Situată în localitatea cu același nume, în județul Vâlcea, Salina Ocnele Mari este una dintre cele mai mari atracții turistice din sudul României și, totodată, unul dintre cele mai complexe centre terapeutice cu aerosoli salini din România.
Întinsă pe o suprafață de circa 10 000 de metri pătrați și înfrumusețată cu un decor ce pare a fi desprins din povești, salina este vizitată de sute de turiști în fiecare zi, oferindu-le o mulțime de surprize încântătoare: locuri unde pot savura un ceai cald sau un vin fiert, magazine de suveniruri tradiționale, încăperi amenajate în stil rustic pentru servirea mesei, o bisericuța realizată din sare, terenuri de fotbal, baschet și de tenis, mese de biliard și, desigur, locuri de joacă pentru copiii mici.
Obiective turistice care pot fi vizitate la Ocnele Mari
Fagul Miului
Legenda spune că Miu Haiducu, fiul unui pandur din oastea lui Tudor Vladimirescu, ieșea la prădat în târgurile de la Horezu, Muiereasca sau la Crâșmă lui Ilie Chioru, iar după fiecare lovitură se refugia în zona Ocnelor Mari, unde se ascundea în scorbura unui fag bătrân dintr-o pădure aflată în zona. Legenda se păstrează și astăzi orice localnic îți poate arăta drumul spre Fagul Miului- care încă există, drumul până la el fiind o adevărată încântare.
Evantaiul
„Evantaiul” este o formațiune geologică din tuf cretacic (roci calcaroase) de culoare albă, care se profilează deasupra pădurii de pe unul din dealurile care împrejmuiesc Ocnele Mari. Această formațiune geologică a constituit motivația declarării zonei din jurul sau rezervație naturală.
Castrul roman Buridava
Castrul roman Buridava este situat în zona suburbanã Stolniceni a municipiului Râmnicu Vâlcea.
Castrul a fost construit în jurul anului 103, dupã primul rãzboi dintre daci si romani, pe amplasamentul unei foste tabere militare de corturi.
Castrul era dotat inclusiv cu bãi termale, descoperite prin anii 1950. Terma romanã, singura constructie descoperitã pânã acum din castrul roman de la Buridava, va fi restauratã.
În zona cetãtii Buridavei a fost descoperitã o necropolã unde s-au gãsit diferite obiecte cu valoare arheologicã precum: ulcioare, cesti si blide din lut ars si un mare depozit subteran de cereale, construit în tuful calcaros al dealului.
Situl arheologic de la Buridava este inclus în Lista monumentelor istorice 2004 din Judetul Vâlcea la Nr. Crt. 182, Cod lmi 2004: vl-i-s-a-09580 ca: „Buridava Romanã” sec. II – III.
Citește și: 3 locuri de vizitat în apropiere de Delta Dunării
Cum se poate ajunge la Salina Ocnele Mari
Situată la doar 12 kilometri depărtare de municipiul Râmnicu Vâlcea, la localitatea Ocnele Mari se poate ajunge folosind drumul DN67. Din Ocnele Mari, pentru a intra în salină în subteran, se ia un microbuz pentru turiști, cu care se merge circa 30 de minute. Microbuzul va parcurge din intrarea în salina până în zona turistică circa 10 minute.
Costul unui bilet pentru adulți este de 20 de lei în timpul săptămânii și de 22 de lei în weekend. Pentru elevi/studenți/copii, biletul de intrare este de 15 lei în fiecare zi, iar pentru pensionari este de 16 lei în timpul săptămânii și de 17 lei în weekend.
Există, de asemenea, abonamente de minim 7 zile consecutive pentru persoanele care vin la salină în scopuri terapeutice. Prețurile abonamentelor sunt următoarele: 17 lei/zi pentru adulți, 12 lei/zi pentru copii și de 14 lei/zi pentru pensionari.
De ce este benefică terapia cu aerosoli salini pentru organism?
În principal, aerosolii salini inhalati de pacienți sunt benefici pentru tratarea bolilor respiratorii. Acești aerosoli sunt, mai exact, niște particule de ordin microscopic ce se găsesc în suspensie în mediul gazos. Aceștia sunt inhalati de către pacient atât pe cale nazală, cât și pe gură. Aerosolii mai mari, cu dimensiuni de 0,5-0,9 microni, se depun în cavitatea bucală, în cavitățile nazale și în faringe, în timp ce aerosolii mici, cu dimensiuni de 0,1-0,5 microni, ajung în laringe și plămâni, mai exact în bronhiole și în alveolele pulmonare. Atunci, ei sunt absorbiți de către fiecare organ în parte, îi dezinfectează, favorizează fluidizarea mucoaselor, stimulează eliminarea toxinelor din organism, regenerează membranele celulelor, coboară PH-ul în zonele organelor de respirație și elimină factorii iritanți.
Pe de altă parte, salina ar trebui să fie evitată de persoanele care suferă de următoarele afecțiuni: cancer bronho-pulmonar, hipertensiune arterială de gradul II sau III, tuberculoză pulmonară, cardiopatie cronică ischemică, boală BASEDOW, diferite boli infecto-contagioase, micoze pulmonare, angină pectorală și epilepsie. De asemenea, femeile gravide nu ar trebui să ia contact cu aerosolii salini.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.