Parcul National Calimani – o oaza de liniste in nordul Romaniei

muntii-calimani-foto-florin-gabriel

Florin Gabriel / Shutterstock.com

In nordul tarii, la aproape 25 de kilometri de Vatra Dornei (o statiune excelenta pentru practicarea sporturilor de iarna), este Parcul National Calimani, unic in lume datorita reliefului, florei, faunei si climei sale. Astazi iti vom prezenta, in cateva cuvinte, acest parc natural minunat din muntii Calimani si iti vom spune ce poti sa vizitezi in jurul sau si cum ti-ai putea petrece timpul liber intr-un mod cat mai placut.

Parcul National Calimani, unic in lume

Un parc natural constituit in mare masura din munti vulcanici este o raritate, insa aceasta raritate exista si se numeste Parcul Natural Calimani. Situat in nordul tarii si acoperind 24.000 de hectare care se intind pe raza a patru judete (Mures, Bistrita-Nasaud, Harghita si Suceava), parcul este o adevarata oaza de liniste si vegetatie rara, in care descoperi la orice pas cate-o minune a naturii.

Peisaje impresionante care te lasa mut de uimire, existenta celui mai mare crater vulcanic din tara (al carui diametru atinge aproape 10 kilometri), fauna bogata si selecta (cocosul de mesteacan este un locatar nelipsit al parcului), flora deosebita din care nu lipsesc bujorul romanesc de munte, zambrul si jneapanul, precum si relieful deosebit au facut ca aceasta zona sa fie declarata arie protejata inca din anul 2003.

Alaturi de crestele dantelate ale Pietrelor Rosii, in Parcul National Calimani sunt numeroase masive muntoase, printre care Muntele Lucaciu (1778m), Muntele 12 Apostoli (1760m), Muntele Harghita (1800m) si Pietrosul Calimanului (2100m), ca sa amintim aici doar cateva dintre ele.

Parcul National Calimani este impartit in trei zone mari: Rezervatia Stiintifica de Jnepenis, Rezervatia Lacul Iezer din Calimani si Rezervatia geologica 12 Apostoli. Intregul ecosistem asigura prezenta a peste 800 de specii de plante, peste 100 de specii de pasari (printre care brumarita alpina, mierla gulerata, eretele vanat, soimul calator, uliul porumbar, corbul, pietrarul, brumarita de padure, codrosul si pantarusul), aproape 90 de specii de licheni si o multime de vietuitoare vertebrate si nevertebrate (vipera, soparla cenusie, salamandra, naparca, sarpele de alun, cocosul de munte, liliacul bicolor, mistretul, cerbul, caprioara si parsul comun).

Poti sa te plimbi ore in sir prin padurile de fag si arbori de zambru si sa nu te saturi de verdele, galbenul si rosu-ruginiul care ti se astern in fata ochilor.

Ce atractii turistice exista in Parcul National Calimani?

Ascunse printre arbori si stanci, in amonte de Paraul Umed vei intalni Cascada Tihu, limpede si zgomotoasa, caci apele sale se revarsa cu furie de la o inaltime de aproape 8 metri inaltime.

Rezervatia Iezerul Calimanului este o alta zona deosebita; aflata pe suprafata judetului Harghita, in zona orasului Toplita, rezervatia ascunde pe cele 322 de hectare un lac deosebit (Lacul Iezerul Calimanilor), vegetatie unica in Europa (jnepenis, ienupar, rhododendron) si o fauna bogata (insecte, reptile, mamifere, pasari).

Negoiul Unguresc – Pietrosul este zona cu relief alpin a Parcului National Calimani, unde se afla Varful Pietrosul, cea mai inalta creasta a Calimanilor, care atinge 2081m altitudine.

Rezervatia geologica “12 Apostoli” este celebra pentru “statuile” stancoase cu elemente antropomorfe si denumiri ciudate precum Maresalul, Mosul, Ramses, Gusterul sau Sfinxul. Sculpturile din lava cimentata realizate de natura sunt fantastice, iar jnepenisurile care le inconjoara si tufele de merisor pe care le gasesti la coborare sunt perfecte pentru un popas dupa un asa urcus obositor. Rezervatia geologica se afla la o altitudine de 1760m.

Daca ai ocazia sa ajungi in zona Calimanilor, trebuie sa stii ca de-a lungul anului au loc mai multe festivaluri si targuri traditionale care merita vizitate: Targul Cireselor, Targul Rusaliilor, Targul Bailor, Masura Oilor, Festivalul Bujorului de Munte, Zilele Monorului, Coboratul Oilor din Calimani si Ziua Eroilor.

Trasee turistice in Calimani

Daca te numeri printre amatorii de drumetii montane, trebuie sa stii ca in Muntii Calimani exista cateva trasee turistice pe care le poti parcurge, insa doar daca esti experimentat. Traseele sunt lungi si dificile si nu pot fi parcurse pe timp de iarna. In plus, nu uita ca in zona sunt vipere, asa ca nu pleca la drumetie fara bocanci sau incaltari adecvate. Iata care sunt traseele cele mai frecventate:
• Gura Haitii – Pietrele Rosii – Dornisoara (marcaj cruce albastra; durata 7-8 ore)
• Sat Gura Haitii – Poiana Izvoarelor – Varful Pietrosu Calimani – Varful Retitis – Varful Iezerul Calimanilor – Pasul Paltinis (marcaj cruce rosie; durata 16 ore)
• Sat Neagra Sarului – Varful 12 Apostoli – Poiana Izvoarele – Varful Retitis – Varful Iezerul Calimanilor – Sat Neagra Sarului (marcaj punct rosu; durata 18-20 de ore)

Cauti cazare? Intra aici!