O zi la Curtea de Arges – fosta capitala a Tarii Romanesti

Manastirea Curtea de ArgesFosta capitala a Tarii Romanesti si municipiu al judetului Arges din Muntenia, Curtea de Arges pastreaza si astazi aura unui oras in care s-a scris istorie, un oras ce si-a castigat pentru totdeauna locul pe lista celor mai de pret comori ale tari. In Curtea de Arges, oras asezat la 450 de metri peste nivelul marii intr-o depresiune colinara, natura vegheaza si protejeaza aceste locuri de legenda vechi de secole. Este unul dintre cele mai bogate locuri din Muntenia in materie de mostenire cultural-istorica, un oras frumos, un oras ce asteapta sa isi spuna povestea calatorilor ce vin sa il descopere.

Cum se ajunge la Curtea de Arges

Drumul din Bucuresti catre Curtea de Arges este unul usor accesibil celor care dispun de masina proprie, distanta fiind de doar 153 de kilometri si putand fi parcursa in putin peste o ora si jumatate datorita faptului ca pana la Pitesti se merge pe A1 in conditii excelente. Se merge apoi pe DN7C pana la destinatie.

Cu cat ne apropiem de Curtea de Arges, in mod special daca se vine dinspre Campulung si nu dinspre Capitala drumurile incep din pacate sa fie proaste si pline de gropi, o realitate trista pentru un oras cu un asemenea potential turistic.

Curtea de Arges este un loc de istorie, un loc de legende, un loc linistit, frumos si curat care merita aventura si scurtul slalom printre gropi pentru o vizita de o zi.

Datorita distantei mici fata de capitala, o zi la Curtea de Arges este o idee perfecta de iesire intr-o zi de sambata sau duminica.

Cazare la Curtea de Arges

Datorita asezarii sale excelente orasul este si un loc perfect de start pentru o zi petrecuta pe Transfagarasan ori la lacul de acumulare Vidraru. Astfel, pentru cei care aleg sa isi prelungeasca iesirea de weekend cu vizite in cateva dintre superbele obiective turistice din imprejurimile orasului, exista numeroase optiuni de cazare in Curtea de Arges gata sa acomodeze turisti indiferent de buget.

Fiind un oras turistic, Curtea de Arges dispune de un numar mare de unitati de cazare diverse ca incadrare in categoria de stele si ca locatie. Hotelurile si pensiunile din centru de 3 si 4 stele sunt ideale pentru cei care prefera luxul, confortul si explorarea mediului urban, iar pensiunile asezate in zonele marginase sunt mult mai linistite si ideale pentru relaxare.

Pranzul la Curtea de Arges

In functie de ora la care se pleaca inspre Curtea de Arges este posibil ca pranzul sa fie prima prioritate inainte de explorarea numeroaselor obiective turistice din oras.

Cele mai renumite restaurante din Curtea de Arges sunt strategic amplasate chiar in zonele in care se afla cele mai multe obiective turistice astfel ca masa poate fi luata in liniste fara a face un detur prea mare de la traseul stabilit initial.

Spre exemplu, restaurantul Domnesc de pe Bd Basarabilor 106 este un loc ideal pentru a intra in atmosfera orasului si a gusta din bucatele traditionale romanesti specifice zonei intr-un cadru elegant. Un pranz aici este excelent pentru recapatarea fortelor inainte de a porni in explorare. Restaurantul se afla pe lista monumentelor istorice din oras si este amplasat in imediata apropiere a bisericii manastirii Curtea de Arges si a fantanii lui Manole.

Plimbare prin Curtea de Arges

Curtea de Arges este unul dintre acele orase in care poti petrece cateva zile plimbandu-te pe strazi fara a regreta nici un moment ratacirea. Pentru a putea vedea intr-o singura zi tot ce are de oferit orasul, obiectivele turistice trebuie marcate atent pe harta pentru a stabili un traseu ce permite vizitarea cat mai multor dintre acestea intr-un timp relativ scurt.

Pe de alta parte, daca timpul o permite recomandam cel putin doua zile la Curtea de Arges pentru a putea explora locurile pe indelete si a intra cu adevarat in atmosfera de legenda de pe strazile orasului.

1. Manastirea Curtea de Arges

Biserica Manastirii Curtea de Arges ctitorita intre anii 1512 si 1517 de catre Neagoe Basarab este loc de legenda, de pelerinaj, centru cultural-istoric si necropola regala ce adaposteste mormintele lui Carol I si a Elizabetei, al lui Carol al II-lea si a l lui Ferdinand si Maria.

Legenda mesterului Manole devenita unul dintre miturile fundamentale romanesti, mitul jertfei umane si-a lasat puternic amprenta asupra modului in care este perceput acest important lacas de cult din secolul al XVI-lea. Legenda raspandita si peste hotare aduce anual un numar impresionant de turisti dornici sa descopere locul in care Ana, frumoasa sotie a mesterului Manole a fost zidita in zidul bisericii.

Manastirea ce poarta hramul Adormirii Maicii Domnului este in prezent manastire de calugari si este inclusa pe lista monumentelor istorice din Romania.

2. Fantana lui Manole

La doar 100 de metri departare de biserica Manastirii se afla Fantana lui Manole, loc in care legenda manastirii si a mesterului fortat sa isi zideasca nevasta isi gaseste finalul tragic. Lasat pe zidurile manastirii dupa ce aceasta a fost finalizata pentru a nu putea construi alta mai frumoasa, legenda spune ca Manole si-a construit aripi din sindrila, iar in locul in care zborul acestuia i-a fost frant a aparut fantana. Conform traditiei cele 3 ape ale fantanii curg in ordine pentru fericire, sanatate si noroc.

3. Curtea Domneasca

In centrul orasului Curtea de Arges, vechea Capitala a Tarii Romanesti pot fi vizitate ruinele Curtii Domnesti cladite in secolul al XIII. Astazi raman doar cateva ziduri si formatiuni de piatra ale celor doua pivnite din casele domnesti descoperite in urma sapaturilor arheologice care au confirmat ca acestea apartin locuintelor lui Neagoe Basarab si al lui Basarab I.

Ruinele din centrul orasului pot fi vizitate intre orele 8:00 si 18:00.

4. Muzeul Municipal

Pentru a intelege mai bine bogata istorie a acestui frumos oras, o vizita in curtea de Arges nu trebuie sa se incheie fara a intra in cladirea muzeului municipal de langa parcul San Nicoara. Muzeul impartit pe 7 sali ce corespund diverselor epoci istorice expune peste 12.000 de piese de o imensa valoare cultural istorica printre care inele, sigilii, sabii, numismatica dacica bizantina si medievala, dar si documente si portrete ale voievozilor din Arges.

5. Barajul si Lacul de acumulare Vidraru

Daca timpul o permite, merita facut un detur la dus sau la intoarcere inspre barajul si lacul de acumulare Vidraru. Barajul construit in anul 1965 formeaza un pitoresc lac de acumulare, un loc in care se poate lua masa in aer liber sub forma unui picnic la iarba verde, se poate pescui sau se pot petrece pur si simplu cateva zeci de minute de liniste si relaxare.

Turistii care hotarasc sa faca drumul pana la Vidraru sunt sfatuiti sa nu isi uite aparatul acasa, peisajul este superb, barajul impresionant, iar statuia metalica a electricitatii construita de Constantin Popovici este ceva cu adevarat inedit.