Poposeste la Hanu’ Ancutei si afla povestea fascinanta a acestui loc!

Hanu’ Ancutei, unul dintre cele mai vestite hanuri romanesti din toate timpurile se afla in comuna Tupilati, judetul Neamt, la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Roman. Construit la inceputul secolului al XVIII-lea, hanul era unul dintre cele mai populare locuri in randul calatorilor care mergeau spre Roman, Iasi sau Suceava. Prezent atat in memoria colectiva, cat si in scrierile romanesti, Hanu’ Ancutei este unul dintre simbolurile literaturii sadoviene.

Infiintat in anul 1718, Hanu’ Ancutei a fost locul in care s-a desfasurat actiunea in cartea omonima publicata de Mihail Sadoveanu in 1928. Cladirea originala era construita pe o temelie de piatra ce se continua cu ziduri de caramida de 70 de centimetri grosime. Cu o fatada simpla si patru camere pentru musafiri, Hanu’ Ancutei era unul dintre cele mai bune locuri de innoptat din zona. De asemenea, hanul era prevazut cu doua porti mari de lemn, una servind pentru intrarea carelor si cealalta pentru scoaterea lor din incinta localului.

Hanul este prezent in cartea lui Sadoveanu, in cele noua povestiri  ca element comun, mai exact locul de desfasurare al actiunii. In prima povestire, “Iapa lui Voda” apare o descriere sumara a hanului care serveste drept popas pentru comisul Ionita, un personaj carismatic ce povesteste o intamplare amuzanta din tineretea ta. In celelalte povestiri, hanul ocupa un rol crucial in desfasurarea actiunii si este ales drept motiv principal al cartii.

Datorita scrierilor extraordinare ale lui Sadoveanu, Hanu’ Ancutei este si in ziua de astazi un obiectiv turistic. Vizitatori din toata tara vin sa descopere locul care l-a inspirat pe marele scriitor si vor sa petreaca macar cateva minute in interior. Desi cladirea initiala a fost demolata in 1943, constructia actuala inca pastreaza farmecul secolelor trecute si povestile stranse de la calatori. Descopera si tu acest loc de poveste din inima judetului Neamt intr-o excursie de cateva zile pe meleagurile Moldovei.

Cat costa o noapte de cazare la Hanu’ Ancutei?

Odata ajuns la han, ar fi pacat sa nu poposesti macar o noapte. Hanul actual are 28 de locuri de cazare repartizate in 15 camere duble si single. Camerele sunt dotate cu televizor, conexiune gratuita la internet, aparat de aer conditionat si grup sanitar propriu.

Tarife

  • camera dubla – 139 RON/o noapte
  • camera single – 99 RON/o noapte

Rezerva aici!

Ce poti sa mai vizitezi prin zona?

Pe langa orasul Piatra Neamt care se mandreste cu o telegondola care te ajuta sa admiri tot orasul de sus, un muzeu de arta eneolitica si un muzeu de stiinte naturale, judetul Neamt iti ofera posibilitatea sa descoperi indeaproape toate tainele naturii. Viziteaza Cheile Bicazului, una dintre cele mai spectaculoase formatiuni de la noi din tara, lacul Izvorului Muntelui (cunoscut si sub numele de lacul Bicaz), Parcul National Ceahlau si Rezervatia Naturala Vanatori Neamt care adaposteste cateva exemplare superbe de zimbri.

Citeste si: Ce putem face 2 zile in judetul Neamt?