete realiste ale mantuitorului si fecioarei Maria, dar si una dintre cele mai deosebite orgi din intreaga zona, Biserica Sf. Anton este un obiectiv turistic ce foarte rar lipseste din itinerariul celor care aleg sa petreaca o zi in Arad.

Biserica poate fi vizitata doar in zilele de marti, intre 9:00 si 16:00.

Catedrala Ortodoxa Sf Ioan Botezatorul

  • Locatie: B-dul Revolutiei/Calea Iuliu Maniu

Cea mai veche dintre cele 3 edificii de cult ce se fac remarcate cu usurinta la o plimbare pe bulevardul Revolutiei, Catedrala Ortodoxa din Arad a fost construita intre anii 1862 si 1865. Biserica, ce a servit drept Catedrala a episcopiei pana la constructia noii Catedrale in anul 2009, este construita in stil baroc, cu doua turnuri gemene, fiecare prevazute cu orologii pe toate laturile. Frescele din interior sunt pictate in stil bizantin si apartin pictorului Eremia Profeta, fiind considerate unele dintre cele mai deosebite fresce din aceasta zona.

Catedrala poate fi vizitata de luni pana duminica intre 10:00 si 19:00.

Parcul Reconcilierii

  • Locatie: Str. Varful cu Dor

O oprire perfecta pentru orice turist ce intentioneaza sa isi continue drumul mai departe de granita, Parcul Reconcilierii este un simbol al prieteniei romano-maghiare, reflectand perfect intreaga atmosfera a orasului, unde cultura minoritatilor se imbina armonios dand Aradului un aer aparte, greu de descoperit in alte locuri din tara. Parcul se remarca prin diversele grupuri statuare, unele cu o istorie interesanta si complicata, veche de secole. Tot in Parcul Reconcilierii, locul ideal pentru o plimbare linistita dupa masa de pranz la unul dintre restaurantele cu mancare traditionala din oras, se ridica si un arc de triumf cu o inaltime de 9 metri.

Palatul Cultural

  • Locatie: Piata George Enescu, nr. 1

Palatul Cultural este unul dintre punctele de interes ale orasului pentru iubitorii stilului arhitectural complex al anilor 1900. Finalizata in anul 1913, constructia arhitectului Szantay Laszlo este o combinatie intre stilurile clasic, renascentist, gotic si baroc, cu ferestre in stil nouveau-art. Interiorul este renovat integral relativ recent, iar fresca acestuia este poleita cu foita de aur. Bolta este pictata pentru a imita un observator astronomic cu sistemul solar si cometa Haley. In incinta palatului isi au sediul Filarmonica, Muzeul de Stiinte ale Naturii si Muzeul de Istorie din Arad.

Programul de vizitare depinde de institutia vizitata din cadrul Palatului de Cultura.

Turnul de Apa

  • Locatie: Gradina Mare

Turnul de Apa din Arad, construit cu scopul de a deservi orasul cu apa potabila si restaurat complet in perioada interbelica, serveste astazi drept spatiu expozitional ce se intinde pe 5 nivele. Una dintre expozitiile permanente are ca tema principala apa, iar celelalte expozitii sunt dedicate in general artei plastice, cu ultimele etaje dedicate pompierilor din oras si vechiului bazin de apa de 400 de tone ce poate fi vizitat cu ajutorul unei scari interioare.

Cetatea Arad

  • Locatie: strada Eugen Popa

Unul dintre cele mai importante monumente istorice din tara, Cetatea Aradului a fost ridicata in secolul XVII, iar in perioada sa de glorie era considerata una dintre cele mai impresionante fortificatii militare din intreaga Europa Centrala si de Sud Est. Cetatea a fost construita in forma de dubla stea cu 7 colturi ale caror forma se mai vede inca perfect la o survolare aeriana a zonei. Cetatea se afla in administrarea domeniului public al Municipiului Arad si este in proiect de restaurare si modernizare. In momentul actual, aceasta poate fi vizitata doar din exterior, unde turistii pot observa ruinele zidurilor cetatii. In interior urmeaza sa fie deschise publicului in viitorul cel mai apropiat Corpul Comandamentului, Corpul Garzii si Biserica Catolica.