Targuri si piete de Craciun in Romania pentru Sarbatorile 2014

Targul de Craciun de la SibiuCraciunul este, bunaoara, cea mai importanta dintre Sarbatorile de iarna. Si este si cea mai frumoasa, chiar si numai pentru targurile si pietele specifice care se organizeaza in centrele oraselor, in aceasta perioada. E drept, deocamdata nu ne ridicam la nivelul Targului de Craciun de la Viena (nici nu avem cum, Viena a fost primul oras din lume care a organizat un targ de Craciun, in 1294) sau al celui de la Munchen, dar nici ale noastre, romanesti, nu-s de lepadat. Chiar daca turta dulce romaneasca nu-i la fel de fatoasa precum cea nemteasca sau austriaca, este mult mai neaosa si mai gustoasa. Iar vinul nostru rosu, fiert cu scortisoara, cuisoare si portocala iti patrunde-n oase si-n pori de-ti iese din cap toata amaraciunea faptului ca na, nici anul asta n-ai ajuns pe Mariahilferstrasse!

Targuri si piete de Craciun in Romania

Sibiu

Targul de Craciun de la Sibiu debuteaza pe 21 noiembrie 2014 si se incheie pe 3 ianuarie 2015. Primul Targ de Craciun a fost amenajat in 2007, anul in care orasul Sibiu era ales Capitala Culturala Europeana – de atunci a devenit cunoscut atat la nivelul intregii tari, cat si in strainatate, datorita fastului si frumusetii sale. Anul acesta, turistii vor gasi in cele 65 de casute de lemn inchiriate de expozanti din intreaga tara produse specifice. La Atelierul lui Mos Craciun, copiii isi pot prepara singuri biscuitii de Craciun, isi pot crea propriile podoabe pentru decorarea bradului in stil „Pixel Art” sau pot deprinde tehnica prin care se fac lumanari. Programul targului, structurat in 5 week-enduri tematice, va contine multe concerte care se vor desfasura pe scena amenajata chiar in Piata Mare.

Locatie: Piata Mare din Sibiu
Perioada: 21 noiembrie 2014 – 3 ianuarie 2015

Bucuresti

De trei ani de zile, Bucurestiul se poata lauda si el cu un targ de Craciun oficial, amenajat de Primaria Capitalei cu tot ceea ce-i trebuie: mii de beculete, brazi impodobiti si scene de Craciun, spiridusi, vin fiert, casute de lemn ca-n povesti unde redescoperi Craciunul copilariei – cu figurine de turta dulce, dulciuri fel de fel si multe jucarii de lemn.

Bucharest Christmas Market te asteapta pe esplanada cu statui din Piata Universitatii, cu tot ce vrei: obiecte traditionale, ceramica pictata si lemn cioplit, icoane si panzeturi brodate (tot acolo vei gasi si minunatele ii cusute cu motive populare romanesti), costume si masti traditionale, globuri pictate manual, coronite din crengute de brad, ghirlande si lumanari parfumate.

Aromele care te vor insoti vor fi si ele dintre cele mai alese: turte si cozonaci, prajituri cu nuca si ciocolata, magiunuri, mere si multe preparate traditionale de sezon (carnati, toba, pastrama, sorici). In plus, pe toata perioada targului vor avea loc – in fiecare seara – concerte de Craciun, de muzica populara, colindatori si multa muzica buna.

Locatie: Piata Universitatii
Perioada: 29 noiembrie – 28 decembrie 2014

Oradea

Nici locuitorii din zona de nord – vest a tarii nu vor fi lipsiti de farmecul pe care-l imprastie orice targ de Craciun. Pe platforma din fata mall-ului Oradea Plaza (dar si in interior) vor fi amenajate casute de lemn, unde isi vor expune marfa de sezon cei mai importanti producatori traditionali din Oradea si judetele invecinate, si chiar din Ungaria. Jucarii, cadouri, obiecte handmade, globulete pictate – toate vor intampina venirea lui Mos Nicolae si a lui Mos Craciun.

Aromele de cozonac si de kurtos kolacs, langosi, clatite cu ciocolata, vin fiert si ciocolata calda, ceaiuri cu aroma de portocala, scortisoara si mere coapte va vor satisface pe deplin papilele gustative.

Locatie: Oradea Plaza, Piata Cetatii nr.1
Perioada: 24 noiembrie – 26 decembrie 2014

Timisoara

Orasul va avea, anul acesta, doua piete de Craciun – una va fi amenajata in Piata Victoriei din Timisoara, iar cea de-a doua, in piateta din zona Soarelui, langa Scoala Generala nr. 30. Ambele vor fi deschise la 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, cand vor fi aprinse si instalatiile cu beculete de Craciun care vor impodobi capitala Banatului. Casutele de lemn imbracate in cetina de brad vor adaposti si aici dulciuri si jucarii, precum si multe dintre produsele traditionale, unele dintre ele preparate chiar acolo (carnati, sarmale cu mamaliguta, hamsii). Nu va lipsi nici anul acesta Atelierul lui Mos Craciun.

Locatii: Piata Victoriei si Piateta din Zona Soarelui
Perioada: 1 decembrie 2014 – 7 ianuarie 2015

Brasov

Odata cu targul de Craciun Christkindlesmarkt Kronstadt, Brasovul intra si el in atmosfera de poveste, mai aproape de cea creata in Germania, la Nurnberg. Si totusi, produsele handmade expuse acolo vor fi 100% romanesti. Poate doar desenele de turta dulce sa aiba ceva inspiratie germana. Dar nu vor lipsi cu siguranta obiectele sculptate in lemn, globurile si mastile pictate, icoane, tablouri si bijuterii – numai bune sa va inspire pentru cadourile de Craciun. Datinile si colindele de Craciun, cantate de copii sau ansamblurile folclorice, vor intregi atmosfera.

Locatie: Baza sportiva „Olimpia”
Perioada: decembrie 2014

Cauti cazare? Intra aici!