Miercurea Ciuc – ghid de oras

Miercurea CiucDaca ai ales sa mergi in aceasta luna in judetul Harghita – sau in “secuime”, cum i se mai spune – nu ezita sa vizitezi orasul-resedinta, Miercurea Ciuc. Stii de unde ii vine denumirea? In primul rand, de la targurile organizate in fiecare miercuri in oras si apoi de la numele depresiunii in care se afla: Depresiunea Ciucului.

Inconjurat de Muntii Harghitei si de Muntii Ciucului, orasul te va impresiona cu peisajele sale incantatoare, aerul curat oferit de padurile de molid care-l inconjoara si obiectivele interesante pe care poti sa le vizitezi. Si inca un motiv deloc de neglijat: vara, cand temperaturile urca “fara jena” in marile orase, la Miercurea Ciuc se poate respira linistit, temperaturile nu prea depasesc 20 si un pic de grade. Nu degeaba i se spune “orasul hocheiului pe gheata”!

Iata cateva sugestii despre cum ti-ai putea petrece cateva zile in Miercurea Ciuc.

Cum ajungi la Miercurea Ciuc

Cu masina:

Daca esti din Bucuresti, vei avea de parcurs 266 km pana in Miercurea Ciuc, urmand urmatorul traseu: Bucuresti – Ploiesti – Brasov – Baile Tusnad – Miercurea Ciuc.

Din Brasov vei avea mult mai putini kilometri de mers, pe acelasi traseu: doar 100 km.

Din Timisoara insa, distanta este ceva mai mare, 471 km, dar traseul trece prin cateva dintre cele mai frumoase zone din tara: Timisoara – Lugoj – Deva – Sebes – Sibiu – Medias – Sighisoara – Odorheiu Secuiesc – Miercurea Ciuc.

Unde sa te cazezi in Miercurea Ciuc

Pensiunea-restaurant Vardomb, Miercurea Ciuc

Amplasata intr-o zona pitoreasca a orasului, la doar 3 km distanta de centru, pensiunea beneficiaza de o panorama minunata. Pe de alta parte, dispunerea sa geografica ofera ocazia organizarii unor drumetii in Muntii Ciucului sau spre izvoarele de apa minerala din imprejurimi.

Locatia ofera 10 camere duble dotate cu balcon, baie proprie cu dus si TV cu program satelit. La parterul pensiunii exista si un restaurant cu terasa – specialitatea casei este supa ángáds-ábur cu churut (o specialitate armeana servita in tinutul secuiesc).

Tarif: 130 de lei/noapte camera dubla, cu mic dejun

Casa de oaspeti Csatalak Csíkszereda, Miercurea Ciuc

Micuta pensiune Csatalak Csíkszereda din Miercurea Ciuc ofera cazare in trei camere placut mobilate si confortabile. Locatia este foarte indicata familiilor cu copii, pentru acestia existand servicii child – friendly. Camerele au paturi duble, internet si baie comuna.

Tarif: 80 de lei/noapte camera dubla, fara mic dejun

Apartman Hilcon Studio Deluxe, Miercurea Ciuc

Studioul este situat la mai putin de 3 minute de centrul orasului si la foarte mica distanta de gara. Complet echipat si mobilat, spatiul de cazare dispune de internet WiFi, TV program satelit, bucatarie complet echipata (cuptor cu microunde, frigider, cafetiera, prajitor de paine, plita electrica), baie privata cu cada si articole de toaleta gratuite.

Tarif: 110 lei apartament/noapte fara masa

*Nota: tarifele sunt valabile pentru 29 – 30 august 2015.

Ce poti sa vizitezi in Miercurea Ciuc

Orasul are multe monumente istorice, biserici vechi, cladiri si statui remarcabile, insa cateva dintre ele sunt un “must”. Nu poti sa spui ca ai vizitat orasul Miercurea Ciuc daca nu le-ai trecut in revista. Asa ca iti vindem un pont: nu rata sub nicio forma Cladirea Vigado, Muzeul Secuiesc al Ciucului,

Muzeul Secuiesc al Ciucului

Institutia de astazi a luat fiinta in 1950, insa istoria sa este mult mai veche – dateaza din secolul 19, de pe vremea cand Imre Tivai Nagy a infiintat Asociatia Muzeului Secuiesc al Ciucului (9 ianuarie 1876). Cu toate acestea, muzeul de astazi pastreaza si materialul expozitional din acele timpuri, precum si colectia liceului catolic.

In 1954, Muzeul Secuiesc al Ciucului avea 17 sali si 954 de obiecte de patrimoniu. Ulterior, sub egida muzeului au fost publicate cateva anuare, in ciuda restrictiilor regimului comunist, iar biblioteca franciscana (proaspat nationalizata) a intrat in posesia muzeului in 1961.

Muzeul a fost mutat in cladirea Castelului Mikó sub conducerea lui Pál János, timp in care a fost restaurat si s-a imbogatit cu inca o galerie: Galeria Nagy Imre de la Jigodin. In 1985, Consiliul Judetean Harghita a decis ca muzeele din Miercurea Ciuc, Cristuru Secuiesc, Odorheiu Secuiesc si Gheorgheni sa fie unificate sub denumirea “Complexul Muzeal Judetean Harghita”.

In cadrul muzeului poti vizita expozitia etnografica “Trecerea timpului in Ciuc – Scene din viata populara de toate zilele”. Expozitia prezinta traiul taranesc din perioada secolelor XIX  XX, atelierele mestesugurilor de prelucrarea lemnului (dulgheri, tamplari, rotari), uneltele agricole ale gospodarilor si stilul vietii rurale.

Cladirea Vigado

O intalnesti la coltul strazilor Petöfi Sándor si Körösi Csoma Sándor. Construita in stil secesionist la 1904, cladirea Vigado a reprezentat in timp sediul multor banci, restaurante, sali de jocuri si spatiu pentru dezvoltarea multor activitati. In prezent, cladirea apartine Consiliului Local al municipiului si a intrat intr-un amplu proiect de reabilitare.

Castelul Miko

Cel mai important monument al orasului este insa Castelul Miko, construit in stilul renasterii tarzii de catre Ferenc Hidvegi Miko (1631), un consilier al principelui Gabriel Bethlen, care i l-a lasat mostenire lui Miko Jozsef si ulterior lui Damokos Tamas, judele suprem al scaunului Ciuc.

Constructia are o geometrie regulata si bastioane italienesti, functionand pana in 1764 drept cazarma a trupelor imperiale, inaintea reorganizarii regimentelor secuiesti. Restaurat in totalitate in 1970, castelul Miko a devenit sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului. Astfel, istoria de 400 de ani a orasului poate fi vazuta in imagini si documente foarte bine documentate, a caror veridicitate este intarita de obiectele descoperite de arheologi in timpul lucrarilor de restaurare.

Unde sa mananci in Miercurea Ciuc

Restaurantul Gambrinus este amplasat intr-o zona linistita si pitoreasca a orasului Miercurea Ciuc, fiind recunoscut drept o locatie veritabila a specialitatilor culinare unguresti. Remarcabila este terasa in aer liber in care sunt gatite preparatele culinare, dar si interiorul restaurantului, care reprezinta o adevarata sursa de inspiratie pentru cei care vor sa cunoasca traditiile secuiesti.

Daca ajungi la acest restaurant, merita sa incerci gulasul unguresc la ceaun, emblema bucatariei maghiare din timpul Imperiului Habsburgic. La Gambrinus, gulasul este facut dupa o reteta traditionala, din pulpa de vita, cartofi, paprika dulce si iute, smantana, ardei iuti si…cateva ingrediente secrete.